×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Rîdem de noi ca de proști

Avem deja o tradiție în a ne bate joc de noi. Viorel Gaiță a patentat umorul născut din prostia omului amărît. „Lumea lui Gaiță“ a avut un succes nebun, deși rîdeam de ne prăpădeam de compatrioții noștri mai săraci cu duhul. Adevărul este că ne place nu doar să rîdem. Ne distrăm în bătaie de joc. Avem chiar o doză de sadism. Suntem niște artiști ai batjocurii. Dacă te duci la o terasă sau într-o cîrciumă și zăbovești nițel, poți vedea mereu oameni care își găsesc un semen (ei îi zic fraier) de care să-și bată joc. Și o fac cu sete, cu poftă, cu dezinvoltură, uneori cu un talent nebun. Batjocoresc slăbiciunile cu o răutate de copii sadici.

Suntem moraliști? Nici vorbă! Suntem doar miștocari, socotind că așa ne eliberăm, că așa ne exprimăm față de slăbiciunile omenești, că așa taxăm răul și non-eticul, urîtul și grotescul.

Bășcălia pînă dincolo de satiră face modă și în divertisment. O mare parte din România savurează Las Fierbinți, un soi de comedie de mîna a treia făcută pentru a aduna punctele de audiență cu lopata, deși calitatea publicului ar putea suporta un serios examen. Bețivi, analfabeți, cretini, romi, țărani cu limba ascuțită, glume vulgare, grobiene, toate îi fac pe români să rîdă. Un rîs de cîrciumă, nu de divertisment, nu de comedie. Gagul românesc în forma bătăii de joc este același din Las Fierbinți cu cel din cazul lui Dorel din reclame.

Pe neașteptate, personajul Dorel (personificarea prostului monumental) a făcut și el carieră. Ba rupe un cablu, ba înțeapă o conductă, ba retează o țeavă de gaz îngropată adînc. Cine este de vină? Dorel, românul afumat, puturos, ignorant, fraier, care s-a lansat odată cu reclama la o anume poșircă.

România este țara oamenilor deștepți. Dorel este prostul. Numai el este de vină pentru toate nenorocirile. El ne scutește pe toți de orice proces de conștiință, deși nimeni nu se întreabă în ce țară un excavatorist singur, eventual și afumat, ajunge într-o asemenea situație. Acolo mecanicul este însoțit de o întreagă echipă de specialiști, de un inginer cu desene, cu traseele cablurilor și ale conductelor, și de un reprezentant al companiei. Alții decid și îl dirijează pe bietul Dorel din Germania, Italia sau din Anglia. În România, e singur. De ce n-ar pleca și cu locomotiva după țigări?

În România, desenele traseelor de cabluri și conducte nu există, Dorel sapă ca orbul în subsolul oricărui oraș. În fapt, el bagă cupa în adîncimea haosului din societatea noastră și produce cîte un eveniment de care toată lumea găsește de cuviință să rîdă.

În această inundație de ton minor, publicitatea nu putea rămîne nepăsătoare. Dacă Las Fierbinți prinde la grămadă, de ce n-ar face și Naumovici un Las Ferentari? Și aşa cei de la concernul german REWE nu înțeleg mare lucru din România. Vînd lucruri de valoare modestă, mai la grămadă, adică mai la oamenii săraci. De ce n-ar face și ei cu ochiul omului necăjit? Niște mici și un grătar. Și toată literatura conversației de mahala pe care a putut-o stoarce Bogdan Naumovici. O băutură din acelea fără nume, trăscăul săracului, și o muzică plîngăcioasă, de baltă! Asta este publicitatea amestecată cu rîs, cu mici, cu muzică și cu sărăcie bună pentru mahala, pentru satele din preajma Bucureștilor, pentru Ghencea și Ferentari.

Așa a rezultat campania grotescă numită „Grătar de România“, cea care încearcă să ademenească săracul și cu cine știe ce cîștiguri mai mult zgomotoase decît adevărate.

Penny ca Penny. Telekom, proprietate T-Mobile, a lansat și el o campanile cu Hai #Net-liberare! Deși sună prețios, sloganul este o prostie. Nu era nimeni captiv. Nu se eliberează de nimic. Expresia aparținea cîndva soldaților sătui de armată, răscoliți de gîndul întîlnirii cu iubita sau cu nevasta. #Net-liberare se vrea o eliberare (poate din dominația Orange și Vodafone) spre a face un loc încă palidului concurent sosit pe piață. Un fel de hai să ne facem de cap pe net, poate ajungem și pe la T-Mobile!

