×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:40
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Interviu. Securism după comunism
România celebrilor Urechilă şi Spionilă

Avocatul Radu Chiriță, profesor la Facultatea de Drept a Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a întreprins un demers oficial ale cărui concluzii sunt cutremurătoare: în doar cinci ani, între 2010 şi 2015, autoritățile noastre juridice au dispus interceptarea convorbirilor telefonice a circa 300.000 de persoane.

L-am întrebat pe avocatul Gheorghe Piperea cum comentează această situaţie.

Cotidianul: 99,98% din cele peste 100.000 de cereri de interceptări telefonice formulate de procurori în fața instanțelor de judecată au fost aprobate de acestea, conform studiului publicat de avocatul clujean Radu Chiriță. Ce părere aveți despre amploarea acestui fenomen?

Gheorghe Piperea: Trebuie să recunoaștem că amploarea acestui fenomen este extraordinar de mare. Și nu toate instanțele au răspuns solicitării sau au spus că cetățeanul nu are dreptul să fie informat, ceea ce contravine legii. Societatea noastră nu mai este de mult o democrație, este un stat care se bazează pe metode securiste, în care serviciile secrete fac legea. Când ai nu mai puțin de 110.000 de cereri, din moment ce în localități necunoscute, cum este Săveni, au fost 259 de astfel de cereri de interceptări telefonice, trebuie să te întrebi dacă nu cumva în țara asta persoane care, chiar dacă nu au făcut nimic, sunt suspecte că au săvârșit infracțiuni. Vă așteptați să fie vorba despre infracțiuni importante, care se judecă de către instanțe superioare, nu de către judecătorii unde sunt dosare de drept comun. De ce să pui sub ascultare hoți de găini?

Pentru aceste interceptări telefonice a fost nevoie de personal și aparatură tehnică, ceea ce înseamnă cheltuieli din bani publici.
− Nu rezultă din cifrele publicate câți au fost condamnați. Și dacă nu au fost condamnați înseamnă că au fost cercetați abuziv și s-au cheltuit degeaba foarte mulți bani, cu tehnica de ascultare, monitorizare, bani plătiți de noi. Trebuie să ne întrebăm ce sume s-au cheltuit cu toate aceste interceptări telefonice și care a fost eficiența. E ceva foarte în neregulă, trebuie să punem întrebări pentru că sunt banii contribuabililor, puteam să facem alte lucruri cu ei, să luptăm împotriva criminalității în familie, a criminalității juvenile, prin Internet, lucruri prezente în societatea de azi. Apropo de apărarea societății de infractori: infractorii adevărați rămân liberi, iar noi nu mai suntem protejați. Oamenii se întreabă ce măsuri se iau împotriva agresorilor, de ce un violator este arestat și apoi eliberat, de exemplu. Dacă dispui interceptări telefonice prin care găsești un corupt la 300.000, ce înțelegi? Că în România încă mai persistă metode securiste, încă se dau hotărâri nedrepte, greșite, care încalcă drepturile omului. Și apoi un condamnat pe nedrept dă România în judecată la CEDO, obține despăgubiri pe care tot noi le plătim.

Ne întrebăm dacă persoanele interceptate au știut că sunt ascultate.
− Legea spune că oamenii trebuie să fie anunțați. Din statistică nu rezultă câți dintre aceștia știu că au fost interceptați. Situația este una reală. Sunt sute de mii de oameni care habar n-au că sunt monitorizați. Nu știi că ești ascultat, multe situații sunt scoase din context. Nu știm și am început să ne temem că, într-o convorbire normală, între doi oameni obișnuiți, apar expresii interpretate greșit de procurori, scoase din context, și te trezești cercetat pentru nimic. Astăzi, în loc să dai cu bâta, e suficient să faci dosar penal. Un dosar penal se face simplu. Radu Chiriță spunea că au fost 4.523 de cereri de mandat, din care unul singur a fost respins. Și ce mai căuta judecătorul acolo? Azi nu mai are niciun sens să revii la practici vechi, anacronice. E mai simplu să urmărești persoana nu doar prin interceptări telefonice, o monitorizezi pe Internet, pe rețelele de socializare, și-i faci dosar penal.

