Revolta globală împotriva pseudo-experților

Statisticianul american de origine libaneză Nassim Nicholas Taleb a fost privit ca un adevarat oracol, după ce a prevăzut criza din 2008, Brexitul, alegerea lui Donald Trump. Pe de altă parte, el a fost criticat că a vulgarizat prea mult sistemul economic și pentru că l-a susținut pe Donald Trump și mișcările populiste din întreaga lume. Într-un interviu acordat presei indiene, Taleb vorbește despre o ”revoltă globală împotriva pseudo-experților”.

Criza care a început în 2008 nu s-a încheiat încă, a fost doar amânată. Barack Obama este un actor. Arată bine, a crescut niște copii buni și este respectabil. Însă el nu a reparat sistemul economic, ci doar a pus novocaină în sistem. A amânat problema cooperând cu bancherii pe care ar fi trebuit să-i condamne. Iar acum trebuie să ne dublăm datoriile raportate la PIB, să creăm șase milioane de locuri de muncă cu această datorie uriașă și cu un sistem care nu este vindecat. Am menținut dobânzile la zero și asta nu a ajutat. Am transferat practic problema din zona corporatistă în zona guvernului. De aceea sistemul rămâne fragil.

Donald Trump va putea repara sistemul. A primit mandatul pentru că a înteles problemele economice. Oamenii nu-și dau seama că Obama a creat inegalitate când a modificat sistemul. Acum nu poți să te îmbogățești decât dacă deții acțiuni. Trump va aduce ceva logică de afaceri în sistem. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să-ți dai seama ce nu merge. Dacă în loc să îl alegem pe Trump ne duceam în bazarul din Alep și-l aduceam pe unul dintre negustorii de acolo, el ar fi făcut la fel ce face Trump. Ar fi sunat, spre exemplu, la Boeing și i-ar fi întrebat de ce vând atât de scump.

Ați fost privit ca un oracol, pentru că ați prevăzut criza din 2008, votul pentru Brexit, criza din Siria. Ați spus că Statul Islamic va avea de câștigat dacă Bashar al-Assad va fi dat jos și ați prezis victoria lui Trump. Cum vă explicați asta?

Nu am vorbit de Statul Islamic, ci despre al-Qaeda la acea vreme și am mai spus că administrația SUA îi ajută cu fonduri. Trebuie să ai curajul de a spune lucruri pe care alții nu le zic. Am avut noroc la bani în viața asta, nu trebuie să trăiesc pentru a munci și îmi petrec timpul gândind. Când Trump a decis să candideze, am spus că acest lucru poate fi de înțeles din perspectiva unui patron de băcănie. Pentru că patronul acesta poate spune că Trump nu are dreptate, pentru că vedea clar că nu are dreptate. În cazul lui Obama, patronul nostru nu înțelegea nimic din ce i se spunea și în felul acesta omul nu își dădea seama unde președintele greșește.

Este o alegere între cei mulți și supra-intelectualizare?

Exact. Trump nu a candidat pentru a fi arhiepiscop și nu am observat nimic sfânt în comportamentul său, iar asta nu a fost rău. Asta în timp ce Obama se comporta ca arhiepiecopul de Canterbury, și făcea asta atât de bine, însă oamenii nu simțeau ca li se îmbunătățește nivelul de trai. Cum spuneam, dacă ar fi fost un negustor din Alep sau un băcan din Mumbai, oamenilor le-ar fi placut de ei la fel de mult ca și de Trump. Ceea ce spune Trump este de bun simț, el întreabă de ce plătim atât de mult pentru niște mizerii, sau de ce avem niște taxe atât de complicate, sau de ce vrem mereu lobby. Puteți să numiți cum vreți modul acesta de a vorbi al lui Trump, însă nici modul în care îi tratează intelectualii pe cei care nu sunt de acord cu ei nu este bun. Îmi aduc aminte de un prieten profesor care a susținut Brexitul și care mi-a spus că a aflat cum este să fii considerat lepros în Marea Britanie. La fel a fost și cu cei care l-au sprijinit pe Trump în SUA.

Care sunt motivele reale pentru care să-ți fie frică de Trump?

Dacă ești om de afaceri, ce a spus Trump nu te afectează. Clasa intelectualilor, de vreo două milioane de oameni în SUA, nu e nici ea supărată pe Trump. Adevărata problemă este cu ”falșii experti”, cei care pleacă de la ideea că știu ce gândesc oamenii. Un electrician nu are această problemă.

Alegerea lui Trump este un fenomen global? Ați comentat la fel alegerea lui Narendra Modi în India.

Sunt probleme similare cu Trump, Modi și Brexitul. Oamenii se satură de clasa conducătoare. Nu este vorba de fascism aici. Nu are nimic de-a face cu fascismul. Este vorba de problema falșilor experți si de faptul că lumea are prea mulți experți. Dacă am fi avut o altfel de elită, atunci nu am avea problemele astea.

Eu spun deseori că un matematician gândește în numere, un avocat în legi, iar un idiot în cuvinte. Aceste cuvinte nu înseamnă nimic. Cred că sunteți de acord că este o revoltă globală împotriva pseudo-experților. La Brexit l-am auzit pe Nigel Farage, care a fost trader vreme de 15 ani, spunând că problema guvernului este că niciunul dintre membrii lui nu a avut o slujbă adevărată vreodată. A fi birocrat nu înseamnă o slujbă adevărată.

Cum vă eplicați latura cealaltă a fenomenului, care nu este economică: xenofobia, islamofobia, misoginismul?

Nu înțeleg cum poate o persoana de stânga să apere salafismul sau extremismul religios. În democrație le permiți oamenilor să aibă orice viziune, însă nu le permiți să vină cu un mesaj care să distrugă democrația. De ce să vină în Vest oameni cu mesajul distrugerii Vestului? De aici mai departe lucrurile se încurcă. Deci, în Yemen intervenția saudită este bună, dar intervenția Rusiei în Alep nu ar fi trebuit permisă. Nu cred că Trump a fost rasist când a spus că infractorii mexicani nu au ce căuta în SUA; el se referea la infractori. Dacă ești împotriva nazismului, nu înseamnă că ești germanofob. Dacă eu ma opun salafismului, nu sunt islamofob. Și Obama a deportat mexicani și a refuzat să accepte imigranți.

Anti-globalizarea este parte din acest sentiment general?

Nu sunt împotriva globalizării, dar sunt împotriva marilor corporații. Unul dintre motive este costul. Orice proiect depășește costurile estimate pentru că aceste proiecte trebuie să țină cont de riscul global. În natură există un ”efect al insulei”. Numărul de specii al unei insule scade semnificativ în momentul în care ajungi pe continent. La fel și când deschizi o economie mică, pierzi o parte din etnicitate sau diversitate. Meșteșugarii sunt uciși de globalizare. Problema este că globalizarea vine împreună cu marile corporații, care sunt prădătoare, și trebuie să luptăm aceste efecte nedorite.

Încontro se îndreaptă lumea. Mai la dreapta sau va reveni la centru?

Nu știu dacă o va lua la stânga sau la dreapta și nu stiu ce să spun pe termen scurt. Însă pe termen lung cred că lumea poate supraviețui dacă va trăi ca și natura. Multe guverne mici si câteva super-insule cu puțină separare între ele, un sistem de decizie rapid și cu o implementare vizibila a legilor. Multe Elveții, de asta avem nevoie. Nu avem nevoie de lideri. Avem nevoie doar de cineva care să fie la vârf și să nu strice sistemul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.