Revoluția de la Petriș

Dacă orăşenii au votat şi primari despre care ştiau că au probleme cu corupţia, ignorând inclusiv sloganul ”Corupţia ucide”, generat de tragedia de la Colectiv, locuitorii comunei arădene Petriş par decişi să producă schimbare. De jos în sus. Ignorând cinci bărbaţi politici şi un primar cu ştate vechi pe scaunul Primăriei, petrișenii au ales o femeie, candidat independent. Irina Onescu a depus astăzi jurământul de învestitură.

După anunţarea rezultatelor scrutinului din 5 iunie s-a aflat că Ioana Onescu este cel mai nonconformist primar ales. O bucureşteancă blondă, cu ochi mari şi albaştri, de 31 de ani, care a produs o emisiune la MTV, dar apoi s-a stabilit în satul arădean şi a câştigat alegerile. E drept că la numai trei voturi diferenţă. Însă a învins în competiţia electorală nu mai puţin de cinci candidaţi, toţi bărbaţi, şi toţi susţinuţi de partide. După ce a lucrat pentru MTV, ulterior a organizat în ţară festivaluri de muzică. În 2008, la numai 23 de ani, şi-a luat inima în dinţi a început o afacere pe cont propriu. A călătorit prin lume, dar după câţiva ani a lăsat carieră şi agitaţia din Capitală pentru a se stabili în Petriş. Pentru că vrea să promoveze satul care a adoptat-o, din 2014 a organizează anual un maraton de ciclism. Aşa s-a născut „Drumul Regelui”, un eveniment care anul acesta a sărbătorit cea de-a treia ediţie. De ce independentă? Tragedia de la Clubul Colectiva schimbat-o foarte mult. Și a decis că nu mai poate rămâne indiferentă ”la o realitate strâmbă și distrugătoare”, spune tânăra.

Pentru că astăzi a depus jurământul de învestitură am întrebat-o despre obiectivele sale ca primăriță și am discutat despre revoluția de jos în sus, despre schimbarea de mentalitate a mediului rural. Dar și despre bătălia politică pe care a dus-o cu bărbații comunei, care nici astăzi nu s-au înțeles pe cine să aleagă viceprimar.

Cum a fost astăzi la depunerea jurământului, emoţii mari?

Sincer, nu am avut emoţii. Am simţit că a venit clipa în care trecem peste etapele oficiale şi putem să începem să facem treaba.

Ce fel de primăriţă v-aţi propus să fiţi?

Crec că o să fiu un primar autoritar, cel puţin în raport cu echipa de la primărie. În raport cu cetăţenii, cu comunitarea, cred că o să fiu un primar apropiat. Şi transparent în acelaşi timp. Adică îmi doresc foarte mult să lucrez îndeaproape cu comunitatea şi îmi doresc foarte mult ca şi cei din primărie, echipa mea din primărie să se sudeze şi să ajungem şi noi la un nivel european.

Comuna are primar, dar marea surpriză de astăzi este că nu s-a reușit alegerea viceprimarului.

Da, în momentul de faţă nu avem viceprimar. Pentru că n-au ajuns la un consens. Se repetă figura peste trei zile, săptămâna viitoare, adică. Astăzi am depus jurământul pentru a prelua mandatul de Primar, apoi a fost prima şedinţă. Doar că rezultatul votului a fost unul incert în privinţa viceprimarului şi se va repeta pentru că a fost egalitate. În acest moment avem în total nouă consilieri locali: doi aleşi pe listele PSD, doi pe listele PNL, doi PMP, doi UNPR şi un independent.

Şi cine a candidat?

Toţi aproape! Fiecare partid a avut câte un reprezentant. Independentul nu s-a propus. Şi nici nu ştim care cum au votat pentru că votul a fost secret. Se pare că bătălia a fost asta. Că dacă nu au reuşit să convingă să câştige funcţia de primar la alegeri, acum ajung să se bată între ei pentru această poziție . E interesant. Să vedem cine va câştiga. A fost o surpriză şi pentru mine că nu au reuşit să se înţeleagă.

