Renate Weber, afirmație neașteptată în cazul România-Canada

Cei care blochează de fapt acordul UE-Canada (CETA) sunt valonii, a declarat la RFI europarlamentarul Renate Weber. Potrivit acesteia, înţelegerea dintre România şi Canada există deja.

„De fapt, înţelegerea între noi şi canadieni este deja făcută. Problema este că premierul Trudeau a decis să o condiţioneze de data aceasta de semnarea întregului acord CETA. Deci în acest moment, este aşteptată decizia valonilor, pentru că ei sunt cei care blochează de fapt în acest moment. Din momentul în care s-ar debloca, atunci cred că şi înţelegerea pe care o avem noi cu partea canadiană va deveni publică şi România cu siguranţă va sprijini acest acord”, a declarat europarlamentarul.

Întrebată cum se face că dintre toţi cetăţenii UE, doar românii şi bulgarii nu pot intra liber în Canada, Renate Weber a răspuns: „Asta este o foarte bună întrebare, pentru că în opinia mea, deşi canadienii au fost destul de inflexibili de-a lungul timpului, vă aduceţi aminte că au reintrodus vizele pentru alţi cetăţeni europeni, pentru cehi, în momentul în care li s-a părut că era un val prea mare de oameni care veneau către ei, deci canadienii au fost inflexibili de-a lungul timpului şi totuşi, au existat, cred eu, câteva momente, vreo două momente, în care dacă noi am fi ştiut să negociem mai bine, poate că am fi reuşit să deblocăm, vreau să spun la cel mai înalt nivel, adică prin discuţii la cel mai înalt nivel şi nu prin discuţii tehnice, pentru că până la urmă, e vorba de o abordare politică aici”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România îşi va retrage rezervele privind acordul dintre UE şi Canada doar în cazul în care se va ajunge cu partea canadiană la o „înţelegere rezonabilă” privind liberalizarea vizelor începând din 2017, nu în 2018.

„Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord (acordul UE – Canada – nr.). Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii. Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor pe această temă.

Ministerul de Externe a informat anterior că România nu este de acord în acest moment cu semnarea de către UE a acordului cu Canada.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat marți la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), unde, „în contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”, a anunțat miercuri MAE într-un comunicat.

Semnarea acordului cu Canada este prevăzută pentru data 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada la Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.