România ca stat poliţienesc

Articolul publicat de Adriana Săftoiu în Adevărul.ro ieri este chiar o bombă, una veritabilă. În fiecare zi presa se înghesuie să anunțe cu titluri senzaționaliste tot felul de fleacuri și prostii, de pretinse mari afaceri și scandaluri. De data e serios, avem de a face cu un subiect grav, care atinge mulți nervi sensibili ai lumii românești de azi, mai ales instituțiile de forță. Cel mai rău ar fi ca articolul dnei Săftoiu să aibă parte de cîteva zile de discuții, controverse și să fie uitat pină în weekend. S-a mai întîmplat. Te și miri cîteodată cum in jurul unor subiecte gravissime se așterne liniștea. Cam știu ce se întîmplă după 26 de ani robotit în presă. De obicei Ssnă un telefon de undeva de sus la un patron. Care e chemat amical la un vorbitor într-un birou cu uși bine capitonate sau la un local de lux bine bucșit de microfoane. Constați că in curind se așterne liniștea, cazul se mușamalizează – sunt interese mari în joc care depășesc un biet jurnalist care a descoperit o afacere urîtă. Eventual tăcerea e cumpărată. Sper că articolul acesta să nu aiba aceeași soartă, adică rapida uitare. Sper că instituțiile se vor sesiza și vor da curs. Să ne imaginăm că aceasta declarație ar fi apărut la Washington din partea unui fost consilier prezidențial. Ca să întelegeți exact amploarea și gravitatea subiectului.Chestiunile ridicate aici ar trebui luate urgent în discuție de CSAT. E adevărat ce scrie dna Săftoiu !? Dacă e adevărat cineva trebuie să dea urgent scooteala in fața organelor abilitate. Să aibă parte și de un proces. Corect, dar proces. Aceste interceptări ilegale sunt amenințări la siguranța națională. Sunt flagrante încălcari ale legii. Dacă nu e adevărat ce a scris, dna Săftoiu trebuie să se xplice – de ce calomniază pe Traian Băsescu și serviciile, mai ales SRI !? Ar trebui și comisiile de specialitate din Parlament să cheme la raport SRI – abilitat tehnic sa facă înregistări. Ce spune dl George Maior, fost director SRi actual ambsasador in SUA. Dar adjunctul lui, generalul Florian Coldea, nu are nimic de declarat!? Minte dna Săftoiu sau e adevărat că s-au facut interceptari telefonice fără mandat!?

Ar trebui ca un un număr de parlamentari indiferent de partid să ceară deschiderea unei anchete. Și Parchetul General ar trebnui să aibă ceva de spus. Sau va prefera să ingnore subiectul, așa cum a făcut în atîtea cazuri!? Cert, lucrurile nu pot rămine aici. E de văzut dacă instituțiile statului sunt independente, dacă au capacitatea de a lucra un asemenea dosar extrem de sensibil, care implică un fost președinte, miniștri, partide, politicieni de vîrf, servicii secrete.

Intrebarea care se desprinde de aici – România este un stat polițienesc!? Apar și altele – de ex. cit de supravegheați suntem !? Au scăpat serviciile de sub control!? Sunt ele politizate, se află la ordinul liderilor politici aflați în funcții!? Cit ne sunt ascultate telefoane!? Dacă aceste interceptări se fac cf legii, cu mandatul unui judecător sau nu!? Apoi – Există un control civil real asupra serviciilor !? Sau e o relație univocă în care numai serviciile ne supraveghează, dar nu dau socotela nimănui – ce bugete au, cum le cheltuiesc, de ce !? etc !? Cine controlează așadar serviciile !? Sunt cumva stat în stat!?

http://www.stelian-tanase.ro/romania-ca-stat-politienesc/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.