Robert Turcescu şi Laura Kovesi nu mai au gradul de colonel

Peste 800 de persoane care au primit ilegal grade militare au fost degradate de către ministrul apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Cineva a dat informaţii confidenţiale

Pentru 800 de persoane – în mare parte politicieni şi apropiaţi ai PDL (au existat şi nume din alte partide, dar infinit mai puţine) – ministru apărării, Corneliu Dobriţoiu a semnat ordine de revocare a gradelor primite în perioada 2010 – 2012. Reamintim, au primit grade, inclusiv de colonel plin, persoane care nu au efectuat stagiul militar sau persoane care aveau gradul de soldat. Un exemplu notoriu, ziaristul de casă al Cotrocenilor, Robert Turcescu, a primit grad de colonel, fără să fi efectuat un minut de armata la viaţa lui.
Intenţiile lui Corneliu Dobriţoiu se pare că au „transpirat” şi astfel, trei dintre persoanele care au primit grade, au luat-o înainte ministrului şi au cerut retragerea gradelor. Este vorba de fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi, ziatistul Robert Turcescu şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Ministrul apărării a precizat duminică seara la Antena 3 că „Nu s-a făcut nicio zi de pregătire militară în 2012 pentru rezervişti”, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care a decis revocarea ordinelor. Reamintim, pentru rezervişti, orice înaintare în grad are loc după un stagiu de concentrare, care variază între două săptămâni şi două luni, în funcţie de armă şi grad.

Comunicatul MApN nr.250 din 4 noiembrie 2012

Urmare a rezultatelor analizei efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din M.Ap.N, s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995.

Situaţia ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012, şi care nu îndeplinesc condiţiile legale, este:

• persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011: 316
• persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011: 426
• persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012: 77
• persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2012: 16

Situaţiile nominale cu persoanele care au beneficiat de avansări sau acordări de grade în rezervă, în cazul cărora s-au constatat nereguli, sunt publicate integral pe pagina din Internet a Ministerului Apărării Naţionale, www.mapn.ro.

Totodată, au mai fost revocate ordinele de acordare de grade în rezervă, ca urmare a solicitărilor proprii, înaintate ministrului apărării naţionale, pentru Kövesi Laura-Codruţa, Turcescu Robert Nicolae şi Kelemen Ioan Hunor.

Câteva nume grele pe lista „coloneilor”

Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel) – fost şef ANI
Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel) – ex firector general al TVR
Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel) – primar PSD Piteşti
Cezar Preda (de la locotenent la colonel) – deputat PDL
Antonie Solomon (de la locotenent la colonel) – fost primar PDL Craiova
Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior) – prima Slatina, pe vremea când era în PDL.
Gheorghe Udrişte, ( de la caporal la colonel) – şef metrorex
Bogdan Drăgoi (fără armată – înaintat la gradul de maior) – fost ministru
Emilian Schwartzenberg (fără armată – înaintat la grad de maior) – om de afaceri
Codruţ Olaru ( de la caporal la locotenent colonel) – procuror şef DIICO

În următoarele zile, Cotidianul.ro va prezenta integral lista persoanelor pentru care s-a revocat ordinul de înaintare în grad,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.