Culmea, povestea cu logica împiedicată apare tot la o firmă germană. Probabil oamenii n-au traducători. Altfel cineva le-ar fi atras atenția că Internet pentru națiune nu merge, cum nu merge strigătul de „halt“ adresat șoricelului.

Amestecul națiunii în această campanie mi se pare neinspirat. Ca să nu folosesc exclamația unui personaj al lui Bogdan Naumovici, aflat la grătarul de mici din „opera“ pentru Penny: „Bă, ești prost?“.

Creativul folosit de agenția de publicitate autoare a campaniei a vrut să pară mai deștept decît șmecher și a folosit „națiune“ unde nu se potrivește. Poate că nici nu știe care este diferența între națiune și popor, între limbă și vorbire.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Luni, 08 mai 2017
7647
 | 48
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghita Bizonu'
+1
Da da observa careva ceva ? Dorel este prostu care munceste!!! Restu "hnadesc" adica fac mosto de boul care munceste!
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
Niculae Moromete
+3
"... Dorel sapă ca orbul în subsolul oricărui oraș. În fapt, el bagă cupa în adîncimea haosului din societatea noastră ..." Excelent !
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
dan
0
Nimic rau,bine ar fi daca am avea regizori si actori care sa dea viata defectelor noastre incat sa ne determine sa meditam asupra lor-dar avem doar niste saltimbanci vulgari, care stiu doar sa se scalambaie...s-a suparat oarecine pe Birlic sau Giugaru cand interpretau personajele lui Caragiale? s-au suparat englezii pe Benny Hill sau pe Rowan Atkinson, francezii pa Bourvill sau pe Louis de Funes, italienii pe Alberto Sordi sau pe Mastroiani? n-am vazut comedie mai cruda decat "Made in Italy"
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
duplicitar @ dan
0
ca un ardielean ce esti.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Andrei
+4
Omul prost il critica pe altul ca sa-si acopere sau justifice propria slabiciune si slaba inteligenta. De obicei, acesta se crede superior pentru ca are bani, pentru ca si-a luat vreo masina scumpa sau a calatorit stie el pe unde, este omul care merge la teatru sau muzeu doar ca sa se laude ca este cult si sa-i critice pe cei care merg la mall, dar nu intelege nimic.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+13
Pentru a intretine aceasta imagine despre romani (neam primitiv, de mana a doua, doar la a doua generatie dupa iobagi) ungurii platesc milioane de euro si dolari pt. propaganda subtila in SUA, Germania, Olanda.......
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
c.g.
+8
Pt.Graniță Pe Carpați. editat Vezi de drum cu vorbele astea de cazatura de om !
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
ilex
+1
Las Fierbinti este o realitate...traiesc intr-o comuna unde Dorel mi-a daramat podetul de la intrare sa traga apa, l-a facut la loc si s-a probusit la prima folosire si mi l-am facut singur ca sa-l pot folosi, a murit un om ca Dorel a facut o gaura in asfalt si nu a semnalizat-o ...etc. Daca nu am avea puterea sa radem de Dorei, de parlamentarii care de 6 luni de cand au fost alesi nu fac decat sa caute cum sa scape de pedepse ei si ceilalti corupti, au dat ei vreo lege pentru amaratii prosti si cinstiti care nu sunt in inchisori sau nu au dosare penale ? de Guvernul care vrea sa mituiasca amaratii ca sa taca cand parlamentarii dezincrimineaza hotia si coruptia si nu prea reusesc...ce dau cu o mana iau cu doua dupa cum se vede, daca nu ne-am pastra simtul umorului nu ne-ar ramane decat sa iesim si sa-i impuscam - ceea ce nu-i de dorit - asa ca lasati oamenii sa rada ca atat le-a mai ramas si cu atat vor ramane....nu incercati sa le luati si asta.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Graniță pe carpați
-30
