Rezultate favorabile Stelei în turul III al Ligii Campionilor

Rezultate surpriză în prima manşă a turului III al Ligii Campionilor. Un nume mare este ca şi eliminat după primele 90 de minute. Dacă se califică în play-off, Steaua scapă sigur de Sparta Praga şi poate şi de Dinamo Zagreb. Ne batem cu Austria pentru a doua echipă în Liga Campionilor din 2016.

Rezultatele de marţi şi miercuri

Sparta Praga – Mamo FF 4-2 (1-2)

Slovan Bratislava – Sheriff Tiraspol 2-1 (1-0)

DVSC Debrecen – Bate Borissov 1-0 (0-0)

Karabach – Red Bull Salzburg 2-1 (1-0)

Ludogoretz Razgrad – Partizan Belgrad 0-0

Legia Varşovia – Celtic Glasgow 4-1 (2-1)

N.K.Maribor – Maccabi Tel Aviv 1-0 (0-0)

HjK Helsinki – Apoel Nicosia 2-2 (2-0)

AaB Aalborg – Dinamo Zagreb 0-1 (0-0)

FC Aktobe – Steaua Bucureşti 2-2 (0-1)

Sparta Praga devine cap de serie

Rezultatele din prima manşă a turului III din Liga Campionilor au fost favorabile pentru…Steaua. Evident în situaţia (are prima şansă) în care se califică în play-off. Se ştie, Red Bull Salzburg, Steaua Bucureşti, Apoel Nicosia, Celtic Glasgow şi Bate Borisov sunt echipele cu cel mai mare coeficient UEFA dintre echipele campioane care au intrat în preliminarii şi dacă toate s-ar califica în play-off, ar fi capi de serie. Înfrângerea categorică a scoţienilor de la Celtic Glasgow la Varşovia, şi aproape sigura lor eliminare (ne este greu să credem că Legia poate pierde cu 0-3 în retur) face ca în categoria capilor de serie să urce Sparta Praga (nu o vedem pierzând calificarea în Suedia).

Trei variante de posibili adversari pentru Steaua

După rezultatele din prima manşă există trei variante de adversari pentru Steaua în play-off:

– Varianta 1 (Salzburg şi Bate Borisov se califică)

Dinamo Zagreb, Maccabi (sau Maribor), Şheriff (Slovan), Partizan Belgrad (Ludogoretz), Legia Varşovia.

– Varianta 2 (Salzburg sau Bate Borisov este eliminată)

Maccabi (sau Maribor), Şheriff (Slovan), Partizan Belgrad (Ludogoretz), Legia Varşovia, Debrecen (sau Karabach)

– Varianta 3 (Salzbug şi Bate Borisov sunt eliminate)

Şheriff (Slovan), Partizan Belgrad (Ludogoretz), Legia Varşovia, Debrecen, Karabach. (Dacă Maribor elimină pe Maccabi şi Sheriff se califică, atunci moldovenii devin cap de serie, şi Maribor devine un posibil adversar pentru Steaua).

După cum se poate vedea, varianta 1 este cea mai „dificilă”, pentru că sunt trei echipe (Dinamo Zagreb, Legia Varşovia şi probabil Partizan Belgrad – dar şi Ludogoretz dacă elimină pe Partizan) care sunt mai puternice decât Steaua. De Legia Varşovia şi Partizan (sau Ludogoretz) Steaua nu „scapă” nici în variantele 2 şi 3.

Ne batem cu Austria pentru un loc în LC din 2016

Locurile 14 şi 15 din clasamentul UEFA pe ţări din cupele europene sunt cele care permit accesul în Liga Campionilor şi a vicecampioanei. Rezultatele din acest sezon contează pentru sezonul 2016/2017. După meciurile de marţi şi miercuri situaţia în acest clasament este următoarea:

loc 14: Cehia – 26,875 puncte (4 echipe în competiţie)

loc 15: România – 22,674 puncte (4 echipe în competiţie)

loc 16: Austria – 22,050 puncte (4 echipe în competiţie)

loc 17: Israel – 20,500 puncte (2 echipe din 4 rămase în competiţie)

loc 18: Cipru – 19,600 puncte (5 echipe în competiţie)

loc 19: Croaţia – 18,875 puncte (4 echipe în competiţie)

loc 20: Polonia – 18,000 puncte (3 echipe din 4 rămase în competiţie)

La prima vedere România şi Austria se bat pentru locul 15 pentru a avea în ediţia 2016/2017 şi vicecampioana în Liga Campionilor. Cehia este foarte greu de ajuns de ambele ţări. Dar pentru a ne păstra locul 15, este necesar ca minim două echipe româneşti să ajungă în faza grupelor (şi să nu facă figuraţie acolo), iar cele care vor fi eliminate, să facă puncte, chiar dacă nu prind grupele. Rezultate catastrofale în turul III în ambele competiţii ar putea să ne coste pierderea locului 15. Până în momentul de faţă avem o singură certitudine: Steaua va juca sigur un play-off. Dacă nu trece de Aktobe, joacă play-off în Europa League şi este cap de serie, dacă trece, joacă play-off în Liga Campionilor şi chiar dacă este eliminată, joacă în grupele Europa League.

Meciuri foarte dificile azi pentru „ploieştene”

Echipele româneşti joacă azi prima manşă în turul III al Europa League după următorul program:

Ora 19.00: Astra Giurgiu – Slovan Liberec

Ora 20.00: Dinamo Minsk – CFR Cluj

Ora 21.00: Petrolul Ploieşti – Viktoria Plzen

În Cehia s-a jucat o singură etapă de campionat, Liberec a terminat la egalitate 1-1 în deplasare la Dynamo Ceske Budejovice (nou promovată), iar Plzen a făcut 2-2, tot în deplasare cu FK Pribram, echipă clasată pe locul 12 (din 16) în sezonul trecut. În turul II al Europea League, Slovan Liberec a trecut de VSS Kosice (Slovacia) cu 1-0 în deplasare şi 3-0 acasă. Plzen a mai jucat un sinhur meci oficial, 0-3 cu Sparta Praga, în Super Cupa Cehiei.

Nici meciul clujenilor de la Minsk nu este deloc uşor, mai ales în actuala formulă de echipă a ardelenilor, care ni se pare mai slabă decât garnitura care a promovat în 2005 în prima ligă. Dinamo Minsk este în plin campionat (în Belarus se joacă după sistemul sovietic, primăvară-toamnă) şi după 18 etape este pe locul 1 cu 3 puncte mai mult decât Bate Borisov. În campionat, Dinamo a câştigat toate cele 9 meciuri disputate acasă, iar în turul precedent al Europa League a eliminat pe finlandezii de la MyPa cu 3-0 acasă şi 0-0 în deplasare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.