În momentul anunţării candidaturii spuneaţi aşa: ”Am şansă să dăruiesc unei comunităţi dragi mie speranţa unui viitor mai bun. Şi chiar îmi doresc să fac asta!” De ce, de unde a venit această dorinţă? Cum arată viitorul comunei în viziunea dumneavoastră?

Sunt convinsă că vom avea o comună mai curată şi o comunitate mai unită. Şi cred că îi voi inspira pe oameni să aibă încredere în propriile idealuri şi să muncească din greu să le atingă. Sunt sigură că o să creăm şi un cadru administrativ care să le faciliteze reuşita. Asta e principalul meu obiectiv: să creăm condiţii pentru că oamenii de aici să se dezvolte, să crească, să câştige mai bine, să-şi împlinească visurile.

Care este rata şomajului în comună?

Nu o știm pentru că nu s-a mai făcut vreun recensământ recent care să fie relevant la ora actuală. Știm însă că oamenii caută locuri de muncă şi ar dori să le găsească aproape de casă. Acesta e şi principalul impediment. Acum, oamenii aleg fie să se ducă dincolo de graniţe şi să lucreze în Europa, fie să stea acasă şi să se chinuie de pe o zi pe alta. Sunt foarte puţine cazurile în care oamenii fac naveta în localităţile apropiate unde se găseşte câte un loc de muncă vacant.

„Nu mă interesează politica însă îmi pasă de oameni. Şi poate că nu realizez întru totul la ce mă înham, sau poate că nu voi atinge toate obiectivele pe care mi le-am propus, dar cel puţin pot ţine capul sus ştiind că am încercat să fiu chiar eu schimbarea necesară. Fie chiar şi aici, în colţul de România numit Petriş”, aţi scris pe Facebook. Ce fel de schimbare doriţi să fiţi pentru petrișeni?

Îmi doresc să fiu inspiraţia pentru cetăţeni şi îmi doresc să le spun că se poate face treaba şi fără compromisuri, şi fără relaţii, fără presiuni venite din diverse cercuri de interese. Asta vreau să fie în primul rând schimbarea. De fapt să fim toţi schimbarea. Fiecare să-şi schimbe mentalităţile, să le dovedim altor comunităţi din ţară asta că petrișenii au făcut o alegere bună.

Satul Petriş

Petrișenii au ales să spere!

Da, au ales să spere, într-adevăr. E important, pentru că şi dacă uneori speranţa nu se materializează într-o reuşită, este oricum mai constructivă decât resemnarea. Acesta e un lucru pe care sunt sigură că îl voi schimba. Lumea s-a simţit deja inspirată. Fiindcă sunt deja câţiva tineri care şi-au exprimat dorinţa de a începe o afacere, aici, în Petriş. Pe diverse servicii. Şi să acceseze fondurile europene despre care am tot spus eu şi în campanie, şi în interviuri.

Care sunt principalele tale obiective că primar ales al comunei?

Da, sunt multe. Mi-e greu pentru că uneori se schimbă de la o zi la alta, în funcţie de realitatea noastră de aici. De fiecare dată când mai descoper câte un lucru îmi dau seama că poate este mai important şi atunci urcă ierarhic pe lista priorităţilor. Cred că în primul şi în primul rând trebuie creată o administraţie funcţională şi de aici pornesc toate. Pentru că dacă administraţia este funcţională şi capabilă, poate să-i ajute şi pe locuitori să crească. Şi deci acesta este clar un obiectiv, să îmi creez o echipă aici şi să înconjor de oameni compentenți şi cu chef de muncă, până la urmă. Un alt obiectiv este să accesăm fondurile europene şi diversele fonduri de dezvoltare care sunt disponibile şi din partea guvernului. Sunt mai multe pârghii pe care să le putem folosi.

La şedinţa de astăzi a venit şi fostul primar?

Nu. Avea posibilitatea să participe, să predea ştafeta. Probabil că a ales să nu o facă. Nu ştiu să spun de ce.

Cum este să fii singură femeie candidată, singurul independent înscris în competiţie şi să ai cinci contracandidaţi bărbaţi, toţi sprijiniţi de partide, şi să fii cea care îi învinge, chiar şi cu trei voturi diferenţă?

