×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:14
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Apel către responsabilii din învățământ
Revoltă a elevilor: Jos uniforma

Consiliul Național al Elevilor reclamă "abuzurile" din unitățile de învățământ preuniversitar privind obligativitatea purtării uniformei impusă de către conducerile școlilor.

Consiliul precizează că principalele argumente invocate de către directori pentru astfel de decizii, "care intră în sfera ilegalității", sunt reprezentate de siguranța în școli și discriminare.

"Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în școală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma crește nivelul de siguranță. Mai mult decât atât, este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective și factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziție favorizată în comunitatea școlară", spune Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat.

Printre județele unde au fost identificate probleme în acest sens se numără Bacău, Mureș, Sălaj, Suceava, Iași, Brașov, Galați, Botoșani, Dolj, Tulcea, Vrancea și Giurgiu, menționează sursa citată.

"În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situații în care acesta nu are acces în interiorul școlii, iar pretextul este creșterea siguranței în unitatea de învățământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranța în afara perimetrului acesteia și, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educație, garantat prin legea fundamentală a țării — Constituția României.

Aceste uniforme sunt plătite de către părinți și ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea 'fondul școlii', ce contrazice gratuitatea învățământului de stat, asigurată prin lege. În același timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenței pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii și eticii sistemului educațional", se mai arată în comunicat.

În acest context, Consiliul Național al Elevilor solicită tuturor actorilor educaționali să sesizeze orice "abuz" și, totodată, luarea la cunoștință a problemei de către unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, cât și de Ministerul Educației Naționale și soluționarea în cel mai scurt timp posibil, tratând cauza, și nu efectul, fără să folosească forme fără fond precum întâlnim în aceste momente prin uniformă.

