×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:55
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Descoperire uluitoare la Cairo
"Reuniune de familie" în situri arheologice

O statuie care se presupune că îl întruchipează pe faraonul Ramses al II-lea, care a condus Egiptul acum 3.000 de ani, a fost descoperită recent la Cairo, informează The Telegraph.

Arheologii au găsit o statuie înaltă de opt metri scufundată într-o groapă cu apă, într-un cartier mărginaș din orașul Cairo. Pe baza primelor constatări, se pare că este vorba despre veneratul faraon al Egiptului antic Ramses al II-lea. Descoperirea a fost catalogată de către membrii Ministerului Antichităților din Egipt ca fiind una dintre cele mai importante din istorie. Mai exact, aceasta a avut loc lângă ruinele templului lui Ramses al II-lea, situate în partea de est a cartierelor moderne din Cairo.

„Marțea trecută am fost sunat și anunțat că s-a descoperit un colos al unui rege, cel mai probabil Ramses al II-lea, făcut din cuarțit. Am descoperit bustul statuii și partea de jos a capului, iar în momentul în care partea de jos a fost dezgropată, am găsit coroana, urechea dreaptă și un fragment din ochiul drept“, a declarat ministrul Antichităților, Khaled al Anani. Arheologii oficiali și curioșii adunați în zonă, dar și foarte mulți reprezentanți ai presei, au privit cum un stivuitor a scos capul statuii din apă.

Nepotul lui Ramses, Seti al II-lea

Expediția comună germano-­egipteană s-a finalizat cu găsirea unei statui de calcar, statuie ce îl reprezintă pe faraonul Seti al II-lea, nepotul lui Ramses, care are o lungime de aproximativ 80 de centrimetri. Templul Soarelui din Heliopolis a fost fondat de Ramses al II-lea, iar arheologii susțin că dimensiunile statuii indică faptul că aceasta îl reprezintă în mod cert pe faraonul Seti. Templul Soarelui a fost unul dintre cele mai mari din Egipt, aproape dublu față de mărimea Templului Luxor, din complexul monumental de la Karnak, însă acesta a fost distrus în perioada greco-romană. Multe dintre obeliscurile sale au fost mutate în Europa sau Alexandria, iar pietrele folosite pentru construcție au fost reutilizate pentru dezvoltarea regională a orașului Cairo. Experții încearcă în prezent să extragă bucățile rămase din cele două statui, înainte de a le restaura. În cazul în care acest lucru va fi posibil și finalizat cu succes, statuia va fi mutată la intrarea în Marele Muzeu Egiptean, programat să fie inaugurat în anul 2018. Ramses al II-lea (cel Mare) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a dinastii a Egiptului, Noul Regat. Este considerat cel mai cunoscut și cel mai măreț faraon al Egiptului Antic. Succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor“. Data încoronării, 31 mai 1279 î.Hr., a fost declarată sărbătoare în timpul Dinastiei XX. Se presupune că a urcat pe tron în jurul vârstei de 24 de ani și a condus Egiptul din 1279 î.Hr. până în 12134 î.Hr., domnia sa durând 66 de ani și două luni, conform manuscriselor lui Manetho (istoric și preot egiptean). Faraonul a condus mai multe expediții militare și a extins Imperiul Egiptean în Est, până în Siria, iar la Sud, până în Nubia, succesorii săi numindu-l „Strămoșul cel Mare“.

Alina ChiriţăPublicat Luni, 13 martie 2017
1283
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Halep: Sunt a treia oară aproape de locul 1
Publicat acum 18 ore şi 23 minute
Braconierii de dinozauri
Publicat acum 19 ore şi 52 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 8 ore şi un minut
Guvernul trimite Corpul de Control la Tarom
Publicat acum 14 ore şi 38 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 49 minute