E şi o satisfacţie personală. Dar personală la modul că mi-am dovedit cel puţin mie, la început, că se poate face treabă şi fără sprijin politic. Acuma, repet, am mai spus-o, o voi mai spune în continuare, nu exclud politica. Pentru că, iată, şi astăzi a fost un exerciţiu politic pentru alegerea viceprimarului şi nu a dat roade. Deci şi partea asta politică trebuie să funcţioneze şi trebuie ajutată să funcţioneze. Mă voi lovi de politic şi la Consiliul Judeţean, sunt conştientă de asta. Dar îmi place să cred că vom colabora, indiferent de culoarea politică a persoanelor pe care o să le întâlnesc în parcursul meu.

Schimbare de jos în sus, de la omul simplu de la ţară către oraş? Să fie aceasta o soluţie?

La nivel de organizare a statului, şi la nivel de politică dacă vreţi, până la urmă. Toată lumea vrea fețe noi în politică, dar nu le poţi avea doar la nivel înalt pentru că nu le oferi şi lor o echipă cu care să lucreze în teritoriu sau în unităţile astea mai mici, nu e bine. Trebuie să existe o gândire şi micro, nu numai macro, ca să zic aşa. Părerea mea e că schimbarea trebuie să înceapă de jos în sus. Acolo trebuie să plasăm oameni capabili şi competenţi şi dezinteresaţi de beneficii, de avantaje personale. Şi încet, încet pe aceşti oameni trebuie să-i găsim şi să-i ridicăm. Că degeaba îi pui direct la vârf.

A fost practic o revoluţie acolo la Petriş. Oamenii aveau de ani buni un primar, îl ştiau, îl cunoşteau… reprezenta un partid. Şi aţi venit dumneavoastră, candidat independent, şi bucureşteancă, şi i-aţi cucerit. Despre oamenii de la ţară se spune că sunt în realitate nişte conservatori. Cum aţi reuşit să-i convingeţi?

Cred că oamenii de la ţară au fost conservatori. În comunităţile astea de la ţară care au înregistrat un exod masiv al tinerilor şi al forţei de muncă către diverse state europene, mentalităţile s-au mai schimbat un pic. Pentru că oamenii au apucat să vadă cum e şi în altă parte şi au îndrăznit să înceapă să-şi dorească să aibă şi acasă aşa ceva. Acesta a fost unul din motoraşele care au produs schimbarea. Faptul că aveau cu ce să compare. Într-adevăr nu toată lumea a avut cu ce să compare. Drept pentru care s-au împărţit voturile foarte mult între cei şase candidaţi. Dar cei care au avut un termen de comparaţie, au ştiut că se poate. Că e loc şi de mai bine. Şi atunci n-au comparat cu ce a fost, ci au comparat cu ce-ar putea să fie! Şi au ales să încerce să obţină maximul din oportunitatea asta. A schimbării.

Ce veţi face în primele zile la biroul de primăriţă?

În prima fază mi-am propus să fac curăţenie în Primărie. Şi să pun în ordine nişte lucruri aici. Să vedem ce proiecte sunt pe rol, să vedem ce proiecte urmează să fie începute. Deci va fi o perioadă de evaluare administrativă. Pe mine nu mă va încurca în mod deosebit faptul că nu voi avea repede viceprimar, în caz că nu se înţeleg domnii politicieni. Prefer chiar să amânăm momentul decât să am un viceprimar care nu va da randament.

Este Curtea de Conturi acum în Primărie?

Este încă aici şi inclusiv cu inspectorii va trebui să mă aşez la masă şi să îmi explice ce urmări vor rezulta din inspecţia asta a lor prelungită.

În privinţa echipei, veţi face schimbări?

Nu, nu am în plan aşa ceva. Vreau să-i văd pe oameni cum funcţionează. Mai departe, dacă e cineva care nu dă randament, cu siguranță vom cauta o soluţie prin care fie să motivăm acea persoană, fie să-o înlocuim, pentru că eu îmi doresc o echipă funcţională. Sunt sufletistă, dar aici discutăm despre o administraţie publică care trebuie să conducă o comunitate întreagă, nu doar pe doi, trei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.