# Rezist în Casa Albă

Am lucrat în presa americană din 1971 până în 1999 și m-am aflat în mijlocul înfruntării dintre The New York Times și administrația Nixon atât în scandalul care s-a numit „The Pentagon Papers” cât și în cel care a dus la demisia președintelui american, „Watergate”. Am lucrat cu ultimii „monștri sacri” ai ziarului, Harison Salisbury, Abe Rosenthal și Max Frankel, redactorii și directorii care, prin activitatea lor, s-au asigurat că presa va rămâne „câinele de gardă” al democrației. Am colaborat ani de zile publicând desene în pagina opusă editorialului, Op-Ed, cea în care, spre marea mea surpriză, zilele trecute, The New York Times a tipărit o scrisoare anonimă.

Metaforic, The New York Times are expus pe peretele din biroul redactorului șef capul unui președinte, Richard Nixon, și nu m-ar mira să își dorească încă un trofeu, capul lui Donald Trump. Numai că metoda prin care încearcă să-l dărâme pe ocupantul Casei Albe astăzi nu are nimic în comun cu bătăliile deceniului 8. E meschină și lașă, mirosind de la o poștă a făcătură. Seamănă cu zaverele noastre dâmbovițene. Le lipsesc numai țațele…

Ziarul, sub conducerea lui Abe Rosenthal, nu ar fi acceptat niciodată să publice o scrisoare anonimă fie ea scrisă, poate, de un membru al echipei lui Donald Trump. Cel care a stabilit regula pe care trebuie să o respecte orice jurnalist, dacă dorește să scrie în paginile lui The New York Times, nu ar fi acceptat să tipărească rândurile unui funcționar ce nu are curajul să-și asume propriile cuvinte. Unui reporter care a cerut să-și exercite dreptul de a mărșălui într-o demonstrație despre care ar fi trebuit să scrie, Rosenthal i-ar fi spus: „OK, regula este următoarea: poți să faci dragoste cu un elefant, dar atunci nu mai ai dreptul să scrii despre circ!” De altfel, epitaful de pe mormântul lui Rosenthal spune totul despre crezul jurnaliștilor care și-au dedicat talentul cotidianului pe care l-au condus: „We kept the paper straight”! Care s-ar putea traduce foarte liber: Noi am păstrat verticalitatea ziarului. Pentru că The New York Times nu a fost niciodată echidistant. A apărat democrația, drepturile fundamentale ale cetățenilor, dar nu pot să spun că a fost de partea democraților. Sigur însă nu a fost de partea republicanilor.

Astăzi, la conducerea cotidianului se află pentru prima dată un afro-american, Dan Baquet. Care îi urmează primei femei, Jil Abramson, o scorpie tatuată. Tot atâtea plecăciuni în fața corectitudinii politice. Despre Baquet însă, jurnalistul și avocatul Glan Greenwald, autorul rapoartelor publicate de The Guardian referitoare la programele globale de supraveghere puse la cale de Statele Unite și Marea Britanie, spunea că „are o istorie cu adevărat îngrijorătoare de a practica această formă de jurnalism care este incredibil de subordonată statului de securitate națională american.” Adică domnul Baquet, redactorul șef de la The New York Times, are o bună colaborare cu serviciile secrete americane.

Și astfel pot să ajung la subiectul articolului meu, care este o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi în România și în Statele Unite. Pentru că similitudinea sare în ochi: președintele Americii, Donald Trump, ales democratic în toamna anului 2016, nu își poate desfășura activitatea așa cum Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, nu poate guverna țara, deși a fost ales printr-un vot covârșitor în același an. Ca și în Statele Unite, unde opoziția democrată și-a unit forțele cu ONG-urile societății civile pentru a-l izgoni pe Trump, a-l desființa — unii se tem chiar că își doresc exterminarea lui fizică — și în România toate așa numitele forțe democratice, de dreapta, anticorupție etc, etc, se chinuie de aproape doi ani să-l desființeze pe Liviu Dragnea, să-l arunce în cel mai adânc beci, conștiente că, în acel moment, se duce dracului și partidul lui.

