Reuniune NATO, la cererea Turciei

Ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO se vor reuni marți, la cererea Turciei, pentru consultări pe subiectul tensiunilor dintre Ankara și rebelii kurzi și gruparea jihadistă Statul Islamic, a anunțat Alianța într-un comunicat, conform AFP.

Turcia a cerut reuniunea invocând gravitatea situației, după atacurile teroriste din ultimele zile.

Turcia „a solicitat această reuniune având în vedere gravitatea situației după odioasele atentate teroriste din aceste ultime zile și pentru a-și informa aliații în legătură cu măsurile pe care le ia”, se precizează în comunicat.

„Aliații NATO urmăresc îndeaproape evoluțiile și sunt solidari cu Turcia”, se mai arată în document.

Ankara a solicitat reuniunea în baza articolului 4 din Tratatul NATO, care permite unui membru al organizației să ceară consultări atunci când consideră că „există o amenințare pentru integritatea sa teritorială, independența sa politică sau securitatea sa”, se mai arată în comunicat.

Rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au revendicat duminică un atentat în care au fost uciși doi soldați turci, atentat comis ca represalii la loviturile aeriene turce asupra bazelor kurde din nordul Irakului.

Escaladarea a tensiunilor între guvernul turc și rebelii kurzi vine în timp ce Ankara a trecut la o puternică ofensivă împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, lansând mai multe raiduri aeriene asupra pozițiilor acestora în Siria, ca ripostă la atentatul din 20 iulie din orașul turc Suruc, atribuit grupării teroriste, care s-a soldat cu peste 30 de morți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.