Republica bulevardieră, în freamăt

De zile bune am atins cote de spirit bulevardier cum nu mai există în lumea civilizată. De dimineaţa până seara, presa românească de scandal sau quality pândeşte la fereastra Elenei Udrea. Şi de luni, când în Parlament ea ne-a descris celula lugubră a primului său arest, n-am văzut decât veceul turcesc din arest şi ne-am învârtit în jurul sutienului devenit un soi de obiect de cult. Povestea siropoasă a acestei cucoane cu apucături politice, mondene, infracţionale şi cu răbufniri de primă doamnă neîmplinită domină programele de televiziune. Imediat după notele imnului de dimineaţă şi până târziu, după miezul nopţii, România trăieşte doar din subiectul Elena Udrea. Anul trecut erau Traian Băsescu şi Elena Udrea. Acum, republica s-a scuturat de marinar şi a rămas captivă în cârligele inimaginabilului tupeu al cucoanei care a dominat cele două mandate prezidenţiale. Când ea se vedea preşedinte al României sau măcar la un pas de acest vis, iaca se trezeşte acuzată de corupţie şi găinării. În loc să bage coada între picioare şi să tacă, ea vine şi ne propune înnoirea clasei politice. Ea, care a transformat PDL-ul într-un talcioc politic, vine şi ne scoate ochii cu normalitatea acestor aberaţii. La fel decurg sponsorizările electorale, la fel procedează şi alţii. Elena Udrea încearcă să joace rolul victimei nefericite. A vrut să pună la cale o gală Bute iar ţara nerecunoscătoare o trimite după gratii. Cum adică?S-a zbătut să ne facă un bine şi noi, nerecunoscători, strigăm în cor, Leana la puşcărie. Drama este că Nutzi, inconştientă şi dezinvoltă, nu vrea să înţeleagă că nici un guvern european nu s-a ocupat de gale de balet sau de gimnastică, necum de box. Nu ştiu cum au circulat banii în acest montaj aiuritor, de ţară africană. Şi nici dacă a luat ceva pentru ea sau doar a strâns cu uşa companiile contractante pentru a contribui la o distracţie pugilistică naţională. Esenţial este că ea a făcut cu guvernul Boc şi cu sprijinul lui Traian Băsescu o băcănie sportivă. Şi a crezut că din bucătăria ei de la Pleşcoi poate dirija politica naţională sau poate lansa proiecte europene.

Captivant pentru omul simplu acest spectacol de dramoletă politică. Şi arestările plac la nebunie. Un aer de revanşă proletară, de revoluţie franceză dezlănţuită domină dimineţile. Percheziţii, audieri, arestări, un amestec de comedie caragialiană amestecată cu tragedie shakespeariană. Unii dispar în lumea largă, alţii se sinucid iar marii boieri ai tranziţiei se chinuie după gratii ca tractoriştii depistaţi la furturi de găini. Dincolo de acest peisaj cu note caricaturale şi lacrimogene se petrece însă o dramă economică. Marile firme româneşti care contribuiau masiv la bugetul public sunt blocate. Nu sunt plătite, au intrat în insolvenţă sau în faliment iar acţionarii principali şi managerii lor sunt arestaţi sau reţinuţi la domiciliu. Marile firme de construcţii au aceeaşi soartă. Sunt blocate, cercetate şi la un pas de sufocare. Concurentele lor, firmele străine, merg liniştite mai departe. Câştigă licitaţii, subcontractează şi scot profitul din România. Zornăitul cătuşelor bagă spaima şi în funcţionarii publici. Nimeni nu mai semnează nici o hârtie şi nu îşi mai asumă nici o decizie. Zilele trecute, un poliţist care mă oprise pentru o banală greşeală de circulaţie se purta ca o fiară. Ce vrei, dom’le, zicea el, de unde să ştiu că nu eşti cu DNA-ul?!

Distracţiile noastre bulevardiere şi plăcerea cu care se face curat într-o economie în care totul se desfăşura pe pile, veresie şi proptele politice generează efecte neaşteptate. Insolvenţe, falimente, trimiteri în şomaj, proiecte economice blocate de frica funcţionarilor şi aşteptare.

Reversul distracţiei în economie ar trebui să îngrijoreze Guvernul şi Preşedinţia. Nu de alta, dar o economie blocată e mai păguboasă decât una controlată de aranjamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.