RISE: Șef al Poliției din Moldova, implicat în scheme internaționale ale traficanților de droguri

Autoritățile ruse susțin că unul dintre șefii poliției din Republica Moldova ar fi luat o șpagă de 250.000 de dolari de la un traficant internațional de droguri, originar tot din Moldova.

În documentul secret, obținut de RISE Moldova, ofițerii ruși antidrog nu dezvăluie încă numele oficialului corupt. În schimb, informațiile operative de la Moscova indică numele narco-traficantului care și-ar fi cumpărat astfel protecția. Acesta se numește Oleg Pruteanu, alias Oleg Borman.
În prezent, Borman locuiește în Spania și coordonează o rețea transfrontalieră ce transportă droguri din nordul Africii și vestul Europei către Federația Rusă. Fratele lui Borman, Ghena Pruteanu, a fost arestat în Portugalia pentru droguri.

Negru pe alb, documentul secret din Rusia susține că: „(…) conducătorul grupării criminale, specializate în traficul de droguri din UE în Federația Rusă pentru comercializare, Pruteanu Oleg Gheorghevici (alias Borman), în prezent, folosind activități corupționale, a achitat 250.000 de dolari unuia dintre șefii de la MAI pentru obținerea de informații operative despre el. În afară de aceasta, el are intenția de a plăti aceeași sumă în schimbul identității informatorilor care oferă organelor de drept date despre activitatea sa criminală”.

RISE Moldova a urmărit traseul drogurilor pe ruta Vest-Est și a radiografiat rețelele interlope implicate în acest fenomen. Astfel, au ieșit la iveală legăturile dintre gruparea condusă de „hoțul în lege” Nicu Patron cu rețeaua lui Borman. Specializați în contrabandă, oamenii lui Patron asigură contra-cost transportul narcoticelor lui Borman, dar și securitatea traficanților pe traseul lor european până în Rusia. Legăturile lor s-au sudat acum câțiva ani.

În februarie 2011, membrii grupării Patron s-au întâlnit cu Borman și locotenenții acestuia într-un restaurant din Chișinău. Informația reiese dintr-o notă operativă a Poliției, emisă chiar atunci: „(…) În urma sarcinilor date anterior, privind acumularea informației ce prezintă interes operativ despre activitatea organizaţiei criminale „Patron”, la 09.02.2011, a parvenit informaţia operativă precum că în incinta unui bar, situat în spatele centrului comercial Elat de pe bd. Decebal din mun. Chişinău, careva din membrii acestei formaţiuni criminale s-au întrunit pentru a împărți sferele de influenţă şi rolurile în ierarhia organizaţiei”.
Mascații poliției au descins atunci la întâlnirea respectivă și au constatat, printre altele, că trei dintre interlopi erau înarmați cu arme de foc. Borman era unul dintre ei.

Arestarea, ”colaborarea” și eliberarea

Incidentul din februarie 2011 n-a avut urmări penale pentru interlopii luați pe sus, atunci, la poliție. Cliford, însă, a dat de necaz trei ani mai târziu, în 2014. Avea deja un mandat de arestare pe numele lui, emis cu luni în urmă, fiind acuzat de trafic de droguri. S-a ascuns un timp în Transnistria, dar, pe 4 noiembrie 2014, a fost arestat împreună cu Vanea Pisateli, cumătrul său. Cel din urmă era deja căutat pentru trafic de arme.

În mod surprinzător, în mai puțin de o lună de la arestare, Cliford a fost eliberat de procurorul Pavel Vinițchi de la Procuratura Chișinău. Motivul oficial? Un angajament secret de colaborare cu autoritățile, semnat de Cliford.

În fața reporterilor RISE, procurorul Pavel Vinițchi susține însă că interlopul Cliford ar fi fost mai util în libertate pentru a-i da informații din lumea interlopă: „Scopul meu a fost să-l rețin pe Cliford ca să-l dea pe Mîra. Cliford nu este scos de sub urmărire penală. Are calitatea de învinuit, însă el este informator din sânul interlopilor”.

Afirmațiile lui Pavel Vințchi sunt contrazise însă de un alt document operativ intrat în posesia RISE. Aici, același procuror este acuzat că ar fi primit 20.000 de euro în schimbul eliberării lui Cliford. Pavel Vinițchi spune însă că acuzațiile sunt nefondate și ca acestea au apărut pe fondul unui conflict de-al său cu un șef de la Penitenciarul nr. 13: „Marținiuc este cumătru cu șeful adjunct de la penitenciarul 13. … Ei au încercat să-mi bage mie cu CNA-ul și să mă compromită. …Eu nu am căzut și am pornit dosar penal pe Voloșin”.

RISE Moldova a obținut o interceptare telefonică a unei discuții dintre Cliford și un alt interlop zis Vitioc, la scurt timp după ce primul a fost eliberat de procurorul Vinițchi. Practic, în această convorbire, Cliford revendică o datorie de la Vitioc, explicându-i acestuia că are nevoie de bani în contextul detenției și eliberării sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.