În ambele bătălii sunt implicate niște trupe, „soldați”, care în România servesc „statul paralel”, iar în America „The Deep State”, statul subteran, o denumire mai corectă, după părerea mea. Articolul semnat de Ion Spânu, publicat în ziarul Cotidianul, și reacția imediată pe care a stârnit-o din partea doamnei Alina Mungiu-Pippidi, președinta Societății Academice din România cu finanțare Soros, m-au determinat să scriu despre aceste trupe care, cel puțin în România, au un punct comun: marea majoritate a celor care luptă împotriva „ciumei roșii” reprezentată de PSD au legături cu rețeaua de ONG-uri finanțate de milionarul George Soros. Zadarnic se scutură Alina Mungiu-Pippidi scârbită de alăturarea între mentorul ei, George Soros, și SRI! Cât timp la conducerea Serviciului Român de Informații se află Eduard Hellvig, — care nu a fost doar un amărât de bursier, ci a fost coordonator de programe al Fundației Soros pentru o Societate deschisă cât a fost student la Cluj — ONG-urile lui Soros nu sunt „partenere”, ci SUNT chiar SRI.

Să fie oare o simplă coincidență că întâlnim bursierii Soros peste tot? Nu a fost Răzvan Mihai Ungureanu, coordonator la Iași al aceleași fundații, șef al Serviciului de Informații Externe și prim-ministru? Nu este doamna Sandra Pralong, directoare ani de zile la Soros, consilier la Adminiatrația Prezidențială? Nu este madama Monica Macovei, cadru de nădejde al rețelei Soros, europarlamentarul care ne-a adus pe cap Mecanismul de Control și Verificare de care nu mai scăpăm în veci, România fiind condamnată să rămână o țară de mâna a doua? Nu este Macovei cea care a pus bazele Republicii Procurorilor România pe vremea când era ministrul justiției? Nu este obscurul Remus Pricopie, bursier Soros și Fullbright, rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, adică este cel care recrutează „capete” pentru trupele care îngroașă statul subteran? Domnul acesta, care a tocit băncile școlilor din America — și nu știe că „limba maternă” se traduce în engleză cu „native language” și nu cu MOTHER TONGUE (care se referă la mușchiul din gura mamei) după cum și-a scris el în CV — a cerut, nici mai mult nici mai puțin, decât ca un compatriot, un român, fie el și Liviu Dragnea, să fie înscris pe lista neagră a celor cu statut de „persona non grata”, să nu mai fie primit în USA sau în Europa. Și câți alți studenți „fără susținere financiară”, care au obținut burse de la organizațiile lui Soros, se ascund prin ministere și fac pierdute hârtii sau îngreunează proceduri, paralizând activitatea guvernului? Câți agenți de influență se află direct pe statul de plată al milionarului Soros? Soldații aceștia se ascund în Parlament, în Consiliul Superior al Magistraturii, în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în justiție, în educație… Nu putem afla, pentru că nici până astăzi nu s-a votat legea care să oblige ONG-urile să-și declare sursele de finanțare…

Avem si noi doi Orban, dar ce folos… Știa el, Victor Orban al Ungariei de ce a izgonit Universitatea Central Europeană (unde tronează tot Monica Macovei) de la Budapesta. Știa el foarte bine ce învață tinerii acolo: toate clișeele care ni se vâră pe gât de dimineața până seara și batjocoresc tradițiile și credințele religioase. Învață să devină niște roboți fără țară, și fără Dumnezeu, fără respect pentru bătrâni, fără morală, propovăduind toate viciile în numele libertății individului.

Citeam zilele trecute un articol în ziarul genevez Le Temps: „De la dreptul de ingerință la ingerința străină„. Autorul explica activitatea ONG-urilor finanțate de George Soros, care nu fac altceva decât să militeze pentru „deschiderea societății către circulația liberă a ideilor” și care, astfel, comit doar o ingerință pacifică în comparație cu troll-ii lui Prigojin, amicul lui Putin, care, dezvăluind votanților americani mesajele candidatei Hillary Clinton, au influențat alegerile prezidențiale din SUA, comițând o ingerință străină în treburile interne ale unui alt stat, deci o agresiune… Schimbarea, prin presiunea străzii, a președinților aleși sau a guvernelor nu se numește lovitură de stat în cazul „societăților deschise”? Sau denumirea depinde doar de cine le organizează?

Și astfel ajungem la subiectul diversiunii create în jurul acestor „ingerințe”. Pentru că nimeni nu mai discută dacă este adevărat sau nu ceea ce dezvăluiau mesajele furate din poșta candidatei Clinton, la fel cum, în România, nimeni nu mai discută dacă este adevărat ce scrie Rudolph Giulianni despre justiția românească în scrisoarea deschisă pe care a adresat-o conducătorilor statului român, ci doar despre faptul că a fost plătit pentru ca să o scrie.

