Republica Moldova, pe marginea prăpastiei

Criză economică prin care trece Republica Moldova se face tot mai mult simțită. Premierul interimar Natalia Gherman a cerut miercuri ministerelor să reducă din cheltuieli, întrucât există probleme economice.

Potrivit Nataliei Gherman, care a citat un raport al miniștrilor finanțelor și economiei, inflația este într-o continuă creștere, iar exporturile și importurile au scăzut semnificativ. Plus la toate, demisia premierului Gaburici și decizia FMI, de a amâna vizita la Chișinău, au complicat și mai mult situația. FMI a conditionat continuarea finantarii Republicii Moldova de curatenia in sistemul bancar, acolo unde trei bănci au fost devalizate in ultimul an. FMI cere desfiinţarea acestor bănci, însă guvernanţii refuză şi preferă soluţia pompării de fonduri prin banca centrală.

„În această situație, este necesar ca autoritățile administrației publice centrale, ministerele, să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli, în special în domeniul investițiilor și achiziționării de servicii neesențiale activităților și investițiilor bugetare”, a declarat Gherman în cadrul ședinței Guvernului.
Gherman a ținut însă să precizeze că veniturile fiscale asigură plata salariilor și a prestațiilor sociale, iar cheltuielile curente pentru funcționarea instituțiilor bugetare și achitarea datoriei de stat vor putea fi suportate.

Potrivit Deschide.md, Ministrul Finanțelor de la Chişinău, Anatol Arapu, a expediat pe adresa tuturor ministerelor și instituțiilor subordonate Guvernului o scrisoare oficială, prin care anunță că finanțarea acestora de la Bugetul de Stat se va efectua doar pe cheltuielile cele mai necesare. Este vorba despre cheltuieli de personal, cheltuieli de regie și alte cheltuieli fără de care instituțiile respective nu ar putea funcționa.

În rest, cheltuielile ce țin de acuziţii, reparații și investiții urmează să fie suspendate atât la componenta de bază, cât și la componentele mijloace speciale și fonduri speciale, se arată în scrisoare.

La baza acestei decizii stă lipsa unui program de colaborare între Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional.

„Concomitent, în legătură cu evoluțiile macroeconomice, insuficiența surselor interne (VMS și veniturile din privatizare) și externe (împrumutul Băncii Mondiale, DPO) de finanțare a deficitului bugetar aprobat, se impune aplicarea procedurii de suspendare și pe celelalte tipuri de cheltuieli”, subliniază ministrul Finanțelor.

Această activitate este impusă de faptul că, Guvernul în exercițiu este în imposibilitate de a iniția procedura de rectificare a bugetului de stat. La problema în cauză se va reveni odată cu investirea noului Guvern și reluarea consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, se mai arată în documentul care a intrat în posesia Deschide.MD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.