"Este inadmisibil cum prin impunerea abuzivă a uniformei școlare de către anumite unități de învățământ, acestea se exonerează de răspunderea de a insufla elevilor valori și principii democratice, care să promoveze egalitatea și să elimine orice formă de discriminare. Nu vom tolera nicio constrângere din partea școlilor, nicio metodă de coerciție la adresa elevilor și vom continua să ne asumăm demersuri publice, alături de instituții abilitate, care să verifice legalitatea finanțării uniformelor și gravitatea abuzurilor săvârșite prin sancționarea nepurtării uniformei", a declarat Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Alexandru VişanPublicat Vineri, 17 februarie 2017
2088
 | 3
 | 47
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IoNaşu
+1
În ţările civilizate ,elevii poartă cu multă mândrie uniformele "personalizate"a diferitelor instituţii şcolare.Se pare că în România ,din Consiliul Naţional al Elevilor,fac parte "beizadelele"unor parveniţi care vor cu orice preţ să-şi etaleze bogăţia în faţa unor colegi cu mai puţine posibilităţi materiale.
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
qwe @ IoNaşu
+1
"Personalizarea" uniformelor inseamna ca parintele ar fi nevoit sa comande uniforma copilului sau sa cumpere ce gaseste la un atelier de croitorie ales de niste smecheri , si trebuie sa accepte marimea, modelul, materialele si pretul stabilit de ei, iar asta in fiecare an, timp de vreo 12. Uniformele nu ar face decat sa-i imbogateasca pe unii, cata vreme nu au nicio legatura cu ce stiu si invata copiii la scoala; doar i-ar obliga pe parinti sa piarda vremea cu procurarea lor, in loc sa le cumpere copiilor haine de oriunde gasesc marimea corespunzatoare si modelul care le place, si sa-i trimita la scoala imbracati potrivit anotimpului.
Publicat Duminică, 19 februarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
NO COMENT!!!!!!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
mare e gradina
-2
am aproape 40 de ani si tot ce m-a invatat scoala si mi-a fost util se rezuma la primele 2 clase primare.. e incredibl cati indobitociti fara creier sunt aici la articolul asta @contestatarul "de la haina se formeaza si caracterul "(proverb german: nu haina il face pe om ) adica nis,mazare,videanu sunt caractere ca au furat si au bani de costume scumpe... in scolile romanesti(mai ales in facultati) e plin de dinozauri care predau aceeasi materie voluminoasa si inutila ca in anii 70..plus o gramada de paduchi securisti (la cluj la politehnica si banuiesc ca in toata tara se invata dupa manuale din anii 70-80) .. @bubulina "Calitatea actului educational nu trebuie sa depinda de mofturile elevilor si parintilor" dupa capul tau uniforma inseamna calitatea actului educational.. nu ai cap cum nu exista calitate in educatia scolara.. cat v-au folosit in viata legile fizicii, matematicile superioare, istoria, geografia,chimia si alte porcarii? nu v-ati putut trai viata daca nu ati invatat legea lui ohm sau derivatele partiale? la stresul abuzul psihic pe care elevii il indura invatand nemerniciile astea inutile nu v-ati gandit? sau la unii profesori care se comporta ca stapanul de sclavi? si cea mai mare gaura bugetara e sistemul mafiot de invatamant urmat aproape de sistemul mafiot medical si inutila armata..au fost 2 cazuri in cluj cu 2 rapandule aia cu "jumate de creier" si inca una fiica de general ..sunt inca in functie ambele.. vai de bietii copii..
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Ypse
+14
Voi nu invatati din cauza uniformei? Chiar nu va este rusine?
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
condurache
+15
Ar fi o oarecare legatura intre codul etic de imbracaminte si uniformele scolare. In firmele mari din alte tari gen america exista un astfel de cod si lumea nu vine imbracata orisicum. Uniforma scolara ar putea sa fie primul pas spre obisnuirea copiilor ca in societate nu e chiar bine sa te imbraci numai dupa cum vrei. Pe de alta parte uniformele sunt si ele scumpute asa ca acolo unde scoala are copii din familii unde exista probleme financiare s-ar putea impune un astfel de cod al imbracamintii decente , fara o uniforma. Dar in scolile si liceele unde copiii provin din familii ce isi permit uniforma nu vad ce ar fi rau in a purta o unifroma decenta si de bun gust. Uniforma nu inhiba ci da un sentiment de apartenenta si scolile ca si eleveii si parintii ar trebui sa se mandreasca SI cu uniforma. Totusi intr-adevar importanta uniformei este muuult scazuta in comparatie cu importanta poftei de a invata a copiilor si de a preda a profesorilor. Acestea sunt subiecte ce trebuiesc rezolvate in societatea noastra tot mai derutata.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Csaba @ condurache
+3
Argumentul tau forte pro uniforma ar fi "in firmele mari din alte tari gen america exista un astfel de cod si lumea nu vine imbracata orisicum"??? Minunat, (pe linga faptul ca scrii America cu litera mica) daca tu crezi ca intr-o firma uniforma este un statut, chiar ca ca nu intelegi nimic, ca sa nu mai spun ca America ta n-are nimic de-a face cu normalitatea conditilor de munca. O firma care impune "uniforma" si nu ma refer la tinutele oamenilor de afaceri veritabili, avocati si functionari publici, nu ofera conditii normale de munca ci se comporta cu angajatii ca si cum ar fi "negrisori pe plantatie". Iar apropo de aparteneta la o scoala de "elita", in Romania cu siguranta putine scoli se pot lauda cu acest statut. Putem sa ne mintim mult si bine, inca nu exista decit o spoiala cu pretentii a "elitei" scolii romanesti, asa ceva disparut in ultimii 20 ani.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
-8