Hellvig, Macovei, Ungureanu, Pricopie (era să-l uit pe Andrei Pleșu, președintele pe viață al Fundației pentru o Societate Deschisă, care ține la Parchet conferințe nu despre artă, ci despre istoria procuraturii!) și alții ca ei, soldați devotați ai ONG-urilor sorosiste sunt români numai în acte, nu și în suflet. În spatele vorbelor frumoase, scrisorilor deschise sau anonime se ascund interese economice. În America complexul militaro-industrial se luptă pentru perpetuarea conflictelor ce sunt sursă de îmbogățire, iar în Romania se dă bătălia pentru rezervele de gaze din platoul continental al Marii Negre. De aceea eu îl voi susține pe Liviu Dragnea atâta timp cât se luptă pentru interesele României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Eugen Mihaescu 67 Articole
Author

18 Comentarii

 1. Un articol cat se poate de explicit si corect. Banda celor 13 care-l are la inaintare pe criminalul soros, vrea sa domine intraga lume atat politic cat si economic. Toti cei platiti de ei sunt criminali si tradatori de tara. Si iohannis s-a inscris in 2015 intr-o organizatie sorosista, conform unei stiri de pe internet.

 2. Tot articolul domnului Mihaiescu este excelent,o descriere exacta a luptei globalizarii cu anti-globalizarea ,a luptei internationalismului(„proletar”,financiar,etc:)))) cu nationalismul!Nu sunt de acord cu fraza de final,cu care iese din articol: „îl voi susține pe Liviu Dragnea atâta timp cât se luptă pentru interesele României”Daca ii lua Liviu Dragnea domnului Mihaiescu parcul Herastrau,domeniu public.si il trecea pe persoana fizica Dragnea,l-ar fi sustinut pe ‘patriot”?Exact asa a facut Dragnea cu lacul Belina-Dunare,domeniu public,dar pana acolo nu bat dioptriile jurnalistilor!A uitat domnul Mihaiescu ca Dragnea s-a dus in Israel sa propuna Fondul ala „Suveran”exact globalistilor!Asa un mare patriot,oy vah…

  • Mai, „Buda”, lasa analizele politice, caci cu toate apucaturile tale reminiscente din comunism de mancator de caca, esti pe dinafara, pur si simplu nu ai aptitudini si nici cultura necesara! Cand apareai aici cu alt pseudonim ti-am explicat pe larg, tie si securistilor de ambele coloraturi, ca NATIONALISMUL CA SI CONCEPT A FOST INVENTAT DE MARXISTI intrucat asigura uriase rezerve de carne de tun in razboaiele locale/mondiale necesare rasturnarii ordinii mondiale!!! Asa ca dupa ce spui tu inept, ar insemna ca internationalistii bolsevici( aici intra si miliardarii lor!) se razboiesc de zor cu comunistii „nationalisti”, rolurile fiind impartite intre ei in familie! Si sa nu-mi spui ca Viktor Orban e
   nationalist fiind un bolsevic rasputinist pe fata!!! L-a declarat persona non grata pe bolsevicul Söros spre a deruta
   curentul mondial anti-Rasputin, adica al kgb-istilor gorbaciovisti. Apropo, cum era daca Natzimann isi trecea de fapt pe persoana fizica patrimoniul nazist? Iti spun eu ca o…Belea, si mai mare cadea pe el decat ce il asteapta curand!
   Poate o sa intelegeti vreodata ca asta e tactica marxito-bolsevica, crearea de miscari, partide, organizatii care sa declanseze conflicte, preferabil mondiale sau penetrarea la varf a unora existente, pentru a le deturna de la scopul lor si a le lansa in conflicte provocate tot de acesti genocidari paranoici…

 3. Excelent articol,domnule Mihaescu!Ati ramas acelasi roman curajos.

 4. „Astăzi, la conducerea cotidianului se află pentru prima dată un afro-american, Dan Baquet. Care îi urmează primei femei, Jil Abramson, o scorpie tatuată.”

  Sa va fie rusine Eugen MIhaescu pentru aceasta fraza.
  Ati imbatranit urat, v-ati pierdut si umorul si obiectivitatea. Vi s-a accentuat in schimb misoginismul si alte tare tipic romanesti.

