×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 21 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:13
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Republica Păcănele cu guvern păcănit

Nu mai lipsesc decît bordelurile. În locul magazinelor de etnobotanice au înflorit întunecatele săli de păcănele. Numai în cimitire nu au loc. Nu există alimentară de cartier în care să nu se vîndă spirt medicinal pe care bețivii să nu-l filtreze prin pîine. După ochii injectați se vede că și-au pansat sufletul și stomacul cu o jumătate de PET de alcool medicinal. La cel mult două cartiere există și o distilerie clandestină. Mai există și două spații sau tonete de făcut pariuri. Și trei săli de păcănele. Și două-trei, chiar patru filiale de bănci. Și două-trei-patru automate bancare. Și o farmacie. Sau două-trei, depinde de cît de mare este piața sau intersecția și de nivelul de sărăcie al cartierului. Sigur, există și un supermarket. Nu este al mahărului de cartier. El are restaurant sau bar. Supermarketurile țin de marile grupuri internaționale. Sunt ventuzele cu care Ministerul Finanțelor colectează TVA de la populație. Supermarketul vinde bere la bidon de 2-3 litri, la bax de 6 PET-uri, spirt medicinal și tot soiul de alcooluri ieftine. La Metro îți poți face cumpărăturile ca la chioșcul de înghețată sau de țigări. A ajuns un soi de magazin diurn pentru familie, nu pentru rețelele de restaurante. Credeți că un inspector fiscal s-a gîndit vreodată să ia facturile eliberate de Metro pentru a vedea cîte și cît din ele au fost înregistrate în contabilitatea firmelor care au cumpărat? S-ar sinucide. Cum o să deranjeze ei multinaționalele?

De ce să ne plîngem? S-ar putea ca în fiecare cartier să fi supraviețuit o cofetărie. O doamnă cîndva a lucrat la Scala, la Doina, la cofetăria teatrului cutare. Dar nu prea merge. Și un mic magazin de covrigi. Dar și acela poate fi în rețea multinațională, că merge la greu. Terase, mai rar. Cafenele, la fel. Librăriile au murit, ca și chioșcurile de ziare. Nici în centru nu mai găsești ceva de citit. Biblioteci de cartier, adio. N-aveți decît să citiți pe telefonul mobil, că acolo nu este nevoie de gramatică!

Cum se face că noua față a cartierelor din orașele mari și mici nu-i sperie pe primari și pe guvernanți? Nu știu ei că păcănelele colectează ultimul bănuț din casele orășenilor? Ba, și ale bieților țărani, pentru că distracția asta nenorocită s-a întins și prin satele mai mari. O păcănea există și la terasa de lîngă magazinul mixt sau între primărie și poliție. Guvernul României nu vede că rețeaua jocurilor de noroc, a pariurilor, consumul de alcool medicinal, producția de alcool neautorizat (și automat, nefiscalizat) iau proporții înfricoșătoare. Și toate acestea aduc după ele o decădere a populației, o degradare a stării de sănătate, o dependență și o creștere vertiginoasă a ingnoranței.

Există o mafie locală și financiară care protejează sălile de jocuri? Chiar atît de orb să fie Guvernul României și chiar atît de nepăsător, în contextul în care suferă de o lipsă cumplită de bani la buget? A devenit România raiul jocurilor de noroc cele mai cretine din lume? Toți aventurierii, pe o taxă modică și cu o șpagă modestă, pot deschide o sală cu automate de jocuri cu care să absoarbă toate economiile unui cartier. Și apoi se întind în rețea ca o mafie a colectării de monedă. Oamenii se chinuie în slujbe prost plătite, primesc salariul de mizerie într-una din băncile cu filială în cartier, scot banii de acolo și-i mută în supermarket și în sala de jocuri. De unde, cel mai adesea, pleacă din țară. În Vest sau în paradisuri fiscale. După cum ne arată cazul prezentat în Dosarul descris în ziarul Cotidianul, funcționează la greu și măsluirea păcănelelor. Și combaterea dependenței de jocuri de noroc a fost măsluită. Și legiferarea în domeniu este șpăguită. Pînă la urmă, banii negri din păcănele, din alcool medicinal, din alcool de contrabandă, din pariuri ajung pînă sus. De la polițai la inspector, de la consilier la funcționar, pe la fiecare rămîne cîte un pic. Și echilibrul și responsabilitatea oamenilor se duc naibii. Devin alcoolici, devin dependenți, devin neproductivi și resemnați. Abia dacă mai îngaimă cîteva cuvinte. Pe unii nu-i mai salvează decît plecatul la muncă în străinătate.

