Revoluția „finanțiștilor” PSD pentru angajați

Angajații vor plăti contribuții mai mari la sănătate și pensie, dar nu vor face ei plata efectiv. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că nu se pune problema ca vreun cetățean român să-şi plătească singur CAS şi CASS, plătește firma contribuția în contul angajatului, aceasta urmând să fie mai mare.

„Nu se pune problema ca vreun cetățean român angajat undeva să meargă singur să-și plătească singur contribuția CAS și CASS. Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăți. Da, le vom face în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuție la sănătate și o contribuție la pensie mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată, ci tot firma. Pentru că au apărut informații că vor merge oamenii la ANAF. Nu este adevărat. (…) Plătește firma contribuția în contul angajatului, pentru că se vorbea că se mută în sarcina angajatului. Acum, contribuția pentru fondul de pensii și pentru sănătate au niște valori. Ele vor fi mai mari. Asta înseamnă că în contul fiecăruia dintre noi atât la pensii, cât și la sănătate vor fi sume mai mari pe care le va plăti efectiv firma, dar în contul nostru, pentru noi. Contribuția la pensii va merge până la 25% și la pensii 10%”, a declarat Dragnea la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Întrebat totodată luni dacă declarația de patrimoniu va fi de la 1 ianuarie 2018, Dragnea a menționat: „Așa ar trebui. Dar în această vară o să ne prezinte Guvernul și decizia finală”.

De asemenea, președintele PSD a spus că implementarea impozitului pe venitul global din 2018 este foarte dificilă. „E foarte greu, pentru că au fost niște întârzieri. Dar săptămână de săptămână vor prezenta progresele făcute”, a afirmat Dragnea.

Teoria lui Tudose despre contribuții

Premierul Mihai Tudose a afirmat la rândul său luni, după ședința coaliției de guvernare, că Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect care vizează transferul contribuțiilor la stat de la angajator la angajat, acesta urmând să intre în vigoare începând cu anul viitor.

Întrebat dacă transferul de contribuții se va realiza până la anul, Tudose a răspuns: „Vorbim despre acei 2.000 de lei care sunt de fapt 1.500. Da, Ministerul de Finanțe lucrează la acest lucru”.
„Începem cu salariul minim ca să fim siguri și este la pachet cu acea măsură de plătit angajatorul contribuțiile pentru salariul minim, pentru cei care sunt cu acea fracție, acel part-time, cel puțin pe hârtie”, a explicat Tudose.

Chestionat dacă de la anul angajatul va plăti doar impozitul separat, iar angajatorul CAS și CASS, premierul a răspuns că da.

Opoziția contraatacă

Uniunea Salvaţi România (USR) îl acuză pe premierul Mihai Tudose că încearcă să ascundă mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat cu creşterea salariului minim din 2018.

”Prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat astăzi după întâlnirea coaliţiei de guvernare că renunţă la impozitul pe cifra de afaceri, lucru corect şi logic, dar păstrează taxa de solidaritate, chiar dacă recunoaşte că nu ştie nici cât va fi şi nici cui se va aplica sau ce impact va avea. De asemenea, acesta susţine că începând de anul viitor contribuţiile sociale datorate de angajator vor fi mutate la angajat, pentru început doar în cazul angajaţilor cu salariu minim. Astfel, încă o dată, PSD şi ALDE mint românii că le vor creşte salariul minim la 2000 de lei începând de anul viitor când, de fapt, această majorare ascunde mutarea contribuţiilor sociale la angajat”, afirmă USR.

Formațiunea susţine că taxele de 22,75% pe salariu, pe care până acum le-au plătit angajatorii, pe viitor le vor plăti angajaţii. În consecinţă, românii cu salariu minim vor avea aceleaşi venituri, majorarea salariului fiind doar pe hârtie. ”În acelaşi timp, persoanele cu contracte parţiale de muncă vor fi obligate să plătească contribuţiile sociale la nivelul unui salariu minim întreg, ceea ce îi dezavantajează pe cei cu venituri mai mici de un salariu minim, va spori munca la negru şi va creşte şomajul”, susţine USR.

Deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, afirmă că politicile economice iniţiate sau preconizate de guvernul Tudose arată o ostilitate a coaliţiei de guvernământ faţă de antreprenori. ”Foarte grav este că întreg discursul economic al noului guvernul Dragnea arată o atitudine retrogradă şi ostilă a statului în relaţia cu cetăţenii şi contribuabilii săi. Afirmaţii precum cele făcute astăzi de premierul Tudose prin care spune că va căuta modalităţi de impozitare suplimentară pentru cei care se cred mai deştepţi decât statul sunt dintr-o epocă de sorginte bolşevică pe care o credeam de mult apusă, în care antreprenorul era privit ca duşmanul de clasă. Soluţia este reducerea reală a birocraţiei, respectarea legii şi încetarea abuzurilor, nu sancţionarea performanţei”, a spus Barna.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.