România ar putea participa la misiunea UE de combatere a terorismului din Mali

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles. Pe agendă s-au aflat avut discuţii cu miniştrii direct interesaţi de evoluţiile dramatice din Algeria, cu care a stabilit să menţină un contact permanent în legătură cu situaţia ostaticilor, unii dintre ei cetăţeni români, precum şi despre situaţia din Mali. Corlăţean a lăsat să se înţeleagă că România va decide în scurt timp dacă ar putea participa la efortul comun al altor state europene de combatere a elementelor teroriste din Mali. El a mai spus că România a transmis la Bruxelles mesajul clar de condamnare fermă a acţiunilor declanşate de grupări teroriste care susţin violenţa şi extremismul religios şi care conduc la amplificarea riscurilor de destabilizare pentru întreaga regiune sub-sahariană. În opinia sa, în joc nu sunt numai raţiuni de ordin umanitar şi de ordin al securităţii internaţionale, dar şi dorinţa ca valorile statului de drept să fie restabilite.

“Suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională şi o analiză privind o contribuţie concretă la operaţiunea Uniunii Europene din Mali. Există posibilitatea să trimitem personal care să vizeze instruirea forţelor armate, echipamente pentru antrenamentul acestora, precum poate şi elemente de stat major”, a subliniat şeful diplomaţiei române. Corlăţean a explicat că marele risc este acela ca state care au conduceri alese democratic în regiune să fie precatic confiscate total de grupări teroriste, iar armatele lor, nu suficient de pregătite, să fie incapabile să riposteze adecvat în faţa unor astfel de ameninţări. “A fost pentru prima oară când a existat în un risc realmente serios de preluare sub control a unui întreg stat de către grupări teroriste. Intervenţia militară franceză, care a avut loc la momentul oportun, a stopat înaintarea acestor grupări teroriste care se aflau la doar o sută de kilometri de capitală”, a precizat Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul român de Externe a recunoscut în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles că în Algeria există cetăţeni români ostatici. El a refuzat să precizeze despre câţi ostatici români ar fi vorba şi a recomandat presei multă prudenţă în difuzarea informaţiilor despre evoluţiile care au loc pe teritoriul algerian. “Ceea ce este bine de ştiu este că, din primul moment când am avut această informaţie – şi bineînţeles că a existat o comunicare interinstituţională până la cel mai înalt nivel în statul român, prim-ministru, preşedinte şi alte instituţii ale statutului -, autorităţile române s-au angajat într-un efort multilateral cu mai mulţi parteneri pentru a putea gestiona pe cât posibil cât mai bine această situaţie dramatică”, a precizat Titus Corlăţean. Ministrul român a precizat că autorităţile române sunt în contact permanent cu cele algeriene, precum şi cu ceilalţi parteneri direct interesaţi pentru a se ajunge la o soluţie, “pe cât posibil fericită”, pentru cei reţinuţi, inclusiv pentru cetăţenii români.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a abordat cu omologul său britanic la reuniunea de la Bruxelles şi situaţia românilor care sunt discriminaţi sub diverse pretext administrative pe piaţa muncii din Marea Britanie. Corlăţean a precizat că trebuie făcută distincţie între atitudinea oficialilor de la Londra, care au interesul să menţină realaţii bune cu România, şi care respectă tratatul de aderare, şi discursurile despre aşa-numita“invazie a românilor şi bulgarilor” emise de unele partide police radicale sau de presa de scandal. “Tema românilor şi a bulgarilor este folosită în precampanie electorală din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine, şi asta vreau s-o spun public şi o s-o spun public tot mai mult, să nu se uite faptul că românii, cetăţenii europeni români, au contribuit ani de zile la prosperitatea economică, la creşterea economică din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul că suntem acum într-un context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie”, a mai spus Corlăţean. Şeful diplomaţiei române a subliniat din nou că românii fac parte din categoria cetăţenilor din state ale UE care au mers să găsească un loc de muncă în Marea Britanie, fiind plasaţi foarte bine ca nivel de pregătire şi de educaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.