Republica Moldova: un „dictator secret” cu dificultăţi de limbă şi un curs european inexistent

În Republica Moldova există o dictatură neafişată, secretă, capul căreia este oligarhul Vladimir Plahotniuc, care, de fapt, este un „micro-manager” cu foarte mari ambiţii şi cu… dificultăţi lingvistice. „El stă în umbră şi în intervale rare mai scrie câte un mesaj pe Facebook, după care toată lumea încearcă să descifreze fiecare cuvânt. Dumnealui este incapabil să ţină discursuri, are dificultăţi lingvistice, cu gramatica, nu se simte bine ca vorbitor”, comentează analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Antiratingul domnului Plahotniuc care apare în sondaje demonstrează că este un personaj respins. Nici nu putem vorbi despre un personaj controversat. Nu sunt psiholog şi nici nu l-am întâlnit vreodată personal, de aceea nu pot să-i analizez procesele mentale, dar se pare că este un personaj foarte ambiţios, care a obţinut deja controlul total asupra RM. Un asemenea caz avem şi în Georgia – acolo unde un om foarte bogat, Bidzina Ivanişvilli, controlează statul în mod neoficial la fel ca şi Plahotniuc în Moldova. Ivanişvilli nu are nicio funcţie oficială în stat, nu poartă nicio răspundere legală sau constituţională, nici nu-i pot fi atribuite succesele, dar nici eşecurile guvernării, însă controlează din umbră procesele politice. La Chişinău, ori de câte ori a fost nevoie, Curtea Constituţională a intervenit schimbând regulile de joc în favoarea domnului Plahotniuc. În RM avem un regim anti-constituţional şi avem o dictatură nedeclarată. Vlad Plahotniuc este un micro-manager căruia îi place să controleze totul în amănunte, el nu delegă funcţii, ci controlează personal cum merg lucrurile. Vorbim de o dictatură nedeclarată. Însă comparativ cu dictatorii clasici din alte ţări care discută cu propriul popor, dumnealui nu discută cu cetăţenii. El stă în umbră şi în intervale rare mai scrie câte un mesaj pe Facebook, după care toată lumea încearcă să descifreze fiecare cuvânt. Dumnealui este incapabil să ţină discursuri, are dificultăţi lingvistice, cu gramatica, nu se simte bine ca vorbitor. Deci vorbim nu doar de o dictatură nedeclarată, dar şi de o dictatură neafişată, una secretă, dar nu mai puţin reală”, a declarat analistul politic, într-un interviu pentru report.md.

Vladimir Socor a mai spus că guvernarea depune eforturi foarte mari ca să convingă partenerii străini că în RM se fac reforme, doar că, susţine analistul de la Jamestown, aceste eforturi se limitează la cele propagandistice.

„Reformele nu se văd. Dimpotrivă, gruparea din jurul domnului Plahotniuc a monopolizat controlul asupra economiei controlate de stat, asupra economiei particulare la nivel macro şi asupra fluxurilor financiare. Această grupare nu are cum să fie interesată de reforme, deoarece acestea i-ar limita puterile şi posibilităţile de îmbogăţire pe seama statului. Eu cred că guvernarea de la Chişinău nu a reuşit să convingă pe nimeni, deşi face eforturi foarte puternice în acest sens. Vizita lui Vlad Plahotniuc la Washington, apoi invitaţia unor oameni de afaceri şi politicieni proeminenţi din Europa la o sesiune a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, pe care tot el o patronează, eforturi la nivelul propagandei se fac, dar rezultatele nu se văd şi cred că nici nu se vor vedea, deoarece după constituirea noii majorităţi parlamentare şi după instaurarea noului Guvern, domnul Plahotniuc şi-a instalat oamenii săi în posturi cheie, iar acum are controlul total asupra guvernării”, afirmă Socor.

Cursul european al Republicii Moldova nu mai există, susţine Socor. „Poți fi pro-european și de stânga și nu este neapărat să fii de dreapta pentru a fi și pro-european. Eticheta pro-europeană este una valabilă, dar expresia „cursul european” sau „parcursul european” cred că și-a pierdut sensul. S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menținerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 – cel târziu în 2014, atunci când Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituțiilor de ocrotire a legii și anti-corupție. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfârșitul cursului european, furtul miliardului și garanția bancară din partea Guvernului. Deci, cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorință care de doi ani încoace nu se mai realizează. Mult mai avantajos ar fi să vorbim despre eradicarea corupției și scoaterea statului din captivitate, după care să fie organizate alegeri prezidențiale, iar apoi parlamentare libere. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima – în cadrul scrutinului prezidențial din toamnă; a doua – la alegerile parlamentare de peste doi ani și ceva.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.