Risc major de fraudă pentru 98% din fondurile UE absorbite de guvernul Boc

Programe operaţionale sectoriale (POS) ale României sunt calificate drept “nedemne de încredere” în Raportul de Activitate al DG Regio din Comisia Europeană pentru anul 2011. Aceasta înseamnă că riscul este reprezentat de incompetenţă managerială şi fraudă.

Este vorba despre POS de la Ministerul Dezvoltării, condus în 2011 de Elena Udrea, despre POS al Ministerului Economiei condus de Ion Ariton, despre POS al Transporturilor Ancăi Boagiu şi despre POS mediu al ministerului condus în 2011 de Laszlo Borbely.

Raportul pe 2011 al DG Regio stabileşte gradul de risc al sistemului de management şi control al programelor operaţionale pentru fiecare stat membru UE.

Astfel, DG Regio a calculat că, în 2011, România a absorbit doar 10 milioane de euro în programe cu risc scăzut de fraudă, în timp ce restul de până la totalul de 515 milioane absorbite s-au dus către programe cu risc mare.

În tabelul cumulativ al raportului privind fondurile de coeziune şi structurale, acestea figurează a fi absorbite în programe cu siguranţă rezonabila cu risc mic, mediu şi mare.

La capitolul risc mare România figurează cu 505 milioane de euro, adică 98% dintre fonduri. Din cauza acestei sume alocate unor programe cu risc mare de fraudă şi management incompetent, au fost blocate fonduri de 10 miliarde de euro care ar fi revenit României.

Toate ţările UE au probleme cu proasta gestionare a fondurilor, însă proporţiile sunt cu totul altele decât în cazul României. Germania are la capitolul fondurilor cu risc mare 10% dintre fonduri, iar Spania are circa 20% dintre fondurile absorbite în 2011. Media plăţilor cu risc mare pentru toate plăţile făcute de DG Regio este de 17,7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.