Rețea internațională, demascată pe Facebook

Atunci când un grup de mame din Indonezia, care obișnuiau să împărtășească poze cu copiii lor pe Internet, au aflat despre o rețea de pedofili ce activa în mediul online, acestea au decis să se infiltreze și să ia atitudine, scrie BBC.

Capturarea și postarea momentelor amuzante, dulci și memorabile ale copiilor pe rețelele sociale sunt o practică obișnuită pentru mulți părinți din întreaga lume. Risrona Simorangkir, o mamă în vârstă de 29 de ani din Indonezia, publică pe Facebook fotografii cu fiica sa încă de când micuța a venit pe lume.

Însă într-o zi însorită de martie, aceasta a aflat întâmplător de existența unui grup unde sunt distribuite imagini în care copiii sunt abuzați sexual. „Acest grup de pe Facebook are mii de membri, iar aceștia împărtășesc imagini și clipuri video. Unii dintre ei au declarat că produc materialele foarte ușor – fie le iau de la copiii din vecini, fie de la rude“, era mesajul de pe grupul respectiv. Membrii grupului și-au numit victimele „lolly“ – prescurtare de la „lollypop“ (acadea).

„Abuzau minorii și se lăudau cu pozele“

Risrona și-a avertizat de urgență prietenele și împreună au luat decizia de a afla mai multe despre modul în care se pot infiltra în grupul odios. „Avem o comunitate online pentru mame în care vorbim despre experiențele unui părinte și despre viață, în general. După ce am postat o captură foto cu grupul de pedo­fili în comunitatea mamelor, unele dintre noi am încercat să intrăm în acea rețea, pentru a colecta dovezi, sfătuindu-ne în acest sens“, povestește Risrona Simorangkir. „Am fost membră a grupului doar pentru patru ore. Nu puteam să mai urmăresc discuțiile, conținutul era atât de oribil… aceste postări pur și simplu nu sunt umane“, spune Simorangkir. „Se vorbea despre modul în care poți aborda și seduce un copil pentru a-l convinge să întrețină relații sexuale, dar și ce poți face pentru a te asigura că acești copii nu spun nimic părinților. O persoană a povestit despre victima sa și despre felul în care a profitat de nepotul său. Abuzau minorii, dupa care se lăudau cu pozele pe Facebook. Este absolut îngrozitor.“ Michelle Lestari, prietena Risronei, spune că au început imediat operațiunea de salvare și au strâns dovezi precum capturi foto, conversații, numele persoanelor implicate și ale administratorilor și chiar numere de telefon.

Alte grupuri de părinți au raportat grupul pe Facebook, iar reprezentanții gigantului social media l-au închis. Un purtător de cuvânt al Facebook a spus, de asemenea, că alte investigații se desfășoară în rândul persoanelor implicate. Pe data de 14 martie 2017, poliția a arestat cinci suspecți. Cazul a fost discutat intens în presa locală, iar eforturile părinților au fost lăudate pe scară largă. „Puterea mamelor“, a scris un utilizator pe Twitter, comentariul devenind hashtag-ul viral folosit în acest caz. Potrivit poliției indoneziene, grupul de Facebook în care se practica pedofilia are peste 7.000 de membri care furnizau peste 400 de videoclipuri și poze ce conțineau abuzuri asupra copiilor.

Polițiștii au declarat că au colaborat cu Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI), deoarece bănuiesc că unii membri aveau legături cu rețele internaționale de pedofilie. „Unul dintre suspecți era membru în 11 grupări de pe WhatsApp, cu persoane din mai multe țări. Modul de desfășurare a acestor activități este destul de simplu. Schimbă materiale pornografice între țări, Indonezia trimite una, iar cineva din America de Nord trimite altele“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Jakarta, Sr. Comr. Argo Yuwono, pentru BBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.