  • „Alistar”, „e pluribus unum”, „mare gradina”, nemernicia voastra de prostaci securisti basisto-ioha-nisti rabufneste
   in fiecare comuntariu insidios! Exprimarile lui Natzimann va incanta pana la extaze ideologice, mai ales cand vorbeste
   de „evrei” sau faptul ca a preluat patrimoniul nazist!!! Dl Mihaescu s-a exprimat in termenii consacrati in SUA in ce
   priveste afro-americanii sau americanii de culoare!Bolsevicul O-bama a fost bagat pe gatul americanilor de miliardarul
   lui Rasputin tocmai marsandu-se pe culoarea pielii, ca afro-american si nu s-a simtit jignit/ supus unui atac rasist.
   In ce-o priveste pe Abramson trebuie sa ne explicati ce va deranjeaza in abordarea autorului? Ca e scorpie? Sau ca e
   tatuata?Dar daca era prezentata ca evreica?L-ati fi luat in brate pe Mihaescu ca pe idolul vostru antisemit Natzimann?
   Ca de obicei, in nemernicia voastra, nu abordati tema si ideile transmise concentrandu-va pe punctuatii, pe colateral,
   pe insignifiant, pe orice credeti ca va permite sa anulati mesajul principal, mizand pe naivitatea unora…

 5. „De aceea eu îl voi susține pe Liviu Dragnea atâta timp cât se luptă pentru interesele României.”

  Ati ajuns sa sustineti un hot dovedit? El lupta sa nu ajunga in puscarie si sa -si pastreze imensele averi furate Romaniei, NU „pentru interesele Romaniei”

  • Doamna Rollason, pacat de dogmatismul tau marxist, altfel ai putea deveni o excelenta analista independenta. Pe Obama il percepi corect in aspectele ilustrate, dar iti scapa conexiunile,cel putin in ce priveste Ucraina si Siria unde a lucrat
   umar la umar cu Rasputin care l-a instalat si reinstalat!

 6. @Eugen Mihaescu : Bravo! luare de pozitii de nota 10 împotriva asa-zisei „corectitudini politice”, a fascismului „monden” din „societatile civilizate” (citeste, în realitate, „corporatiste, corupte, sorosiste”). Da. Articolul ANONIM (halal „jurnalism”) din NY Times mai mult ca sigur ca-si are originile la ziar, nu la Casa Alba. Decât daca n-o fi fost scris de Obama, care, în mod bizar, iese de la naftalina-n acelasi timp, cu lozinci împotriva lui Trump. Atitudine, nu-i asa, de … fost presedinte (nedemn si criminal, fie vorba-ntre noi, vinovat de cel putin genocidele din Siria si Ucraina).

 7. Domnule Mihaescu, cu regret constat ca sunteti un misogin si un rasist prin atacurile suburbane la „scorpia tatuata” si „afro-american”, de parca inteligenta si profesionalismul ar sta in gen si etnie, Ana Aslan si Nicolae Steinhardt va spun ceva domnule Mihaiescu?! Daca adaugam la misoginism si rasism si sustinerea fata de Liviu Dragnea dovedit de justitia romana ca hot de la orfani, ati devenit o rusine pentru istoria multicultura a Romaniei si pentru adevarata ortodoxie romaneasca. Nu mai manipulati prin hiperbolizare. PSDragnea nu a fost ales prin vot covarsitor avand in vedere faptul ca din 18.5 miliane de romani cu drept de vot, PSDragnea a fost votat de o minoritate de 3 milioane! In al doilea rand domnule Mihaiescu eu nu mi-as asocia numele de unii ca spanu sau pippidi care sunt mai mult decat controversati din punct de vedere moral si profesional. Mergeti la Craiova sa aflati cine este spanu si la Berlin sa aflati cine este pippidi!Si inca ceva schimbarea climei in Romania cu inundatii si disparitia anotimpurilor i se datoreaza exclusiv lui Trump si SUA!

  • @mare gradina
   Amice, esti in eroare. Cine nu voteaza, nu conteaza. Iar faza cu schimbarea climei care i se datoreaza exclusiv lui Trump e chiar monumentala. Nene, pune mana pe ceva carti si foloseste ce ti-a dat D-zeu sub palarie, ca e pacat sa treci prin viata ca gasca prin apa!

