Rezervele Statului, „garnizoana financiară” a vicepremierului Gabriel Oprea

Într-o sesizare adresată procurorului Daniel Horodniceanu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională, ministru al Administraţiei şi Internelor în guvernul Ponta, cumătru al premierului şi general al UNPR, este acuzat de fapte deosebit de grave în legătură cu afaceri oneroase făcute de conducerea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), entitate care se află în subordinea MAI şi pe care, de altfel, Oprea a păstorit-o, cândva, demult, între 2001 şi 2002, când fostul premier Adrian Năstase l-a uns în funcţia de şef al Rezervelor Statului, prima funcţie a lui Oprea în administraţia centrală, şi apoi l-a băgat în politica mare.

Rezervele Statului, dirijate de Oprea de peste 10 ani

Procurorilor DIICOT li se cere să verifice “legalitatea derulării contractelor de închiriere a spaţiilor privind depozitarea bunurilor achiziţionate de ANRSPS. În acest sens, facem precizarea că la nivelul ANRSPS majoritatea contractelor de închirirere care au fost încheiate în urmă cu 10-15 ani, după regulile şi legislaţia de achiziţie a vremurilor respective şi care până în prezent au fost prelungite prin acte adiţionale.

Mulţi angajaţi din personalul de specialitate din cadrul ANRSPS sunt îngrijoraţi că prin aceste acte adiţionale s-au modificat fundamental şi artificial prevederile contractuale, în primul rând în ceea ce priveşte valoarea contractului, clauzele etc., implicând în foarte multe situaţii personal cu funcţii de răspundere din trecut şi din prezent dar şi persoane din Executiv şi anturajul acestora, în marea lor majoritate fiind atent dirijaţi de numitul Gabriel Oprea care, de cel puţin 10 ani, deţine controlul întregii activităţi a ANRSPS, atât în ceea ce priveşte achiziţia de bunuri dar şi în ceea ce priveşte scăderea din gestiune, valorificarea acestora etc.”.

În sesizarea adresată şefului DIICOT sunt nominalizate şi persoane din anturajul lui Gabriel Oprea şi chiar rude ale sale care ar executa ordinele acestuia: „În prezent, toate aceste activităţi/ilegalităţi sunt derulate prin numitul Dan Cornel Baranga, membru marcant al UNPR dar şi preşedinte al ANRSPS, col. Caralicea Alexandru Ciprian, secretar general al ANRSPS dar şi nepot al lui Gabriel Oprea”.

Trebuie să amintim aici că şeful ANRSPS, Dan Cornel Baranga, este vicepreşedinte al UNPR, este doctor în militărie, ca şi soţia sa, ambii doctori prin grija generalului prof. univ. dr. Oprea, şi, precum binefăcătorul său, a fost şi el cândva prefect de Ilfov.

Afaceri cu cereale şi alimente

De asemenea, în sesizarea adresată DIICOT sunt descrise, sumar dar destul de relevant pentru cunoscători, mecanismele prin care se fac ilegalităţile reclamate: “Trebuie verificată, în principal, legalitatea contractelor de închiriere privind depozitarea, în primul rând a produselor cerealiere (grâu, porumb) şi alimentare, cu societăţile comerciale aparţinând omului de afaceri Adrian Porumboiu – SC Comcereal Vaslui SA, precum şi celelalte contracte de închiriere, toate acestea fiind atent controlate de Gabriel Oprea. Este interesant de verificat dacă cantităţile de cereale cumpărate de ANRSPS şi depozitate prin contract în societatea domnului Porumboiu există şi în mod real, deoarece planează suspiciunea că într-o anumită perioadă a anului, în special în lunile februarie, martie, aprilie, mai, când preţurile pe piaţa internaţională a acestor produse cresc mult, produsele sunt vândute iar stocurile sunt completate după recoltare în lunile iulie, august, septembrie, când aceste produse sunt foarte ieftine. Este un mecanism foarte interesant de verificat şi veţi putea aprecia astfel care sunt beneficiile pe care şi le însuşesc cei care coordonează şi controlează această afacere. După acelaşi mecanism, procedeul este multiplicat la toate societăţile care se găsesc în relaţii contractuale (închiriere/depozitare) cu ANRSPS. Rugăm a se verifica legalitatea achiziţiilor de produse alimentare, zahăr, grâu, paste făinoase precum şi contractele de depozitare respective, dar şi legalitatea valorificării prin vânzare a unor stocuri şi completarea acestora prin achiziţii”.

Afaceri cu ajutoare pentru sinistraţi

O altă faptă reclamată la DIICOT şi care este foarte gravă, dacă este confirmată de un audit serios şi de ancheta procurorilor, este afacerea cu diverse produse care ar trebui să ajungă la sinistraţii loviţi de diverse calamităţi naturale – inundaţii, înzăpeziri, alunecări de terenuri etc.: „Trebuie verificată legalitatea achiziţiilor efectuate la nivelul ANRSPS dar şi distribuirea acestora în diverse împrejurări (inundaţii, înzăpeziri etc.) sub aspectul scăderii acestora din gestiune, dacă există documente justificative de distribuţie până la nivelul beneficiarului. Există suspiciunea că se fac scăderi din gestiune simulate iar în ceea ce priveşte completarea stocului se fac achiziţii formale, doar în acte, evident cu plăţile aferente”.

Volatilizarea combustibililor

Un caz la fel de grav se referă la afacerile cu produse petroliere, benzine în special, afaceri de pe urma cărora s-ar obţine sume mari de bani: “Rugăm a se verifica legalitatea achiziţiei carburanţilor, depozitării acestora, dar mai ales scăderea cantităţilor volatilizate pentru toate produsele petroliere. Este de notorietate că aprecierea scăzămintelor petroliere, urmare a prevederilor privind volatilizarea, se face arbitrar, iar vânzarea produselor, de exemplu a benzinelor a căror cifră octanică scade, se face în mod curent subevaluat şi asta numai prin aceleaşi firme tradiţionale, controlate de numitul Gabriel Oprea, care la fel de grijuliu se preocupă de completarea stocurilor, de obicei, evident, la preţuri supraevaluate şi evident tot prin aceleaşi firme tradiţionale controlate de acesta. Evident că toate aceste operaţiuni instituţia dvs. le va constata cu ocazia controlului pe care nădăjduim că îl veţi dispune”, se arată în plângerea adresată şefului DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.