România, 25 de ani după

La Amsterdam, aspecte inedite ale evenimentelor decembriste

25 de ani de la revoluţia anticomunistă din 89 constituie tema unei mese rotunde organizate la Amsterdam (De Doelenzaal), pe 9 decembrie, de Institutul Cultural Român Bruxelles, Universitatea din Amsterdam şi Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos.

Evenimentul aduce în atenţie mărturii ale unor personalităţi implicate în mod direct şi activ la revoluţie. Printre participanţi se numără: Coen Stork, ambasadorul Olandei la Bucureşti între 1988 şi 1993, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, şi Patrick McGuinness, autorul romanului Ultimele o sută de zile (Polirom, 2012).

The Independent scrie despre romanul lui McGuinness, care prezintă Bucureştiul anului 1989, că “readuce la viaţă starea de neîncredere din perioada în care ţările din blocul comunist îşi duceau la capăt propriile revoluţii”.

La eveniment vor fi divulgate publicului larg aspecte inedite din culisele evenimentelor decembriste şi postdecembriste care au contribuit în mod semnificativ la conturarea unei Românii democratice.

Mini-festival de film dedicat evenimentelor din 1989, în Europa Centrală şi de Est

Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş în pelicula Trei zile până la Crăciun

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, în săptămâna 8-12 decembrie, un mini-festival de film, menit să marcheze cei 25 de ani de libertate scurşi de la evenimentele anului 1989 în ţările fostului bloc comunist.

La invitaţia ICR Varşovia, mai multe institute culturale active în capitala poloneză – Institutul Cultural Bulgar, Centrul Ceh, Institutul Cultural Slovac, Institutul Maghiar Balassi, precum şi Casa Întâlnirilor cu Istoria, s-au alăturat proiectului, în dorinţa de a prezenta filme despre căderea regimului comunist în 1989 sau realităţi ale perioadei comuniste.

Bucurându-se de sprijinul Ambasadei României la Varşovia, evenimentul se va derula pe durata a 5 zile şi va reuni proiecţii de filme artistice şi documentare din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, ţări care s-au aflat în spatele Cortinei de Fier. Filmele nu se rezumă doar la momentul 1989, ci se referă la întreaga perioadă traversată de aceste state după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Filmul care va reprezenta România şi va deschide festivalul luni, 8 decembrie, este Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), în regia lui Radu Gabrea. Docu-drama Trei zile până la Crăciun este o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989.

Abordând subiecte diferite, de la desfiinţarea ordinelor religioase la lumea după 1989 şi trecând prin imagini ale ultimelor zile din viaţa unui dictator, cele opt pelicule din festival sunt mărturia unui singur lucru: indiferent de limba vorbită şi ţara în care au trăit, oamenii au traversat aceleaşi nedreptăţi şi suferinţe, experienţe care i-au lăsat complet nepregătiţi pentru realităţile lumii aflate în spatele Cortinei şi pe care încă învaţă să o construiască.

Invitaţi de prestigiu la ICR Paris

Volumul Jurnalişti francezi în România comunistă a fost lansat la Paris

Vineri 5 decembrie, în Salonul de Aur al Palatului Béhague, Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa, a avut loc lansarea volumului Journalistes français dans la Roumanie communiste (Jurnalişti francezi în România comunistă), apărut la editura pariziană Orizons şi distribuit în Franţa în librăriile L’Harmattan. Cartea cuprinde articole scrise de jurnalişti francezi care au fost corespondenţi speciali în România anilor ’70 –‘ 90 şi au reflectat realitatea acelor ani în presa scrisă din Hexagon, inaccesibilă, atunci, publicului român. Ea devine accesibilă acum, după 25 de ani, prin acest volum realizat de ICR Paris, volum oferit acum diasporei româneşti din Franţa şi, după traducere, publicului din România.

În jurul acestei lansări au fost reunite personalităţi franceze şi române, precum Petre Roman, fost prim-ministru al României, Daniel Cohen, editor, editura Orizons, Emil Hurezeanu şi Luca Niculescu, jurnalişti, Cristian Pîrvulescu, sociolog, José-Manuel Lamarque, jurnalist France Inter, Marc Semo, jurnalist Libération, Arielle Thédrelle, jurnalistă Le Monde, şi invitaţii lor.

Luni 8 decembrie, la sediul prestigioasei publicaţii franceze L’Express are loc cel de-al doilea eveniment, dezbaterea România, 25 de ani după (Roumanie, 25 ans après), care îi are ca interlocutori pe Petre Roman, fost prim-ministru al României; Luca Niculescu şi Emil Hurezeanu, jurnalişti; Cristian Pîrvulescu, sociolog, Christian Makarian, director adjunct L’Express, precum şi alţi jurnalişti francezi.

De-a lungul anului 2014, ICR Paris a organizat un ciclu de evenimente 25, dedicat marcării a 25 de ani de la căderea regimului comunist în România.

Au făcut parte din acest ciclu:

Piesa de teatru Amalia respiră adânc, de Alina Nelega (trad. Mirella Patureau), în regia lui Bobi Pricop, cu Codrina Pricopoaia (27 septembrie, în cadrul Săptămânii României la Choisy-le-Roi, Franţa);

Expoziţia de fotografie Flashback: comunism glorios, capitalism victorios, fotograf Florin Andreescu (18-31 octombrie, Espace 25, Fribourg – Elveţia, în parteneriat cu Ambasada României în Confederaţia Elveţiană; 13 noiembrie – 15 decembrie, Galeria ICR Paris);

Lansarea de carte Jurnalişti francezi în România comunistă, coord. Radu Ciobotea (5 decembrie, în parteneriat cu Ambasada României în Republica franceză);

Dezbatere România: 25 de ani după, cu Petre Roman, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pârvulescu, Christian Makarian (L’Express) şi invitaţii lor (8 decembrie, sediul ziarului L’Express).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.