Roman, despre recompensarea minerilor veniți la București în 90

Petre Roman, fostul premier al României între 1990 și 1991, a declarat, în contextul declasificării unui document care atestă că statul român a recompensat minerii veniți la București în iunie 1990, că era „un gest umanitar”.

”Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”, a spus Petre Roman la Europa Fm.

Întrebat dacă minerii au fost hrăniți, încălțați, îmbrăcați și îngrijiți înainte sau după evenimentele groaznice din Piața Universității, Petre Roman a avut o reacție ironică: „Nu, dragă. Sigur că după. Cum înainte? După ce Iliescu le-a spus să meargă în Piața Universității să planteze flori, ceea ce sigur că a fost o exprimare cu totul nefericită. Și abia după aceea, ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți? Rămân la părerea că minerii de la sine, cât erau ei de oameni cruzi, nu puteau să săvârșească acele bestialități. Au fost instigați”.

Petre Roman a fost categoric în ceea ce privește anchetarea sa în dosarul Mineriadei. „Este o acuzație fabricată pentru că este totalmente un abuz împotriva justiției, categoric”. Datele oficiale arată că șapte persoane și-au pierdut viața în timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numărul morţilor ar fi de 188. Mineriada este consemnat drept unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria recentă a României.

În dosarul Mineriadei, sunt cercetați fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman și fostul șef SRI, Virgil Măgureanu.

Un document uluitor a fost declasificat de Ministerul Apărării Naționale după mai bine de 27 de ani de la Mineriadă. Documentul, publicat de jurnaliștii de la Press One, arată că armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe mineri după evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cheltuielile Ministerului cu minerii s-au ridicat la peste 800 de mii de lei.

După ce minerii au făcut curat în Piaţa Universităţii şi au eliberat centrul capitalei de aşa-numitele elemente fasciste, aceştia au primit o serie de recompense din partea MApN.

Documentul, declasificat printr-o Hotărâre de Guvern, semnată de premierul Mihai Tudose și fostul ministru al Apărării Naționale Adrian Țuțuianu, arată că, în 1990, generalul-maior Ioniță Botoș i-a cerut prim adjunctului ministrului Apărării Naţionale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantităţi de alimente şi obiecte de igienă oferite civililor care au participat la „restabilirea ordinei şi liniştei în capitala ţării între 14 şi 17 iunie 1990”, informează Press One.

Astfel, în anexele adresei interne se arată că minerii au primit, printre altele, 5.484 de pâini, 4.200 de conserve cu carne de vită, 4.200 de conserve de porc şi 57 de kilograme de cârnăciori olteneşti.

De asemenea, MApN le-a mai oferit acestora aproape 1000 de salopete kaki, 950 de chiloţi sau 1400 de perechi de şosete.

Pentru toate produsele a fost chletuită o sumă de peste 860 de mii de lei, care, raportat la inflaţie, astăzi ar costa armata aproape 700 de mii de euro.

Datele oficiale arată că șapte persoane și-au pierdut viața în timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numărul morţilor ar fi de 188.

Printre persoanele judecate în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se numără fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman dar şi fostul şef SRI, Virgil Măgureanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.