România, cel mai mare deficit în colectarea TVA, dintre ţările Europei Centrale şi de Est

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) necolectată a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro în 2015 pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrală şi de Est, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate azi în cadrul unei conferinţe PwC desfăşurate la Bucureşti, dedicată combaterii evaziunii fiscale în zona de TVA în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE). Toate cele 5 state din ECE (se confruntă cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA (diferenţa dintre sumele de TVA pe care statele ar trebui să le colecteze şi sumele colectate efectiv), care variază între 19,6% în Republica Cehă şi 39,6% în România.

În celelalte state din ECE, nivelul deficitului de TVA a fost de 20,5% în Ungaria, 28,3% în Slovacia şi 29,2% în Polonia. În termeni financiari, acest deficit înseamnă o pagubă de 3,1 miliarde de Euro anual la bugetul Cehiei, 2,6 miliarde de Euro la bugetul Ungariei, 8,3 miliarde de Euro în România, 12 miliarde de Euro în Polonia şi 2,2 miliarde de Euro pentru Slovacia.

„În ultimii ani, ţările din ECE au introdus programe de reformă şi modernizare a administraţiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase în Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% într-un singur an. Acest lucru se datorează introducerii unui set de măsuri cum ar fi programe software de analiză a tranzacţiilor în timp real, corelând input-ul şi output-ul de TVA pe baza codului de identificare de plătitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de fraudă fiscală, în cooperare cu poliţia şi procuratura, crearea unor instanţe fiscale specializate”, a declarat Daniel Anghel, liderul ehipei de Impozite şi Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală şi de Est.

“În schimb, alte state par să rămână în urmă în privinţa reducerii deficitului de TVA. Atât Polonia cât şi România au raportat niveluri ridicate ale deficitului de TVA în 2015, România situându-se pe ultimul loc în privinţa gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre ale UE.

Este clar că autorităţile din aceste ţări trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, aşa cum este formularul 088 din România, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii oneşti, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privinţa reducerii fraudei de TVA şi a creşterii gradului de colectare”, a adăugat Daniel Anghel.

„În fiecare zi companiile se confruntă cu fenomenul competiţiei fiscale neloiale, cu costuri ascunse de TVA şi, în unele cazuri, chiar cu confiscarea unor active şi prejudicii de imagine. În plus, se pare că creşterea poverii administrative fiscale nu este foarte eficientă. Un recent studiu publicat de Comisia Europeană concluziona că pe măsură ce formulare de TVA folosite sunt mai elaborate, cu atât deficitul de TVA este mai mare.

Statele membre şi-au conceput formularele de TVA doar în scopul controlului intern, pentru raţiuni organizaţionale şi de risc management propriu, iar Uniunea Europeană nu joacă un rol în această privinţă. Aceasta dă naştere unor sisteme diferite, cu reguli diferite, şi cu o povară administrativă mai ridicată pentru participanţii de pe Piaţa Comună Europeană”, a adăugat Anghel. „Cea mai bună modalitate de a contracara evaziunea fiscală în zona de TVA ar fi ca autorităţile fiscale şi mediul de afaceri să dezvolte la nivel european o strategie de conştientizare în rândul tuturor părţilor implicate, atât publice, cât şi private, a ameninţărilor puse de frauda de TVA, pentru a promova cele mai bune practici în domeniul prevenţiei, detectării, stopării şi investigării fraudei de TVA.

De asemenea, avem nevoie de un mai intens schimb de informaţii, de colaborare operaţională şi de folosirea tehnologiei IT pentru a reduce costul colectării fiscale. Şi nu în ultimul rând, ne trebuie un dialog de substanţă între autorităţile fiscale şi mediul de afaceri, aşa cum încearcă să construiască PwC prin aceste conferinţe”, a declarat Anghel.

„Ţinând cont de faptul că deficitul de TVA afectează toate statele din ECE, este foarte important pentru ţările din regiune să abordeze subiectul combaterii fraudei de TVA de o manieră comună, coerentă şi coordonată, iar România ar trebui să se alinieze acţiunilor întreprinse de celelalte state din grupului de la Visegrad”, a conchis Anghel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.