Rogozin: Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul – cine sunteți și ce credem despre voi

Sâmbătă seara, după ce a revenit la Moscova la bordul unui avion de linie vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat un mesaj pe Twitter adresat direct autorităților române.

„Ei bine, domnilor din România, în curând vă vom explica totul – cine sunteți și ce credem despre voi”, a scris Rogozin.

Anterior, vicepremierul rus a notat, tot pe Twitter, că România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său privat, la cererea SUA, ameninţând totodată că „data viitoare” va zbura la bordul unui bombardier, pentru a nu mai avea asemenea probleme.

În pofida interdicţiei de a zbura în spaţiul Uniunii Europene, aflat pe lista de sancţiuni a Consiliului European, şi anunţului dat de Kiev potrivit căruia nu permite survolul pe teritoriul ucrainean, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ajuns sîmbătă la Moscova.

Ulterior o postat o fotografie însoţită şi de un mesaj în care acesta scria că avionul său a forţat spaţiul aerian ucrainean.

„…industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”, se arăta în mesaj.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat însă că avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a întors din drum în mod benevol şi a calificat declaraţiile oficialului rus drept „provocare şi truc politic”, potrivit agenţiei ucraineane Ukrinform.

„Avionul lui Rogozin venind din Chişinău s-a întors din drum benevol, fără constrângere şi avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!”, a afirmat ministerul ucrainean, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Diplomaţii ucraineni au subliniat în mesaj că „versiunea lui Rogozin privind zborul său din Chişinău este plină de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdicţie pentru zborurile care tranzitează spaţiul său aerian”.

Într-un alt mesaj, postat tot pe Twitter, vicepremierul rus a  scris că „serviciile speciale ale (Republicii) Moldova au confiscat cutii cu semnăturile transnistrenilor privind reunirea cu Rusia” şi a  ataşat o fotografie în care apare şi liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuc.

„Da, pune-l pe prost să i se roage lui Dumnezeu.. Publicitate mai bună pentru plebiwscitul popular e greu să inventezi”, afirmă Rogozin într-un mesaj ulterior, postat împreună cu o fotografie în care apare ceea ce pare să fie o pagină a listelor despre care vorbeşte.

Ministerul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a apreciat sâmbătă că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

MAE a solicitat autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.