Maestre, felicitări pentru articol! Din fericire, Transilvania trebuie exceptată de la regulă. De acord cu dvs., las fierbințiul şi rubrica lui pătraru de la starea nației se aplică cu succes olteniei, sudiştilor, miticilor, teleoltenilor și şoldovenilor. Capitala culturală a țării a devenit Cluj-Napoca şi, în curând, şi cea economică. Așadar, noi, ardelenii, ne disociem de sudul și estul inept al țării. Se vede cu ochiul liber că acelora le-au fost schimbate genele de hoardele năvălitoare de turci, tătari,bulgăroi, greți şi muscali.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
miticul @ Graniță pe carpați
+11
in calitate de "mitic" as fi fericit sa "pierdem" transilvania, cu conditia ca impreuna cu teritoriul sa scapam si de "minunatii" de transilvaneni. serios, nu glumesc.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
ALT MITICA @ Graniță pe carpați
+8
AS FI FERICIT SI NU MI-AR LIPSI SEPARAREA DE TRANSILVANIA SI AI LOCUITORI! DE MAINE! LA REVEDERE SI UN PRAZ! VERDEEEE!
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
impotentilor, @ Graniță pe carpați
0
numai gura e de voi, slugoi hunguresti, "budos olah" dupa Kossuth, corcituri jenante daca n-ati fi atat de pr000sti.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Mushu
+11
Domnule Nistorescu, trebuie sa va spun ca in general va citesc si va dau dreptate in legatura cu temele pe care le propuneti. Azi, insa, vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru analiza! Din pacate, asta este realitatea unei societati care se scufunda in analfabetism, in kich, in lipsa crasa de cultura si de valori. Toti cei care, ca si mine, au comentat si au confirmat, intr-un fel starea de fapt si chiar daca ma incearca in sentiment de culpabibilitate, cand incerc sa imi raspund la intrebarea : "dar tu ce ai facit sa schimbi ceva?", mi-l alung repede si imi dau seama ca cei pentru care am putea fave ceva nu isi doresc acest lucru: sunt "mistocari" si atat, dar fac haz de viata lor si rste alegerea lor. Naumovic si Cristi Puiu si multi altii sunt oameni inteligenti, peste nivelul mediu al tarii mele dar aplica replica lui Lapusneanu lui Negruzzi: "saraci cu duhul... Da multi!" De la astia luam banul... Inca o data felicitari si multumiri!
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Dacul liber @ Mushu
+10
ce poti sa faci? NU TE UITI, SCHIMBI CANALUL, mai bine mergi la teatru sau daca n-ai unde, mai bine dormi sa ai mintea limpede pentru munca serioasa a doua zi...daca la o sueta cu prietenii se discuta despre celentano, pune-le muzica din Celentano cel adevarat...O URIASA DIFERENTA CULTURALA si sterge-le ranjetele tampe ... se rade de prosti dar se uita ca ei sunt majoritari , iar la un moment dat se intoarce roata, iar cine rade primul ar trebui sa se uite mai intai in oglinda
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
dan
+11
"Ridendo castigat mores"-ziceau anticii;nu cred ca oamenii "de rand" cunosc maxima,dar ce pot sa faca intr-o lume de zei,semizei si bieti supusi?ca sa nu-si puna capat zilelor cand vad o realitate pe care nu o pot schimba prin puterile lor,rad -de ei insisi ,de neputinta lor,ca de cine sa rada ? de zeii aflati la carma tarii ,care ar avea misiunea sa oranduiasca lucrurile ca toate sa mearga ca unse ? fac si amaratii haz de necaz,ca atat le-a mai ramas...iar semizeii de pe la tembeliziuni ,crema (de ghete) pripasita pe langa diferite sipote de unde izvorasc argintii...cum sa rada de cei care tin robinetul? cum sa razi de domnii politicieni,per esempio?a tacut si Alec Baldwin pana la urma,desi promisese altceva,iar ai nostri (Dem Radulescu,Misu Fotino,Horia Caciulescu ,Cotescu ,"divertisii" etc,etc) s-au dus sau au gasit alte activitati mai profitabile...de ce sa nu razi de amarati,ca ei nu se pot apara nu-i asa? sa-ti speli,scuipand,greata de sine insuti,ca stai lipit de EDITAT,ca sa-ti pice si tie ceva...ca incapi si tu in vreo "grila" si poti sa mai "agonisesti si tu o vila acolo,un mertan,ceva...toata greata pentru acesti "moralisti" mizerabili
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 11 ore şi 15 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 33 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 13 ore şi 19 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 12 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 5 minute