România, acuzată că trimite porumb otrăvit în Franţa

O cantitate de 25.500 de tone de porumb venită din România stă blocată de mai bine de o lună în silozurile portului francez Brest în aşteptarea unor analize suplimentare. Există suspiciunea că respectiva cantitate de porumb (hrană pentru găini outoare şi porci în principal) a fost tratată cu fosfină, un produs pesticid extrem de toxic, interzis în Franţa. Alerta a venit de la docheri şi de la angajaţii companiei Nutréa-Triskalia, importatorul porumbului, după livrarea a 59 de tone de porumb potenţial periculos în depozitele de la Plouisy (Côtes d’Armor). „Salariaţii acestei uzine, care nu au fost avertizaţi de pericolul acestui produs, au descoperit din întâmplare un borderou care indicat că a fost tratat cu un gaz toxic”, a declarat René Louail, fost consilier regional din partea partidului ecologist francez, citat de Liberation. Sindicatele docherilor, ecologiştii şi reprezentanţii victimelor pesticidelor solicită distrugerea imediată a celor 25.500 de tone de porumb contaminat, cu atât mai mult cu cât tratamentul cu fumigaţie a cerealelor este interzis în Franţa, chiar dacă este autorizat de Uniunea Europeană şi utilizat în mod curent pentru eliminarea insectelor, umezelii şi a altor paraziţi.

Conform Institutului de Cercetare şi Securitate Naţională, fosfina provoacă arsuri ale pielii şi lezează ochii iar dacă este inhalată poate fi fatală pentru organismele acvatice. Aceasta a fost detectată în portul Brest la 16 decembrie. Transportul a venit din Constanţa, la bordul cargobotului Ornak, care arborează steagul Bahamas. Autorităţile administrative susţin că totul este sub control, încărcătura este blocată, ventilată şi este supusă măsurării periodice, conform lui Alain Castanier, secretar general al Prefecturii Finistère. Compania importatoare susţine că încărcătura este supusă unor controale regulate şi un eşantion din această cantitate va fi studiată pentru a vedea dacă porumbul venit din România conţine vreo urmă de fosfină.

O afacere care se tot repetă

Compania Nutréa-Triskalia nu e la prima situaţie de acest fel. În 2014, a recunoscut în faţa Tribunalului pentru afaceri de securitate socială că doi angajaţi au fost otrăviţi în 2008 cu insecticid interzis, dar utilizat pentru a trata porumbul în depozitele sale de la Plouisy. În anul 2008, un membru al echipajului unui cargobot românesc, „Susie”, care s-a plâns de ameţeli şi paralizie, a murit. Unul dintre colegii săi, cu aceleali simptome, a putut fi salvat. Cauza acestor otrăviri ar fi fost manipularea necorespunzătoare a fosfinei, susţin jurnaliştii de la Liberation. Franţa, care este un mare exportator de cereale, preferă să cumpere porumb mai ieftin din Ucraina şi România, pentru care nu există nicio garanţie, susţine Louail.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.