Rezultat mare pentru Astra, mureşenii masacraţi acasă

Revenire spectaculoasă a Astrei. Eurogoluri la Tg.Mureş. Echipă italiană măcelărită pe teren propriu. Cum a fost posibil să se întâlnească două echipe din acelaşi campionat.

Giurgiuvenilor le place în Marea Britanie

Băieţilor lui Marius Şumudică se pare că le priieşte Marea Britanie. După ce s-a descurcat onorabil anul trecut cu Celtic, iar recent a învins pe Inverness, câştigătoarea Cupei Scoţiei, joi noaptea Astra Giurgiu a remizat cu „ciocănarii”. Un 2-2 cu (orice) o echipă din prima ligă engleză (am zice că şi chiar din a doua) reprezintă un rezultat foarte, foarte bun. Nu se mai poate spune că gazdele nu au început încă competiţia internă şi deci motoarele nu ar fi turate la maxim. West Ham a jucat deja 4 meciuri în Liga Europa, chiar dacă împotriva unor echipe din lumea a V-a a fotbalului, tot meciuri se cheamă. Şi un meci oficial este mult peste unul amical internaţional. Pentru a evita uriaşa ruşine de săptămâna trecută, când a pierdut în 120 de minute în Malta şi s-a salvat la penalty-uri, Croatul Bilic a utilizat peste jumătate din vedetele echipei, dar i-a lăsat în afară pe Kevin Nolan, Winston Reid, Diafra Sakho, iar Jarvis şi Maiga au început meciul pe bancă.

Timp de 60 de minute s-a văzut foarte clar diferenţa din Premier League şi Liga lui Gino Iorgulescu. Dominare copioasă a „ciocănarilor”, palide reacţii ale giurgiuvenilor, 2-0 în minutul 51, alte situaţii de gol la poarta lui Lung jr. chiar şi în situaţia în care gazdele au fost obligate să efectueze două schimbări în primele 37 de minute, marea pierdere numindu-se Enner Valencia, unul dintre cei mai buni jucători din campionatul englez. Ultimele 30 de minute nu au mai semănat însî cu primele 60. Gazdele au pierdut un om după două „galbene”, iar oaspeţii au început să prindă curaj. Un şut de la 25 de metri a lui Boldrin a redus din handicap, iar în minutul 82, o centrare a japonezului Seto, a fost reluată greşit cu capul de Ogbonna, cel care a fost cedat de Juventus pentru 11 milioane de euro în această vară şi tabela de marcaj a consemnat egalitatea. Până în final se mai poate consemna trimiterea în tribună a antrenorului gazdelor, Steven Bilic. Scorul de 2-2 este unul foarte bun în deplasare, pentru că asigură calificarea şi în situaţia unui 0-0 sau 1-1 la Giurgiu. Totuşi, înclinăm să credem că tot West Ham are prima şansă şi în deplasare, pentru că nu putem crede că poate repeta jocul catastrofal din Malta.

West Ham – Astra 2-2 (1-0)

Londra: 18 grade

Boleyn Ground: 34.000 de spectatori

Arbitru: Adrien Jaccottet (Elveţia)

Asistenţi: Raffael Zeder şi Johannes Vogel(Elveţia)

Al patrulea oficial: Alain Bieri (Elveţia)

West Ham United: Adrian – O’Brien (min.35-Burke), Collins, Ogbonna, Cresswell – Noble, Oxford, Kouyate – Valencia (min.37-Maiga), Payet, Zarate (min.76-Jarvis)

Antrenor: Steven Bilic

Astra Giurgiu: Lung Jr. – Pedro Queiros, Găman, Geraldo Alves, Junior Morais – Seto, Boldrin (min.86-Dandea) – Enache, Teixeira, De Amorim (min.76-Florea) – Budescu (min.90+1-Lovin).