 8. Multumim domnule Eugen Mihaescu ! Si eu il voi sustine pe dl. Dragnea.

 9. Soros are 88 de ani; sunt curioasa, dupa ce moare, pe cine o sa mai dati vina? Cine va deveni noul tap ispasitor al populismului, noul adversar care nu lasa oamenii sa traiasca… Pentru comunisti era burghezia, pentru nazisti evreii; pe domnul Mihaescu il supara „scorpiile tatuate” si afro-americanii…Populismul nu traieste decat prin descoperirea unor adversari si autovictimizare.
  Cat priveste sustinerea lui Dragnea, sa stiti ca infractorii nu reprezinta decat interese personale. Poate interesele lui coincid cu interesele dvs., dar in orice caz NU sunt interesele Romaniei.

  • Ce stii tu de populism si celelalte forme de exprimare politica, „ena”? Chiar crezi ca se termina cu bolsevismul peste vreo 15 ani cand o sa expieze Söros? Criminalul asta a nenorocit milioane de vieti, a provocat conflicte, crah-uri, a
   silnicit popoare, a pervertit existentele a sute de mii de tineri transformandu-i in roboti!!! Si sunt sute ca el, iar
   la dispozitie au armate intregi de specialisti, instructori, „ingineri ai sufletelor”. Nu faci decat sa dovedesti ca esti cu totul rupta de realitate, pentru ca acest criminal infam nu lasa milioane de oameni sa traiasca, vrand cu de-a
   sila sa le vare pe gat ideile lui. Daca-ti rezervai putin din timp pentru vizitarea unor biblioteci si stiai sa-ti alegi cartile, puteai afla ce ideologie a prevazut in strategia ei de pervertire preluarea unor copii dotati,trecerea
   lor prin diferite forme de instruire si transformarea lor in masini feroce de distrus existente!!!Precum otomanii care
   rapeau copiii din provincii pentru ca la tinerete sa-i trimita inapoi sa-si ucida parintii, conationalii…

 10. Il speriati pe Trump cu Soros, pe Soros cu Orban, pe Orban cu Vucic, pe Vucic cu Merkel, pe Merkel cu UK, pe UK cu Rusia, pe Rusia cu China, pe China cu Coreea de Nord, pe Coreea de Nord cu cea de Sud, pe cea de Sud cu Japonia s.a.m.d. pana se omoara toti intre ei si puteti sa le luati dintii de aur. Eu daca as fi Trump si mi-ar spune un roman ca Soros vrea sa ma omoare l-as chema la Casa Alba si l-as intreba: – Domnule Soros, vreti sa ma omorati? – Cine v-a spus, excelenta? – Romanii! – Dar fir-ar ai dracului, nu ii stiti ca sunt intriganti?

 11. @Charlie

  ” In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut, care m-a hranit…”

  Vai, vai, vai Charlie, ce bine ar fi daca v-ati intoarce la scoala sa invatatti sa scrieti corect si sa respectati opiniile diferite de ale d-voastra.

 12. Mai, „Alistar”, nu credeam ca-mi surprinzi trimiterea la filmul „Dacii”, dar nu vad vreo greseala cum ma acuzi, la
  gramada cu cetateni cu care nu am nimic de-a face pe niciun plan. La scoala trebuie sa mergeti voi, postacii secu
  de „dreapta”!!! V-am mai spus ca in situatia tragica a Romaniei jocul de-a opinia „e un lux” daunator, atunci cand
  opinentul insista imbecil pe o opinie dovedita falsa si nu vrea sa cedeze macar un milimetru!!! Uite, accept sa o
  pornim de la premiza ca si Dragnea e un bandit, ca si idolul tau Alogen impreuna cu securistii „de dreapta” devaniti
  miliardari saracind Romania, deosebirea dintre ei este ca primul vrea si reuseste sa destructureze statul securist si
  colateral amelioreaza starea amarastenilor care sunt milioane! Vrei drept la opinie, dar faci ceva pe dreptul la
  viata…

 13. Un patriot roman, care nu se dezminte! Este afara de peste 45 de ani si gandeste romaneste! Altii sunt plecati de 2-3 ani si vin acasa cu placutze de inmatriculare „M.. PSD”! Diferenta, nu? Alungarea lui Trump de la Casa Alba este tinta demoratilor si a ong-urilor ce se invart in jurul lor! La noi, alungarea PSD de la Guvernare si bagarea la puscarie a lui Dragnea ,sunt obiectivele Klaunului sibian si a multinationalelor sugativa, precum si a slugilor lor penedeliste su useriste! Nu mai vorbesc de miile de ong-uri ce primesc bani de afara, dar, culmea si de la bugetul public romanesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.