Ritualuri de înfrumusețare din întreaga lume

V-ați închipuit cum ar fi să vă îmbăiați în lapte? Acest obicei de înfrumusețare al Cleopatrei este foarte folosit de către multe femei din Egipt. Sau cum ar fi ca îngrijirea tenului să fie făcută în 10-15 pași, atât dimineața, cât și seara, așa cum fac unele femei în Coreea?

Fiecare societate are propriile ritualuri de înfrumusețare, multe dintre ele tradiționale. Unele pot părea stranii pentru alte popoare, scrie prevention.com, care trece în revistă câteva obiceiuri de înfrumusețare practicate de anumite popoare, obiceiuri ce ar putea să ne inspire pentru schimbarea „trucurilor“ de frumusețe.

„Hammam“ în Turcia și Maroc

„Hammam“ înseamnă „baie cu apă fierbinte“ în arabă, dar termenul se referă de fapt la băile publice, unde oamenii obișnuiau să se spele o dată pe săptămână. „Fiecare localitate avea una“, spune Benoit Fourneyron, director al spa-ului „La Mamounia in Marakkesh“. „Nu era numai un loc pentru a te spăla, dar și pentru socializare, mai ales în cazul femeilor, care mergeau să-și spună problemele, îngrijorările, dar și să se distreze sau să se sfătuiască în legătură cu gospodăria.“ Una dintre cele mai faimoase băi publice este Haseki Hürrem Sultan Hamami, din Istanbul, construită în 1556. „Arta îmbăierii este un mod de viață aici“, spune Stephanie Flor, expert în frumusețe și proprietar al „Around the World Beauty“. „Femeile încă sunt frecate cu buretele din cap până în vârful degetelor și se îmbăiază în căzi de marmură superbe pentru a se relaxa.“ Rezultatul? o piele extrem de moale și catifelată.

Condimente în Indonezia

„Ritualul tradițional de înfrumusețare al femeilor din Indonezia pentru prințese se numește Lulur și folosește turmeric și alte condimente sau rădăcini pentru a crea un scrub de corp, pentru o piele strălucitoare“, spune Metta Murdaya, proprietar al unui spa tradițional. „Turmericul este un fel de materie primă în tradiția indoneziană, denumită Jamu, dar și în bucătărie, datorită efectului său de curățare a sângelui, antiinflamator și pentru proprietățile sale antioxidante.“ Un tratament de înfrumusețare din Bali constă într-un „scrub“ pe toată suprafața corpului cu un amestec de pudră de orez, pudră de turmeric și alte condimente naturale. După ce pasta este îndepărtată cu iaurt natural, te poți răsfăța cu o baie cu petale de trandafiri și un masaj.

Îngrijirea pielii în Coreea

Femeile din Coreea petrec câte o oră pentru a aplica pe față 10-15 produse în fiecare dimineață și seară. De ce durează așa mult? Pentru început, ele își curăță fața de două ori, prima dată cu un demachiant uleios, apoi cu un alt tip de demachiant, pentru a se asigura că elimină machiajul. „Ele își ascultă pielea“, spune Katalin Berenvi, fondator al unei linii coreene de produse cosmetice. „Nu vor folosi aceleași produse în fiecare zi. Se specializează în experimentarea anumitor produse și apoi își schimbă rutina, de la modul de aprovizionare până la procesul de îngrijire.“ Sunt metode eficiente, complexe, dar care consumă ceva timp.

Ulei de cocos în Tanzania

Uleiul de cocos este extrem de folosit în lume, iar obiceiul de a-ți înfrumuseța tenul cu el pare să-și aibă originea în țările din Africa de Est, precum Tanzania. „Trei culturi – musulmană, africană și arabă – se amestecă aici. Africancele sunt cunoscute pentru pielea lor frumoasă, iar femeile musulmane fac ulei de cocos în propria casă. Acestea învață de mici cum să-l prepare, pentru a se proteja de soare și pentru a-și vindeca rănile“, spune Flor, expert în frumusețe. Ele folosesc uleiul de cocos și pentru prepararea săpunurilor naturale „handmade“.

Frumusețe fără efort în Franța

Unde ar fi frumusețea lumii fără Franța? „Cu ingrediente incredibile și cele mai bune produse de pe pământ, de la parfumuri la cele mai bune creme hidratante, este tărâmul ideal pentru orice make-up artist“, spune Marie-Laure Fournier. „Aici sunt măști pentru orice: pentru curățare, hidratare, detoxificare și antiîmbătrânire. Bunicile noastre își curățau tenul cu miere și albuș. O mască nu este numai un must-have pentru înfrumusețare. Este un moment dedicat ție însăți și un moment de relaxare. Franțuzoaicele au folosit timp de secole alge și apă de mare în rutina lor, dar și în scopuri medicinale“, spune Fournier. El spune că franțuzoaicele obișnuiesc să meargă cel puțin o dată pe an la spa, pentru că sunt obsedate de greutatea lor și de celulită. „Folosesc scruburi cu alge și fac băi pentru a crește circulația sângelui și pentru drenare“, continuă acesta. Femeile din Franța sunt cunoscute pentru un machiaj minimalist, iar clasicele buze cu ruj roșu sunt sinonime cu „chic-ul“ parizian. „Rujul este mai mult decât o culoare pentru buze. Este o stare și o atitudine feminină“, spune Raffaella Giraudi, director general la Orlane. „Franțuzoaicele pot spune o mulțime de lucruri doar printr-o mișcare simplă a buzelor. Gândiți-vă numai la țuguierea buzelor lui Brigitte Bardot“, completează aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.