Ce fel de speranță și ce spirit de inițiativă mai pot înflori în aceste cartiere marcate de sărăcie și resemnare? Cine poate repara ce au stricat prostia și nepăsarea guvernelor de pînă acum, inclusiv ale celui de față? Cine să oprească înflorirea industriei jocurilor de noroc, cîtă vreme reprezintă sursa de ciugulit a tuturor celor obligați să o controleze și să o limiteze?

România sălilor de jocuri scăpate de sub control, a centrelor de pariuri și a comerțului cu alcool medicinal, țara telefoanelor mobile și a vieții pe Facebook, se duce la vale și arată din ce în ce mai mult a cartier sud-american.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 10 septembrie 2017
5237
 | 32
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
+3
Un alt postac securist care intervine rar, Laur, emite excremente corespunzatoare digestiei sale mentale deficitare. Tehnica mizera de denigrare folosita de postaci securisti care cand folosesc alte pseudonime au un alt limbaj. "Laurii" dogmei...Dupa limbajul abject folosit pe post de contraargumente il recunosti dintr-o mie deoarece au mai multi acelasi ofiter instructor...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Ionut Misa
+3
Pentru o imagine completa a mafiei din domeniul jocurilor, vezi modul de impozitare a castigurilor/veniturilor din aceste jocuri! Vechea cota de 25%? As! Cota unica 16% ? As! Pana la castiguri de pana la 66.750 lei , doar 1%! Fara contributii! Cine face comparatie cu impozitele si contribuatiile pe munca ??????
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Charlie
+3
Ma intreb, unde erau pacanelele in 2016, dar in ultimii 10 ani? Credeam ca inventivitatea criticilor guvernarii a atins deja limita fireasca, dar mereu ma insel. Penurie de idei pe fondul recrudescentei bruste din 2017 a pacanelelor. Guvernul tehnozaur inseamna ca a fost tzacanit, nu pacanit, dar s-a raspandit deja in cele patru vanturi paradiziace unde isi joaca "domneste" milioanele...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Laur @ Charlie
+1
Charlie, tu nu te miri cat de idiot esti? Inteleg ca esti platit, dar cauta, d-le, niste explicatii mai de doamne ajuta. Intr-un cuvant, ori esti prost din convingere, ori esti platit sa fi prost. Alege ce-ti convine.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Dumitriu Lucian
+8
Sapatamana trecuta, nevasta-mea mi-a cerut sa-i cumpar niste radacina de telina. I-am cumparat de la magazinul Profi din Baia de Arama. Era din import Polonia. Oare pamantul Romaniei chiar ar putea hrani 80 de milioane de oameni?
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Gututenstain
+1
CEI MAI MARI HOTI SUNT IN ARDEAL.PESTE 85%DIN PIB SE DUCE ACOLO SI DEGEABA.AUTOSTRAZILE SE DARAMA,AEROPORTURILE SUNT PRAF - CLUJ CU PISTA LA 50 M DE SOMES SI AEROPORT SIBIU CU PISTA ÎN PIONEZE TOTUL ESTE DE FURAT.100000 DE STUDENȚI SLAB PREGATITI PE BANII STATULUI LA CLUJ.FRANTA A DAT AGARA 5 MEDICI PREGĂTIȚI LA CLUJ 3 FRANCEZI ȘI 2 ROMÂNI.ALO NISTORESCU SE VEDE SE AUDE.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
radu @ Gututenstain
+3
Hotii sunt peste tot, si in Ardeal si in restul tarii! Sigur, unde sunt bani mai multi se fura mai mult, e normal! Totusi, nimeni nu spune de talharii internationali: banci, fonduri de investitii, firme de constructii.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Gututenstain @ Gututenstain
+4
