RMGC începe să piardă tot la Roșia Montană

Tribunalul Bacău a admis pe data de 16.09.2015 cererile asociațiilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați Bucureștiul privind suspendarea efectelor juridice ale avizului de mediu pentru Modificare Plan Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană (PUZ). Avizul de mediu a fost emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) în luna martie, 2011. Hotărârea privind suspendarea are efecte chiar din momentul pronunțării, iar recursul nu suspendă efectele sentinței – actul rămâne suspendat până la soluționarea unui eventual recurs de către Curtea de Apel Bacău. În acest moment, Planul Urbanistic Zonal care reglementează zona industrială, fără avizul de mediu aferent nu produce niciun fel de efecte juridice. Prin urmare, nici proceduri subsecvente întemeiate pe acest act, precum obținerea acordului de mediu și emiterea autorizației de construire nu se pot desfășura în mod legal.

Acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu amintit a fost demarată în 2012. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), acțiunea a fost strămutată la Tribunalul Bacău. Compania a susținut că amplele mișcări de protest ce se desfășurau la acea dată la Cluj-Napoca (septembrie 2013) ar fi putut influența conștiința judecătorilor.

Primele planuri de urbanism pentru Roşia Montană (Plan Urbanistic General și Plan Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială) au fost întocmite de către RMGC și adoptate de Consiliul Local Roșia Montană în anul 2002. Acestea au stat la baza interdicției oricărei activităţi economice şi chiar celei de locuire pe suprafaţa preconizată ca necesară proiectului minier. Schimbarea destinaţiei din zonă rezidenţială în zonă mono-industrială a avut drept urmare strămutarea parțială a populaţiei şi a unor clădiri publice precum şcoala sau dispensarul medical. Totodată, începând cu anul 2002, planurile de urbanism au blocat numeroase iniţiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură sau servicii.

În paralel cu acțiunea în justiție pentru suspendarea avizului de mediu al ARPM Sibiu a fost demarată de către aceleași asociații o acțiune pentru anularea actului. La solicitarea Roșia Montană Gold Corporation, acțiunea a fost stramutată la Tribunalul Covasna. Pe data de 15.04.2014 Tribunalul Covasna a admis acțiunea și a anulat avizul de mediu. Toate părțile adverse au declarat recurs, care se judecă la momentul de față de către Curtea de Apel Brașov. Suspendarea dispusă recent de Tribunalul Bacău produce efecte până la soluționarea recursului de pe rolul Curții de Apel Brașov, deoarece soluția acestei din urmă instanțe vizează anularea irevocabilă a actului, deci eliminarea sa definitivă din circuitul juridic.

Precizăm faptul că avizul de mediu în discuție a fost emis de ARPM Sibiu în urma unei proceduri demarate în anul 2006. În tot acest timp a fost intens contestat de numeroși localnici cât și de organizații implicate în campania Salvați Roșia Montană. După cum reiese din cele de mai sus, de la emiterea sa până la o primă sentință de anulare a actului s-au scurs încă 4 ani. Deloc întâmplător, “legea specială” pentru Roșia Montană propusă de Guvernul Ponta în septembrie 2013 prevedea că dacă un act emis pentru desfășurarea proiectului este anulat de instanță, autoritatea emitentă are obligația de a emite unul nou în… 30 de zile.

“Planurile acestea de urbanism au reprezentat ani de zile o mare nedreptate pentru localnicii din Roșia Montană. O companie de minerit canadiană a venit și s-a folosit de influența sa pentru a ne spune nouă, roșienilor că nu putem locui și nu ne putem dezvolta comunitatea. Să fie învățătură de minte pentru toate companiile de minerit că avizele lor obținute, cel mai probabil ilegal, sunt bune pentru stors bani de la investitori, nu pentru dezvoltarea durabilă a munților Apuseni”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

“Guvernul are toate actele pe masă să câștige arbitrajul de la Washington. Gabriel Resources pretinde despăgubiri absurde după ce, prin numeroase procese câștigate, ani de-a rândul, noi am demonstrat că proiectul minier Roșia Montană este unul ilegal. Am depus aceste eforturi pentru a nu lăsa un proiect ilegal să avanseze, acum e vremea ca Guvernul să transforme aceste sentințe în argumente convingătoare în fața arbitrilor de la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale”, a declarat Ștefania Simion, din partea echipei juridice Alburnus Maior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.