Partea zero: Şcolile şi liceeele se află în subordinea inspectoratelor şcolare. De vreme ce există inspectori şefi, inspectori de specialitate, şi alte categorii de personal cu "grade" (didactice), e clar că această structură anacronică - Inspectoratul şcolar - are destule în comun cu inspectoratele de poliţie. Constatarea este întărită de faptul că avem de a face cu: "regulamente de ordine interioară", cu "cataloage dosar-penal", cu "numere matricole" ale elevilor (ca la puşcăriaşi), cu "clase-temniţă" (prevăzute, în unele şcoli, cu gratii la ferestre!), clase în care există "şefi" (ca de celulă), cu elevi (şi profesori) "de serviciu pe şcoală / liceu", precum (sub)ofiţerii de poliţie, cu sancţiuni în caz de chiul, sau de retragere din şcoală. În atare condiţii, e normal să existe uniforma şcolară obligatoriu de purtat. O uniformă pe potriva învăţămîntului - care e tot obligatoriu. În atare condiţii, diferenţa între elevi şi deţinuţi devine tot mai mică.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
-19
Partea întîi: Uitîndu-se la uniforma lor - o zeghe mai aparte - desigur că elevii se simt mîndri de şcoala lor penitenciar; şcoală din care abia aşteaptă să scape. Ideea asta cu "învăţămîntul obligatoriu s-a impus în lume pe filieră germană. A fost lansată în urmă cu vreo 200 de ani de Johann Gottlieb Fichte, "filosoful de serviciu" al lui Friedrich cel Mare. Primul stat în care s-a instituit învăţămîntul obligatoriu a fost Prusia (în anul 1819). Obligativitatea învăţămîntului ar trebui desfiinţată. Sînt destui cei care au renunţat la studii înalte, şi care au creat lucruri folositoare omenirii. Altfel, nu există nici o legătură (dovedită) între purtarea uniformei şi performanţele şcolare. Purtarea uniformei nu-i scuteşte pe elevi de discriminare, de favorizare a lor, de către dascăli, pe baza statutului social al părinţilor. Nu în puţine cazuri, uniformele şcolare costă mulţi bani. Pe cînd hainele cumpărate "la kilogram", într-un magazin de articole second-hand, sînt foarte ieftine; accesibile chiar şi celor mai săraci părinţi. Omul ar trebui să poarte veşmintele care îl reprezintă; care îi exprimă cel mai bine personalitatea. Însă, indiferent ce haine poartă, acestea trebuie bine (şi periodic) întreţinute.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
-13
Partea a doua: Cu, sau fără uniformă obligatorie, diferenţierea între elevi există la multiple alte niveluri. "Nivelarea" visată de sistem este imposibilă. Avem copii care vin însoţiţi de bodyguard. Avem copii care coboară din autoturisme de lux. Avem copii care utilizează "Smartphones" şi "Tablets foarte scumpe. Avem fete care poartă bijuterii şi încălţări "de firmă". Ca să nu mai vorbesc de diferenţierea la nivel de rechizite şcolare, sau echipament sportiv. Uniformă nu înseamnă doar pantaloni. fustă, tunică, (şi eventual şapcă). Interesant e faptul că profesorii nu poartă uniformă. Oare de ce? Ei nu ar trebui să se simtă "mîndri" de şcoala lor? Şi mai interesant e faptul că, atît la "grădiniţă" cît şi la facultate, dispare obligativitatea purtării uniformei. Problema nu e uniforma. Problema e ce produce sistemul de învăţămînt din România, "metodic", "pe bandă rulantă", fără întrerupere. Mergeţi în urma unui grup de elevi ieşiţi de pe porţile unei şcoli, sau unui liceu, din Capitală. Ascultaţi-i ce vorbesc; ce vocabular - ales şi bogat - au. Observaţi-i cum se comportă cu alte persoane (mai în vîrstă); cum se poartă ei între ei; sau cu fetele, colegele lor.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
-10
Partea a treia: Veţi avea prilejul să constataţi că formulele de genul "strategii educaţionale moderne", "metode de predare avansate, de inspiraţie Steineriană", "edificarea societăţii întemeiate pe cunoaştere ştiinţifică", "educaţia, ca prioritate absolută", nu sînt decît nişte utopii, nişte vorbe în vînt ale retorilor buimaci care diriguiesc destinele Educaţiei în ţara noastră. Incompetenţă, sau ticăloşie? Dincolo de declaraţiile de bune intenţii, învăţămîntul, la toate nivelele, se degradează ameţitor de la un an la altul. Ştacheta exigenţei este din ce în ce mai scăzută. "Industria" învăţămîntului consumă mult, şi produce "pe stoc" o "marfă" de calitate îndoielnică - submediocră - care nu prea mai are căutare pe piaţa forţei de muncă. "Şcoala, şcoala românească, scoate tîmpiţi" (Traian Băsescu, cu gîndul la propria lui fiică, EBA). Învăţămîntul [preuniversitar] e o industrie aflată în faliment "de facto". Fabricile de diplome inutile urmează să se închidă, inevitabil. Despre calitatea manualelor după care se studiată în şcoli şi licee, nici nu vreau să mai vorbesc. Pentru tot mai mulţi părinţi educaţia copiilor lor a ajuns o povară financiară tot mai greu de suportat. Şi aici, corupţia este omniprezentă: plata "meditaţiilor", la profesor, constituie, în nu puţine cazuri, o formă de "mită". Cine participă la meditaţii contra cost, acela scapă de corigenţă. Însă esenţialul este ca elevul să poarte uniformă. Iar discuţia să rămînă cantonată la acest nivel, al Formelor, al aparenţelor.-
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Bubulina
+24
Acest " consiliu " este o mare mizerie! Calitatea actului educational nu trebuie sa depinda de mofturile elevilor si parintilor. Normal, uniforma ar trebui sa asigure diferenta intre elevi si derbedeii care bantuie strazile, inclusiv prin obligarea primilor la un comportament civilizat. Asta daca parintii doresc sa-si educe copiii cum trebuie si sa le asigure o profesie. Nu ma refer la parveniti, ale caror odrasle au viitorul asigurat de afacerile parintilor. Oamenii modesti nu-si permit sa cumpere pentru copii haine scumpe, iar diferentele de statut social sunt vizibile, iar elevii saracuti se simt umiliti. Loazele pricopsite n-au decat sa poarte ce vor, dar in afara scolii!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Stati ca asta e inceputul. @ Bubulina
+20
La un moment dat elevii si studentii vor prelua puterea. Ei vor stabili ce materii se invata, orarul, criteriile de apreciere si altele. Daca nu, in loc sa invete, vor iesi la "proteste" in Piata Publica. Iar profesorii vor fi considerati ori comunisti ori pesedisti ori fecesebisti (suporteri ai unei echipe de fotbal, recent aparuta).
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 23 minute