Rogozin la Chișinău, între „cătușe” și embargou

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a mers joi la Chișinău, unde a fost întâmpinat cu proteste, dar și cu solicitări din partea autorităților moldovene.

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrian Candu, i-a cerut omologului său rus aflat în vizită la Chișinău suspendarea embargoului pentru mai multe produse din această țară. Acest subiect, dar şi problema livrării gazelor naturale, au fost discutate în cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali, la Chişinău, transmite publika.md.

Oficialul moldovean a spus că restricţiile aplicate sunt excesive și nejustificate și contravin acordurilor bilaterale dintre Moldova şi Rusia, iar motivele invocate sunt mai mult de natură politică, decât economică. Totodată, Andian Candu a subliniat necesitatea menţinerii unui dialog constructiv cu partea rusă.

„Cel mai important lucru e să păstrăm dialogul. Nu ne va cădea nimic din cer, dacă nu mergem pe această cale de discuţii. Totul se rezolvă prin dialog, relaţii umane şi comerciale”, a spus Andrian Candu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a refuzat să discute cu presa.

„Am discutat foarte bine, mâine vom continua discuţiile. Mă bucur că au apărut astfel de interlocutori”, a zis Rogozin.

Vicepremierul moldovean a ţinut să menţioneze că la baza întâlnirii cu Rogozin stă o agendă încărcată de subiecte importante. De asemenea el a mai anunţat că o întrevedere de acest gen, va avea loc la Moscova, pe 26 septembrie.

Într-un comunicat al Ministerului Economiei de la Chișinău se precizează că Dmitri Rogozin s-a arătat favorabil continuării dialogului la nivel bilateral și pentru identificarea soluțiilor. Rogozin a confirmat disponibilitatea de a facilita organizarea întrevederilor din septembrie.

Oficialii moldoveni au menţionat necesitatea extinderii contractelor de tranzit și furnizare a gazelor naturale pentru 2015.

Dmitri Rogozin este însoţit în Republica de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Serviciului Fitosanitar, ai Ministerului Economiei, cel al Culturii şi ai Serviciului Vamal.

La aeroport, delegaţia rusă a fost întâmpinată cu proteste de către un grup de tineri liberali.

Rogozin a fost întâmpinat la Chișinău cu fructe, legume, dar și cătușe. Liberalii au protestat în fața aeroportului, însă Rogozin nu i-a bagat în seamă, transmite UNIMEDIA citând inprofunzime.md.

Oficialul rus s-a oprit să discute cu susținătorii socialiștilor, care l-au întâmpinat cu urale. Vicepremierul rus a discutat cu ministrul Economiei, însă nu a vrut să vorbească în fața presei la aeroport.

„Am adus catușe pentru că este un criminal. Am adus fructe, ca să-i arătăm că sunt bune”, a precizat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Oficialul rus nu a apucat însă să-i audă sau măcar să-i vadă pe protestatari, întrucât i-a ocolit și a plecat pe alt drum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.