Rogozin îi sfidează pe norvegieni

Norvegia și-a exprimat duminică dezacordul în legătură cu vizita pe teritoriul său a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a încălcat astfel o interdicție decretată în urma conflictului în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Sosit sâmbătă pe arhipelagul Svalbard, Rogozin a publicat pe Twitter fotografii ale vizitei sale, subliniind influența rusească în această parte a Arcticii. Apoi, a plecat duminică spre Rusia.

„Nu suntem foarte încântați”, a comentat gestul pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Rune Bjaystad.

Mai mult, foarte recent „noi am indicat clar Ambasadei ruse la Oslo că persoanele de pe această listă nu sunt binevenite în Svalbard”, a subliniat un alt purtător de cuvânt al diplomației norvegiene, Frode Overland Andersen.

Estimând că această vizită este „regretabilă”, el a precizat că Norvegia a „cerut autorităților ruse o explicație”.

Norvegia se aliniază sancțiunilor UE, care interzic venirea a circa 150 de responsabili ruși, ucraineni și crimeeni în urma anexării Crimeei în martie 2014 de către Rusia, iar Rogozin este unul dintre aceștia.

Vicepremierul rus a profitat de un tratat din 1920 care prevede, chiar dacă Svalbard este administrat de Norvegia, o „egală libertate de acces” cetățenilor tuturor țărilor semnatare.

Norvegienii sunt „pur și simplu geloși că noi ne scăldăm la Polul Nord”, a ironizat Rogozin pe Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.