Reţeaua electrică din Ucraina, „atacată cibernetic”

Anchetatori americani au găsit probe care ar confirma ceea ce pare să fie un atac cibernetic fără precedent asupra reţelei electrice ucrainene, care a provocat o pană de curent ce a afectat, în decembrie, mii de persoane în Ucraina, relatează CNN, potrivit independent.md.

Un oficial american apropiat anchetei a declarat că pana a fost provocată de către un atac sofisticat, în cadrul căruia a fost folosit un malware ce distruge computere şi anihilează sisteme de control sensibile în funcţionarea anumitor părţi ale reţelei electrice din Ucraina.

În ultimii ani o serie de oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de vulnerabiitatea reţelei electrice a Statelor Unite.

Însă ancheta americană asupra atacului din Ucraina a confirmat ceea ce până în prezent era doar o ipoteză, şi anume faptul că războiul cibernetic poate fi folosit cu scopul de a dezactiva reţeaua electrică a Statelor Unite.

Sistemele americane nu sunt mai protejate decât cele în care s-a pătruns în Ucraina, a declarat oficialul american citat.

Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de provocarea acestei pene, denunţând că face parte din războiul nedeclarat împotriva ţării, după ce anchetatori au găsit indicii referitoare la un malware cunoscut sub numele de BlackEnergy.

Statele Unite au trimis experţi din cadrul departamentelor Energiei şi Securităţii Interne, dar şi agenţi FBI, să asiste autorităţile ucrainene în cadrul anchetei.

Ceea ce au descoperit anchetatorii americani este un atac cibernetic fără precedent, a subliniat oficialul citat la CNN.

O echipă sofisticată de hackeri a coordonat atacurile, comise în acelaşi timp împotriva unui număr de şase furnizori de electricitate, a precizat oficialul citat.

Atacul a fost atât de puternic, încât a paralizat sistemele menite să ajute companiile de electricitate să restabilească alimentarea. Computerele au fost distruse şi inclusiv centrele de apel folosite pentru raportarea penelor au fost paralizate.

Întrebarea cine a comis atacul nu a primit încă un răspuns.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.