Rețeta popularității uriașe a lui Putin

”Revirimentul patriotismului rus ne oferă și imaginea incoerenței propriei noastre politici și a faptului că, mereu gata să ne refugiem în argumente juridice, nu am respectat decât puțin dreptul internațional în ultimii 20 de ani” – Jacques Sapir, pentru Le Nouvel Observateur.

Popularitatea lui Vladimir Putin a atins cote uriașe în ultimele luni, iar rețeta succesului ține de imaginea ”eroică” pe care acesta și-a construit-o, susține Jacques Sapir, intervievat de Le Nouvel Observateur. Jacques Sapir, director la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris ș iunul dintre cei mai agresivi critici ai monedei unice europene, are origini moscovite și este un bun cunoscător al economiei și geopoliticii ruse.

Peste 80% dintre ruși aprobă politica lui Vladimir Putin, potrivit unui recent sondaj al Centrului Levada, o cotă a popularității care a explodat de la începutul anului. Cum se explică că atitudinea sa față de Ucraina a avut ecouri atât de pozitive în imaginarul rușilor?

Este evident că Ucraina are un loc aparte în imaginarul societății ruse. Dar trebuie de asemenea să spunem că numeroși ruși au origini ucrainene. Amestecul dintre cele două populații este de așa natură încât nu avea sens ca ele să fie separate în 1991; de aceea ideea unei Ucraine care să nu fie asociată Rusiei este insuportabilă pentru foarte mulți ruși.

Astfel, dar aceasta este o problemă diferită, rușii au sentimentul că au fost umiliți și neînțeleși în ultimii ani. Au sentimentul că de la occidentali nu le vine nimic bun, că aceștia nu au făcut decât să-și încalce de multe ori cuvântul dat. Revirimentul patriotismului rus ne oferă și imaginea incoerenței propriei noastre politici și a faptului că, mereu gata să ne refugiem în argumente juridice, nu am respectat decât puțin dreptul internațional în ultimii 20 de ani. Poate de aceea acest patriotism îi deranjează pe unii…

PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de opt ori după 2000. Această revenire este direct legată de Vladimir Putin?

Aceasta este baza popularității lui Putin. Și este adevărat că refacerea economiei Rusiei, dar și reconstrucția ca stat națiune, au fost impresionante. Avem tendința să uităm că Vladimir Putin nu s-a aflat direct la originea acestor evoluții: Evgheni Primakov, prim-ministru în 1998-1999, a fost cel care a început această acțiune. Dar Putin a urmat-o și a amplificat-o; și este just ca el să culeagă roadele.

Asta a făcut ca puterea sa să fie acceptată, chiar dacă toată lumea este conștientă de deficiențe (aici trebuie să-l includem și pe Putin însuși, despre care se scrie foarte rar că are declarații foarte dure despre sistemul politic și corupție). Nimeni nu mai vrea să revină în anii 1990 și acesta este un fapt foarte important pentru politica rusă.

Vedem în mod regulat în Occident imagini cu aparițiile eroice ale lui Putin (vânătoare, pescuit, sporturi extreme…) Acest cult al personalității are efecte concrete asupra opiniei ruse?

Este mai puțin vorba despre un cult al personalității și mai mult despre faptul că pentru ruși liderii trebuie să aibă un anumit comportament, pe care noi îl putem numi ”postură eroică”. Ideea unui președinte ”normal”, apărată în Franța de Francois Hollande, i-ar face pe ruși să râdă. Nimeni nu este prostit de regia din spatele imaginii ”eroice” a președintelui, dar ar fi șocați dacă el nu ar recurge la această imagine. Una dintre cauzele pentru care Elțîn a avut o presă foarte proastă a fost faptul că a oferit o imagine lamentabilă nu a omului, ci a funcției sale.

Perioadele de crize naționaliste din timpul lui Putin (Cecenia, Osetia de Sud) au fost deseori însoțite de o represiune sporită a opoziției. Trebuie să ne temem de o reducere a libertății de expresie, în contextul acestui nou puseu de patriotism?

Situația mi se pare destul de diferită de cea a războaielor din Cecenia sau a conflictului cu Georgia din Osetia de Sud. Aici este vorba despre raportul cu țările occidentale – de la UE la Statele Unite și NATO. Este limpede că, dacă mișcările de opoziție pot fi asimilate acestor tari, atunci asta va avea consecințe pentru ele. Pe de altă parte, această criza va obliga puterea să-și modifice atitudinea față de anumite grupuri de opoziție care denunță tocmai politica prea ”pro-occidentală”. Se va schimba și politica economica, dupa cum am estimat încă din toamna lui 2013. Sistemul politic poate să se deschidă sub anumite aspecte (iar alegerile din Novosibirsk, unde a fost ales primar un comunist au arătat asta) și să se închida sub altele. Este însă foarte clar că ”liberalii” ruși au pierdut mult ca urmare a crizei ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.