Rezultatul anchetei în cazul fetiţei moarte la Spitalul din Huşi

Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a finalizat verificările în cazul fetiţei moarte la Spitalul Huşi, unde a fost diagnosticată cu laringită acută.

Ancheta a relevat că procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fără a fi testată, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, deşi cazul era de maximă urgenţă.

Potrivit raportului se arată că atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui, cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului fetiţei de patru ani, Maria Alexandra Bedregeanu.

Spitalul Municipal Huşi a încălcat prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, respectiv articolele 18, 20, 49, 64, 76 şi 95, protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare internă a spitalului, conform concluziilor raportului.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate mai multe sancţiuni, atât Spitalului Huşi, cât şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Ambulanţa Vaslui a fost amendată cu 20.000 lei, pentru că nu a nerespectat obligaţiile impuse de reglementările legale în vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat, iar Spitalul Huşi a fost amendat cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă.

Medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, şeful compartimentului Pediatrie, a primit o amendă de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispoziţiilor privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă. Ababei Gabriela, medicul şef al CPU, a primit o amendă de 1.500 de lei, pentru că nu a informat în scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuării examinărilor minime obligatorii, conform reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, au fost date amenzi de câte 500 de lei pentru responsabilul blocului alimentar şi responsabilul spălătoriei spitalului, pentru nerespectarea „precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar”.

Şi directorul medical dr. Wassouf Emada fost amendat cu 1.000 de lei, pentru „angajarea şi/sau menţinerea în unităţile care desfăşoară activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publică şi colectivă, servicii şi producţie de apă potabilă, precum şi servicii de întreţinere corporală a personalului fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor legale în vigoare”.

Raportul de control a fost prezentat joi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care l-a aprobat şi a dispus să fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui, pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.