×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 20 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:12
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Document declasificat după mai bine de 27 de ani de la Mineriadă
Roman, despre recompensarea minerilor veniți la București în 90

Petre Roman, fostul premier al României între 1990 și 1991, a declarat, în contextul declasificării unui document care atestă că statul român a recompensat minerii veniți la București în iunie 1990, că era „un gest umanitar”.

”Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”, a spus Petre Roman la Europa Fm.

Întrebat dacă minerii au fost hrăniți, încălțați, îmbrăcați și îngrijiți înainte sau după evenimentele groaznice din Piața Universității, Petre Roman a avut o reacție ironică: „Nu, dragă. Sigur că după. Cum înainte? După ce Iliescu le-a spus să meargă în Piața Universității să planteze flori, ceea ce sigur că a fost o exprimare cu totul nefericită. Și abia după aceea, ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți? Rămân la părerea că minerii de la sine, cât erau ei de oameni cruzi, nu puteau să săvârșească acele bestialități. Au fost instigați”.

Petre Roman a fost categoric în ceea ce privește anchetarea sa în dosarul Mineriadei. „Este o acuzație fabricată pentru că este totalmente un abuz împotriva justiției, categoric”. Datele oficiale arată că șapte persoane și-au pierdut viața în timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numărul morţilor ar fi de 188. Mineriada este consemnat drept unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria recentă a României.

În dosarul Mineriadei, sunt cercetați fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul premier, Petre Roman și fostul șef SRI, Virgil Măgureanu.

Un document uluitor a fost declasificat de Ministerul Apărării Naționale după mai bine de 27 de ani de la Mineriadă. Documentul, publicat de jurnaliștii de la Press One, arată că armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe mineri după evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cheltuielile Ministerului cu minerii s-au ridicat la peste 800 de mii de lei.

După ce minerii au făcut curat în Piaţa Universităţii şi au eliberat centrul capitalei de aşa-numitele elemente fasciste, aceştia au primit o serie de recompense din partea MApN.

Documentul, declasificat printr-o Hotărâre de Guvern, semnată de premierul Mihai Tudose și fostul ministru al Apărării Naționale Adrian Țuțuianu, arată că, în 1990, generalul-maior Ioniță Botoș i-a cerut prim adjunctului ministrului Apărării Naţionale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantităţi de alimente şi obiecte de igienă oferite civililor care au participat la "restabilirea ordinei şi liniştei în capitala ţării între 14 şi 17 iunie 1990”, informează Press One.

Astfel, în anexele adresei interne se arată că minerii au primit, printre altele, 5.484 de pâini, 4.200 de conserve cu carne de vită, 4.200 de conserve de porc şi 57 de kilograme de cârnăciori olteneşti.

De asemenea, MApN le-a mai oferit acestora aproape 1000 de salopete kaki, 950 de chiloţi sau 1400 de perechi de şosete.

Pentru toate produsele a fost chletuită o sumă de peste 860 de mii de lei, care, raportat la inflaţie, astăzi ar costa armata aproape 700 de mii de euro.

Datele oficiale arată că șapte persoane și-au pierdut viața în timpul mineriadei, dar potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor numărul morţilor ar fi de 188.

Printre persoanele judecate în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se numără fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman dar şi fostul şef SRI, Virgil Măgureanu.

(R.C.)Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1976
 | 2
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
bolovanu
+2
Cum dracu se face ca beji apare intotdeauna in locul potrivit si la locul potrivit?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Mircea
+5
La Malta, probabil in ultima parte a intalnirii istorice, cele doua parti si-au fact "cadouri". URSS a solicitat ca Romania sa nu se dezmembreze prin activarea Trianonului si asta pentru ca era a doua tara ortodoxa,iar ea, Rusia, urma sa se refaca printr-un accent religios, adica ortodox. Mai mult, a insistat ca SUA sa-si asume aceasta garantie. Inceputul evenimentelor de la Tg.Mures au aratat clar ca erau debutul destabilizarii Romaniei in vederea spargerii ei. La vreme respectiva CIA i-a adresat o nota presedintelui american, care incepea cam asa: Va rog sa ne scuzati, Romania nu se dezmembreaza. Si asa s-a terminat foarte repede "fenomenul" TG.Mures. Nostalgicii Trianonului nu s-au predat si au atacat direct Capitala. Schiema a fost inteligenta, dar nu suficienta. Pucistii credeau ca daca anihileaza Politia, de fapt MILITIA, si stimuleaza "anarhismul" ca modalitate curenta de inclinarea balantei, totul va fi OK. Si astfel la muijlocul zilei de 13 iunie este atacat sediul central al Ministerului de Interne din imediata vecinatate a Primariei Capitalei, la capatul strazii Anghel Saligny. Politia, conform planului, nu a aparat cladirea si asfel s-a produs o situatie exceptionala. Cei din cladire au tras cu pistolete, poate aveau si ceva AKM-uri, si au murit 4 oameni. Toata scena s-a vazut foarte clar de la ferestrele Confederatiei Sindicatelor Independente FRATIA. In fata evidentei, ca POLITIA/MILITIA erau defectate, s-a apelat la o resursa interne. Asa au fost adusi minerii care au anulat, evident si prin abuzuri, priectul nostalgicilor maghiari, si numai, care voiau o Romanie fracturata si in cele din urma eliminata din jocul european. De ce fostul premier Petre Roman nu stie asta? Pentru ca era de forma si nu avea acces la Romania.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
QX
+7
MIneri buni, minerii rai - politica urmasului, eternului edec comunist, Walter.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
constantin bostan
+10
Daca am fi fost o natiune de oameni inteligenti, cinstiti si curajosi , asemenea jeguri precum Roman ar fi fost executati sau inchisi pe viata fara drep de apel ! Din pacate santem in extrema cealalta si prin urmare soarta este pe deplin meritata ! Avem ce meritam !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Gmbplay
+12
"Înțelegerea a fost alta" spune marele om de stat. O parte din mineri au fost încartiruiți la Sala Polivalenta ,alții in unele unități militare.O parte din mineri au fost dezbrăcați si echipați cu ținută militara de vara.Pentru post decembristul gigolo cu imagine fabricata,ironia sortii face ca peste numai un an este fugărit după intervenția acelor nefericiți ai sortii.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
stefan
+19
Asteptam condamnarea si pentru declaratia referitoare la industria romaneasca = morman de fier vechi
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay @ stefan
+1
Vei imbatrini asteptind!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
comunistul scos din mintzi
+8
Era un gest banditesc dar Petre Roman nu pronunta asemenea cuvinte pentru ca e foarte rusinos si timid.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
nedumeritul
+11
Asteptam nerabdatori condamnarea vinovatilor! Oare cate zeci de ani mai avem de asteptat?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 16 ore şi 18 minute
Electrica și Enel, ciupite la buzunar
Publicat acum 15 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 14 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 21 minute