„Reuniune de familie” în situri arheologice

O statuie care se presupune că îl întruchipează pe faraonul Ramses al II-lea, care a condus Egiptul acum 3.000 de ani, a fost descoperită recent la Cairo, informează The Telegraph.

Arheologii au găsit o statuie înaltă de opt metri scufundată într-o groapă cu apă, într-un cartier mărginaș din orașul Cairo. Pe baza primelor constatări, se pare că este vorba despre veneratul faraon al Egiptului antic Ramses al II-lea. Descoperirea a fost catalogată de către membrii Ministerului Antichităților din Egipt ca fiind una dintre cele mai importante din istorie. Mai exact, aceasta a avut loc lângă ruinele templului lui Ramses al II-lea, situate în partea de est a cartierelor moderne din Cairo.

„Marțea trecută am fost sunat și anunțat că s-a descoperit un colos al unui rege, cel mai probabil Ramses al II-lea, făcut din cuarțit. Am descoperit bustul statuii și partea de jos a capului, iar în momentul în care partea de jos a fost dezgropată, am găsit coroana, urechea dreaptă și un fragment din ochiul drept“, a declarat ministrul Antichităților, Khaled al Anani. Arheologii oficiali și curioșii adunați în zonă, dar și foarte mulți reprezentanți ai presei, au privit cum un stivuitor a scos capul statuii din apă.

Nepotul lui Ramses, Seti al II-lea

Expediția comună germano-­egipteană s-a finalizat cu găsirea unei statui de calcar, statuie ce îl reprezintă pe faraonul Seti al II-lea, nepotul lui Ramses, care are o lungime de aproximativ 80 de centrimetri. Templul Soarelui din Heliopolis a fost fondat de Ramses al II-lea, iar arheologii susțin că dimensiunile statuii indică faptul că aceasta îl reprezintă în mod cert pe faraonul Seti. Templul Soarelui a fost unul dintre cele mai mari din Egipt, aproape dublu față de mărimea Templului Luxor, din complexul monumental de la Karnak, însă acesta a fost distrus în perioada greco-romană. Multe dintre obeliscurile sale au fost mutate în Europa sau Alexandria, iar pietrele folosite pentru construcție au fost reutilizate pentru dezvoltarea regională a orașului Cairo. Experții încearcă în prezent să extragă bucățile rămase din cele două statui, înainte de a le restaura. În cazul în care acest lucru va fi posibil și finalizat cu succes, statuia va fi mutată la intrarea în Marele Muzeu Egiptean, programat să fie inaugurat în anul 2018. Ramses al II-lea (cel Mare) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a dinastii a Egiptului, Noul Regat. Este considerat cel mai cunoscut și cel mai măreț faraon al Egiptului Antic. Succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor“. Data încoronării, 31 mai 1279 î.Hr., a fost declarată sărbătoare în timpul Dinastiei XX. Se presupune că a urcat pe tron în jurul vârstei de 24 de ani și a condus Egiptul din 1279 î.Hr. până în 12134 î.Hr., domnia sa durând 66 de ani și două luni, conform manuscriselor lui Manetho (istoric și preot egiptean). Faraonul a condus mai multe expediții militare și a extins Imperiul Egiptean în Est, până în Siria, iar la Sud, până în Nubia, succesorii săi numindu-l „Strămoșul cel Mare“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.