Antrenor: Marius Şumudică

Au înscris: 1-0 (min.23-Enner Valencia), 2-0 (min.51-Zarate), 2-1 (min.71-Boldrin), 2-2 (min.82-Ogbonna, autogol)

Cartonaşe roşii : Collins (2 x g) – min.59

Cartonaşe galbene: O’Brien, Collins, Collins, Cresswell, Payet – Enache, Budescu

Posesie: 57% – 43%

Total şuturi: 19 – 10

Pe spaţiul porţii: 7 – 2

Spre poartă: 9 – 8

Blocate: 3 – 0

Cornere: 14 – 12

Offsides: 3 – 2

Faulturi: 8 – 12

ASA nu a avut replică: 0-3 cu Saint Etienne

La Târgu Mureş spectatorii din tribune au înţeles de ce un român titular în echipa naţională, ne referim la Bămel Nicoliţă, nu a reuşit să facă faţă la cea de a 5-a echipă a Franţei din ultimul deceniu. Saint Etienne a arătat ce înseamnă fotbalul adevărat. A predat o adevărată lecţie de fotbal. Joc în mare viteză, combinaţii precise şi, ceea ce este sfânt înb fotbal, şutul la poartă. Francezii au înscris 3 goluri (0-1, min.23-Diomande, 0-2, min.75-Hamouma, 0-3, min.83-Hamouma) de senzaţie toate prin şuturi din afara careului, şuturi imposibil de scos. Raportul şuturilor pe spaţiul porţii, 10 – 1 pentru francezi spune totul despre cum s-a jucat acest meci. Scorul putea fi şi mai mare, dar în 3 situaţii portarul Stăncioiu a salvat echipa de la o mare ruşine.

0-3 cu Saint Etienne este un rezultat absolut normal pentru o echipă dintr-un campionat de o valoare mai mult decât modestă, sub nivelul ligilor secunde din „Big Four”. O echipă dintr-un campionat în care cel mai bun fundaş central vine din liga a IV-a germană, iar un internaţional, jucător la vicecampioană (Sepsi), nu prinde angajament decât la o echipă din 2Bundesliga.

Doar două surprize

În afară de egalul celor de la Astra, în turul III al Ligii Europa s-au mai înregistrat doar două surprize: Sampdoria Genova – Vojvodina Novisad 0-4 şi FC Zurich – Dinamo Minsk 0-1. Măcelul de la Genova are o explicaţie: echipele italiene abia au început pregătirea. Totuşi, chiar şi în această situaţie scorul este extrem de sever şi a fost adninistrat totuşi de a treia echipă din Serbia, nu din Franţa, Elveţia sau Olanda. Şi în plus, echipa care a încasat este totuşi una italiană, adică „patria” apărării. Foarte interesant este raportul şuturilor: 10 gazdele – 22 oaspeţii !!, iar pe poartă: 3-9. În ceea ce priveşte victoria lui Dinamo Minsk, ea este o surpriză, dar abia acum ne dăm seama că eliminarea celor de la CFR Cluj, anul trecut, nu mai poate fi trecută la surprize, fotbaliştii din Minsk fiind peste nivelul propriului campionat, chiar dacă nu mai prind titlul din cauza celor de la Bate Borisov.

Un meci inedit…

Tragerile la sorţi ale meciurilor din preliminarii sunt relativ dirijate, în sensul evitării unor întâlniri între echipe din aceeaşi ţară. Şi totuşi, avem în turul III al Ligii Europa meciul dintre FC Thun şi FC Vaduz (scor 0-0) ambele din prima ligă din Elveţia. La prima vedere se poate pune întrebarea: cum de a fost posibil să se întâlnească cele două echipe. Răspunsul este foarte simplu: FC Vaduz este echipă din Liechtenstein şi câştigătoarea cupei acestui principat. Dar cum Liechtenstein nu are un campionat naţional de fotbal, cea mai bună echipă de aici joacă în canpionatul Elveţiei. FC Vaduz punctează însă pentru Liechtenstein.

…şi unul ce se va decide la masa verde

Legia Varşovia a pierdut anul trecut calificarea în grupele Ligii Campionilor deşi a depăşit cu 4-1 şi 2-0 pe Celtic Glasgow, fiind penalizată cu 0-3 la masa verde pentru că în al doilea meci a utilizat un jucător în stare de suspendare. Acum a venit rândul polonezilor să câştige la masa verde. În Albania, meciul dintre Kukesi şi Legia a fost suspendat de arbitru, la scorul de 2-1 pentru oaspeţi, din cauză că un jucător polonez a fost rănit de o piatră aruncată din tribune. În astfel de situaţii, echipa care a avut suporterii în culpă, pierde meciul cu 0-3. De menţionat că şi înainte de meci dar şi în momentul întreruperii s-au înregistrat violenţe în tribune, suporterii oaspeţi fiind agresaţi de cei ai gazdelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.