Credeți că este vorba despre același sistem securist de înainte de ‚89, doar metodele s-au schimbat?
− Pe vremea comunismului sistemul represiv era eficient pentru că ne era frică. Pentru că, de frică, ne pâram între noi pentru fapte reale ori inventate. Aceste lucruri sunt pregnante și acum, la 28 de ani după Revoluție. Majoritatea dosarelor care au fost soluționate se bazează pe denunțuri. Și asta nu este o veste bună. Am ajuns din nou în situația de dinainte de 1989. La manifestațiile de stradă din ianuarie-februarie se striga „DNA să vină să vă ia!“. Asta înseamnă că oamenii sunt de acord cu aceste practici și astăzi. Sunt manipulați și nu-și dau seama, ajung să iubească opresorul, cred că luptă pentru o societate liberă, când se întâmplă de fapt opusul. Oamenii nu au nicio vină că au ieșit în stradă, pur și simplu sunt scoși în stradă ca urmare a unor tactici de manipulare. Mulți au venit pentru a mai discuta, pentru a ieși din monotonie, nu știau de ce se protestează. Vă spun asta pentru că, la un moment dat, deși OUG 13 a fost abrogată, ei tot în stradă erau. Au fost create confuzii atunci și îți dai seama de asta dacă faci un pas în spate și privești lucrurile retrospectiv. A fost derulat un scenariu care s-a desfășurat în perioada 2010-2015, așa cum relevă și acest studiu despre care vorbim. A fost perioada de aur a alianței dintre serviciile secrete. Prin protocoalele pe care le-au făcut, au completat sau chiar au înlocuit legile.

Zilele astea s-a vorbit și despre arhiva SIPA...

− Se coordonează povestea lui Radu Chiriță cu dosarele SIPA. Acolo nu e vorba despre încălcarea legii de către magistrați, e vorba despre informații despre viața lor personală. Elemente colectate de un sistem securistic împotriva judecătorului. Poate că nu pare mare lucru, judecătorul nu a făcut nimic grav, însă se fac publice lucruri care încalcă dreptul la viață privată și care pot declanșa o catastrofă pentru persoana respectivă. Trebuie să fim speriați și atenți, democrația este pusă la încercare prin aceste activități de tip securist.

