Repetenţii la absorbţia de fonduri nu pot fi premianţi la cote de imigranţi

Marile puteri europene s-au supărat, ne-au certat, ne-au şi ameninţat uşor şi în final ne-au impus ce şi cum să facem în ceea ce priveşte primirea, cazarea şi integrarea imigranţilor, potrivit Bursa.

Îndărătnicia liderilor autohtoni, care se blocaseră la o cifră fixă, undeva la 1600 de imigranţi, nu a fost privită cu ochi buni în principalele cancelarii ale ţărilor care compun Uniunea Europeană. Acest lucru dovedeşte în mod evident că Europa nu înţelege exact cum funcţionează guvernarea la Bucureşti sau se face că nu înţelege.

Să pretinzi de la o ţară codaşă la absorbţia de fonduri europene – adică la primit bani – să fie premiantă şi foarte deschisă în materie de cazat imigranţi – adică la cheltuit bani – este uşor cinic şi dovedeşte că te interesează mai mult soarta unor cetăţeni din afara graniţelor UE decât a unora din interiorul lor. Când guvernanţii noştri nu au capacitatea de a atrage bani spre binele nostru, nu e nicio problemă, ghinion, nimeni nu se bagă.

Când însă refuză anumite cote, tot din lipsă de capacitate, discursul se schimbă şi indiferenţa superioară se transformă în impunere autoritară. În ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, nu prea reuşim să trecem peste pragul de 55%, ori câte eforturi (nu) am face, în condiţiile în care Bulgaria, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia trec lejer de 70 sau chiar 80%. Dar cum am mai spus, aici e democraţie, nimeni nu îţi forţează limitele.

La imigraţie lucrurile se schimbă. Conform mai multor decizii luate în Consiliul JAI în luna septembrie, ţara noastră ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat pe 22 septembrie de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiaţi aflaţi în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alţi 15.600 de extracomunitari aflaţi în Italia, ţara noastră ar urma să primească 585. Alţi 2.362 de refugiaţi vor veni în ţara noastră potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea altor 40.000 de refugiaţi.

Date concrete, cifre exacte, toată lumea este mulţumită, mai puţin gazdele şi oaspeţii-primii nu vor să primească, ultimii nu vor să viziteze.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.