Români premiați la debutul în film

O mențiune specială a Juriului reputatului festival de film din Cehia a mers la Voica Oltean, pentru prestația ei din pelicula „Breaking News“, producția românească a cărei premieră este programată în țară pe 29 septembrie. Un alt premiu, al Juriului criticilor europeni, a mers la pelicula lui Cristi Iftime „Marița“.

Deși este vorba despre premii, aș spune că, și în această materie, este valabil proverbul cam acrișor „Încetul cu încetul se face oțetul“. Cineaștii, producătorii noștri cu simțul realității nu au greșit când și-au trimis filmele la Karlovy Vary. Premiile, mai mici sau mai mari, sunt pietrele de la temelia unei viitoare cariere, mai ales când în joc sunt debutanții. Din confruntarea deloc lesnicioasă pe care a prilejuit-o selecția acestei a 52-a ediții, una dintre cele mai bune din ultimii ani, ne-am ales cu două distincții importante. Tânăra actriță debutantă Voica Oltean, din filmul Iuliei Rugină „Breaking News“, a fost răsplătită de juriul competiției oficiale cu Mențiunea specială pentru debut (în engleză sună „For the Best Newcomer“, sensul acoperit fiind ceva mai larg). Așa cum am mai scris acum două zile, interpreta aflată la început de drum fost remarcată de comentatori importanți. De altfel, la cota criticii internaționale, „Breaking News“ s-a aflat pe locul al treilea.

Filmul „Marița” al lui Cristi Iftime, debutant și el, concurent în secțiunea The East of the West, a fost alegerea Juriului Fedeora al criticilor europeni și din zona Mediteranei pentru premiul lor. I-a cucerit – scrie în argumentul justificativ – prin „simplitatea regiei acestei opere de început, concentrată pe viața de fiecare zi a unei familii ai cărei membri, deși sunt despărțiți după divorțul părinților, atunci când se întâlnesc, se bucură în mod spontan de energia pozitivă care își face loc în viața lor“.

În general, opțiunile juriilor nu au stârnit îndoieli, semne de întrebare. Au fost premiate filme puternice, chiar dacă întunecate, despre dificultatea de a trăi în lumea atât de convulsionată de azi. „Bărbații nu plâng“, „Granița“, „Păsările cântă în Kigali“ din Bosnia și Herţegovina, Ucraina, respectiv Polonia, sunt deținătoare ale premiilor mari: juriu, regie, actrițe. A surprins însă acordarea Marelui Premiu Globul de cristal (25.000 euro) filmului ceh, singurul din competiție, „Micul cruciat“ de Vaclav Kadrnka, un exercițiu de stil în marginea unui subiect straniu, despre o călătorie cu aer hipnotic din alte vremuri. La amintita cotă a criticii a avut printre cele mai mici note. Vreau să cred că acesta a fost gustul juriului, nicidecum că a vrut să facă o plecăciune țării-gazdă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magda Mihailescu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.