Rise Project: Moscova şi Budapesta, în spatele unei organizaţii din Transilvania

O organizație fantomă a coalizat în jurul ei sute de tineri secui din Transilvania, ai cărei lideri, în ultimii ani, au deturnat mitinguri, s-au încăierat cu jandarmii, au vrut să detoneze o bombă artizanală în mijlocul unei parade militare și să arunce în aer o conductă de gaze care leagă Ardealul de restul țării, scrie Rise Project.

Potrivit Rise Project, în spatele organizației care susține refacerea Ungariei Mari se află un lanț de interese care trece prin Budapesta și se oprește la Moscova.

Membrii acesteia sunt cunoscuți ca HVIM, adică Mișcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate.

Organizația a luat ființă în 2001 la Budapesta. De la bun început, vocea HVIM a contestat granițele trasate după Primul Război Mondial și a militat pentru refacerea Ungariei Mari, ce includea teritorii din statele vecine Slovacia, Serbia, Ucraina și România.

Fondatorii săi, Zagyva Gyorgy Gyula, pe filiera rusească, și Toroczkai Laszlo, om al Budapestei, o dirijează din exterior, ei fiind declarați idezirabili în România, Serbia și Slovacia, iar doi dintre oamenii lor sunt judecați pentru terorism după ce au plănuit niște atentate cu bombă în Transilvania.

Beke Istvan Attila și frații Szocs Zoltan și Szocs Csongor coordonează totul de la Târgu Secuiesc, iar banii provin de la activiști și simpatizanți HVIM, care sunt mici afaceriști, fie politicieni la nivel local.

Această situație este cunoscută la nivelul Serviciului Român de Informații (SRI), care a susținut constant că HVIM funcționează după principii paramilitare și că membrii organziației se antrenează în tabere clandestine.

Documentarul Rise Project

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.