Stimate domn Radu in principiu sunt de acord ca hotii sunt peste tot si ca talharii internationali sunt cei mai odiosi si trebuie luate masuri drastice impotriva marlaniei lor. Problema este ca in ardeal în mod discreționar se dirijează fonduri exagerate care nu justifica sub nici o forma rezultatele execrabile din zona.Deficitul la export al acestei zone este colosal si deci în consecință nivelul de trai este susținut de la buget. Adica ei mănâncă mai mulți bani de la buget decât toți românii fără să aibă și rezultate concrete in toate domeniile de activitate. Este ca o bulă umflată artificial care se va sparge cu consecințe dramatice pentru ei si România. Oare centre universitare ca Iași, Craiova sau Timișoara nu merita bani de la bugetul de stat? Oare orașe precum Ploiești sau Brașov nu merita investiții ca la Cluj sau Sibiu? Din această cauză consider că nivelul de cultură și civilizație de la Cluj este foarte scăzut în raport cu pretențiile stupide ale acestora si fondurile pe care le primesc
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Antigelu
+10
Maestre, ați omis bisericile de cartier care sugativează economiile soțiilor habotnice ale celor ce-şi petrec zilele şi nopțile la păcănele. 3-4 la fiecare cartier. E adevărat, veniturile uriaşe ale pochilor nu se duc în paradisuri fiscale, ci în cele cerești, sfinții părinți cumpărând maşini bengoase în disprețul enoriaşilor cu mințile încețoşate de atâta pupat la oase parfumate.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Exasperat
-1
ati uitat de ti in provincie:de la Drobeta la Buzau si Suceava,gem de marfa din etc"'si de la 2,3,4 lei obiectul lumea se imbraca de la ,genti-mai mult sau mai putin uzate,mai mult sau mai putin dezinfectate:au romanii ce pune pe ei!
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Calfa
+10
In urma cu ceva ani, un individ pe care-l cunosteam m-a initiat in Pacanele. Respectivul imi explica "savant " "strategia" lui de joc. Calfa, adica eu, mai greu de cap, n-a inteles absolut nimic. L-am rugat frumos sa repete, a facut-o mai pe scurt, suruind printre dinti. Calfa tot nimic n-a priceput si privea cu stupoare cum ii dispar banii in aparat, el "maestrul " fiind sigur ca o sa -i inmulteasca. Pana la urma calfa, realizand cat de fara talent este la acesta "arta" s-a retras cu modestie si n-a mai pus piciorul intr-o sala de pacanele decat pentru a merge la toaleta.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Ion
+8
Alo Domnul Nistorescu dar pe Gadola de la Energobit cine il vede si cine il opreste din furat?Marele sponsor al cfr de unde are el atatea bani?Te rog eu mai uitate si in curtea ta ca de acolo vine HOȚIA.
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
Jder
+14
Experientele pe care le avem in viata ne ajuta sa ne raportam in mod eficient la mediul in care traim. In RO insa razboiul inteligent,psihologic, a capatat o amploare coplesitoare dupa debarasarea globalistilor de regimul politic comunist in 1989. In RO s-au creat si se creaza in mod organizat,cinic si ocult, de catre Servicii specializate straine si locale experimente sociale, experiente ce contribuie subconstient la sabotarea capacitatilor umane psihice de a fac fata si de a trata intr-un mod constructive conjuncturile vietii. Inadaptarea multora la provocarile si bulversarile valorice venite dinspre “noua societate” de consum este evidenta prin tragismul turnurii pe care o iau vietile distruse…Povestea este complicata. In lumea periculoasa,pervertita si cruda in care traim eul nostru, tamentele noastre sunt masiv influentate de tot felul de “magicieni” dedati la malversatiuni contra semenilor. Majoritatea acestora sunt raspanditi in sectoarele Intelligence, Politics, Media, Marketing,Finance…Pt a supravietui decent in aceasta lume eul muritorilor de rand ar avea nevoie de o reala strategie educativ-preventiva din frageda copilarie pana la varsta adulta…
Publicat Duminică, 10 septembrie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Jder
+1
Colour run, street food, street fishing (!?). wall painting (cu lumini), stand up comedy...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 14 ore şi un minut
Unsprezece ziariști pe lista lui Dragomir
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 19 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 14 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 22 minute