Roboți autonomi în industrie

Construcțiile reprezintă o industrie globală ce produce aproximativ 10.000 de miliarde de dolari pe an. Conform studiului publicat de Business Insider, printre principalele probleme cu care se confruntă acest domeniu se numără risipa de materiale, lipsa forței de muncă și productivitatea la un nivel foarte scăzut.

Companiile din construcții nu recurg la mașinării, nu din cauza productivității, ci din cauza faptului că nu găsesc suficienți angajați, oameni care să le opereze. În februarie 2017, în SUA erau vacante peste 200.000 de joburi în sectorul construcțiilor, care nu puteau fi ocupate din cauza lipsei de forță de muncă. Acest gen de criză este și în domeniul agriculturii, însă două companii care produc roboți au sărit deja în ajutorul agricultorilor. FFRobotics și Abundant Robotics concurează pentru a lansa pe piață în următorii ani roboți autonomi, capabili să culeagă diferite tipuri de fructe.

„Culegătorii oameni sunt tot mai rari. Tinerii nu doresc să lucreze în ferme, iar culegătorii mai bătrâni au început deja să se retragă din activitate“, a declarat Gad Kober, cofondatorul companiei israeliene FFRobotics.

Dronele au fost deja introduse cu succes pe șantier, iar principalul lor scop este verificarea lucrărilor, o sarcină periculoasă pentru oameni, care necesită foarte mult timp. Aceste aparate de zbor au devenit destul de puternice și se pare că sunt capabile să transporte materiale grele de construcții. În prezent, există astfel de modele de drone. Cel mai recent exemplu ar fi cea realizată de Aerones, ce poate ridica o greutate maximă de 200 de kilograme. Ingus Augstkalns a testat-o de curând, fiind primul om din istorie care a efectuat o săritură cu parașuta cu ajutorul dronei, după ce a fost ridicat la o altitudine de 330 de metri.
Unii roboți realizează materiale de construcții și chiar locuințe. O companie din Ucraina a lansat pe piață un model de imprimantă 3D, în valoare de 32.000 de dolari, care poate asambla casa în doar 8 ore. PassivDom folosește un robot capabil să imprime 3D și realizează astfel pereții, acoperișul și podeaua casei. Ferestrele, ușile și sistemul electric sunt adăugate ulterior de oameni. Există chiar și roboți-zidari. O companie start-up din New York, numită Construction Robotics, a dezvoltat robotul SAM100, care este folosit deja pe șantierele din SUA. Mașinăria este capabilă să zidească 2.000 de cărămizi pe zi, față de media de 400 obținută de un om.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.