Risc de „război civil” în Polonia

Fostul președinte polonez, Lech Walesa, i-a avertizat pe conservatorii partidului Dreptate și Justiție (PiS), care au preluat puterea în urmă cu o lună, cu privire la riscul declanșării unui „război civil” în Polonia, potrivit unui interviu acordat televiziunii publice joi seara, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Desigur, „trebuie schimbate unele lucruri. Conservatorii au dreptate în multe puncte. Dar nu în acest mod”, a declarat Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace, referindu-se la ultimele legi promovate de noua majoritate parlamentară care urmăresc să schimbe funcționarea Tribunalului constituțional și componența acestuia.

„Reformele trebuie făcute în mod deschis și democratic. Și nu în mod brutal. Ei trebuie să-și schimbe acest fel de a proceda. Dacă nu o fac, îi avertizez, notați bine: aceasta se va termina printr-un război civil”, a spus el.

Lech Walesa a adăugat că va face „totul pentru ca așa ceva să nu se producă”.”Voi încerca să-i conving pe acești oameni. Sunt într-adevăr foștii mei colegi, nu aș vrea să iau poziție împotriva lor”, a declarat fostul președinte. În 1990, el îi avea drept consilieri, înainte de a se certa cu ei, pe Jaroslaw Kaczynski, actualul șef al PiS, și pe fratele său geamăn, Lech Kaczynski, decedat în accidentul avionului prezidențial în 2010, în Smolensk (Rusia).

„Începe să-mi fie rușine pentru această alegere democratică” a polonezilor, care l-au adus pe candidatul PiS Andrzej Duda la președinția țării în 24 mai și au dat partidului PiS majoritatea parlamentară prin alegerile legislative din 25 octombrie. „Nu voi evita să o spun străinătății”, a declarat el.

După o lună de la sosirea la putere a conservatorilor conduși de Jaroslaw Kaczynski, Polonia se află în plină criză politică din cauza numirii judecătorilor Tribunalului constituțional. Numirea de către PiS a cinci judecători aleși de el a suscitat un val de critici din partea opoziției, presei și a simplilor cetățeni.

Un proiect de lege al PiS, dezbătut în prezent în Parlament, modifică sensibil regulile de funcționare a Tribunalului constituțional, care are atribuția de a decide asupra constituționalității legilor.

Zeci de mii de manifestanți au defilat sâmbăta trecută la Varșovia pentru ‘a apăra democrația’ pe care o consideră amenințată de conservatorii populiști și eurosceptici ai lui Jaroslaw Kaczynski. În ziua următoare, susținătorii acestuia au manifestat și ei la Varșovia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.