Giulia AnghelPublicat Joi, 18 mai 2017
9627
 | 23
 | 28
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
omu'
+5
nu se va schimba nimic..bugetul serviciilor de ascultare e mereu mai mare,se asculta tot mai multi si asta costaaaa
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Ţară tristă, plină de humor!
+8
Unde-s şoptitorii, gudurăii,aplaudacii, răspândacii de nocive doctrine hipercorecte, pupătorii de moaşte-n viaţă, hipersnobii simandicoşi, fără tată, fără mamă, fără Patrie, fără Dumnezeu, fără Operă, gazete de perete... mobile, doar citate, subtilizatorii de ouă de sub cloştile de aur, fără să cârâie, miticii, păturicii, goricii, muguricii, manglitorii, ciorditorii, cârtitorii şi cârâitorii de profesie, zilierii de pe canale de deversare deşeuri toxice în sufletul amărât şi cătrănit al Naţiei, tăietorii de frunze de cucuruz la câini, burţi verzi la umbra codrului defrişat sau cortele pe plaje exotice, cu yahturi cu lubeniţe de Dăbuleni şi mititei de Ferentari, cu fetiţe cu fiţe ornate ca pomul de Crăciun, ca nişte sorcove sau paparude frumos dezbrăcate, ce şi-au uitat menirea demografică etc... Frumoşii nebuni ai ospiciului Neo-Fanar!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
MYSEBI @ Ţară tristă, plină de humor!
+9
Un` sa fie ....? Unii sunt in adormire , altii s-au orientat ... Insa la semnal apar ca din pamint .... PS __ chiar , unde-or fi bassistii ?? S-au vopsit cu totii yohanisti ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+8
EXCELENT INTERVIU, SUPER DOMNULE AVOCAT PIPERA STIMA SI CONSIDERATIE DIN PARTEA SOBOLANULUI !!!!!!!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+6
@Taranul: nu bat câmpii deloc. Dupa '89, România s-a refascizat, sirenele americane ale "anti-comunismului" (citeste "agentii în adormire") au resuscitat, cu rezultatul spalarii în masa a creierelor. Pe fondul marii crapelnite, fiindca Ceausescu din cauza ei a murit. Repet si sustin ca numitul Coposu a fost agent britanic, si raul pe care i l-au facut României el si restul din jurul GDS este enorm. Alegerile de la 1946 au fost cinstite, majoritatea populatiei era la sate, si satula si de razboi în care sa fie masacrata, si de saracie, l-a votat pe Groza, care-i promisese si-a si facut reforma agrara. Ca sa reuseasca, era nevoie, din cauza saraciei, si de colectivizarea mijloacelor de productie. Asta se face si azi în Vestul Europei, si nu numai. "Reîmproprietarirea" fara mijloacele de productie, pe care-au facut-o blestematii de toate culorile dupa '89 = saracia crunta de azi din România, distrugerea, înstrainarea patrimoniului national, de la productia economica, la paduri @Clasic: nu. Ceausescu N-AVEA BANII pentru ca zidurile s-aiba ochi si urechi. Tara era prea saraca pentru supravegherea de masa. Acuma, în schimb, dat fiindca fandacsia cu "scutul" de la Deveselu, da, americanii au investiti în SRI, acuma ochi si urechi sunt peste tot, vezi si NSA, si recompensa lui Maior, ambasador în SUA. Pipera (dupa reporterul Cotidianului) bate câmpii. Tipul ar fi trebuit sa refuze sa raspunda la întrebari si supozitii imbecile. Si celebrul "institut de studiere a crimelor", si mai multe nu, "comunismului" care paraziteaza buzunarele oamenilor, e ilegal. Mai bine ca romanii sa recunoasca idiotenia lui "ordon, treceti Prutul!" Cât despre "anticomunistii" legionari din România, tot de la membri GDS am aflat, când si-au dat drumul la gura pacatosului, care adevar graieste. Asta e. România a intrat saraca în WWII, si-a iesit din el si învinsa, si ruinata. Din cauza liderilor interbelici, care, la fel alora de azi, au tradat tara. Nici un "comunism" n-a fost de vina.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Ileana Rollason
+4
Ei ... da , acum altfel vede țăranul de rînd imaginea prezentată de dumneata ... , și revin asupra părerii nu din complezență sau superficialitate ... , ci din respect pentru adevăr ... ! Piperea , în ansamblu nu trebuie taxat la maniera ... ,, bate cîmpii ,, , din simplul motiv că deși i se pot imputa multe , nu-l cunosc personal și nici nu am cum să o fac ... , lipsa gîndurilor sale bune , sănătoase și empatia cu cei năpăstuiți ... acestea , nu i se pot reproșa ... ! La acest capitol e o raritate a poporului romăn , și mă mîndresc că mai sint și astfel de romăni ... ! Legat de opinia mea că ... , parțial bați cîmpii , eu cer scuze fără cea mai mică rezervă , la modul sincer și o fac în virtutea respectului față de adevăr ... ! Oricare ar fi el .... . Mulțumesc ...
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
MYSEBI @ Ileana Rollason
+6
Daca @ Taranu te-a criticat eu te sustin si felicit . Apreciez foarte mult comentariile dumitale ...
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
clujeanu
+7
aloo, avocatul poporului, protectia datelor personale, NU DORMITI sau DEMISIA!NEGLIJENTA IN SERVICIU, TAINUIRE, FAVORIZARE, COMPLICITATE, ABUZ IN SERVICII???
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Marea coruptie din Romania
+24
Marea coruptie din Romania nu este Rarinca, nu este doamna de la Oradea plimbata prin tribunale pentru un comentariu pe net, nu este Dragnea care a trimis oamenii sa voteze la Referendum, nu este Olguta Vasilescu pentru ca si-ar fi facut capital de imagine prin reabilitarea unor cladiri, nu este batranica de 72 de ani ridicata de la Suceava pentru ca ar fi dat mita oua! Este coruperea serviciilor secrete (bine platite de romani) care nu mai lucreaza in interes national, ci permite jefuirea tarii de catre straini, aresteaza toti romanii care se opun jafului, cu incalcarea constitutiei si a juramantului militar!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+25
Cat costa noianul acesta de procurori si agenti SRI ? Cu salarii exorbitante de pana la 300.000 lei si pensii de de peste 200.000 , cu tehnica de sute de milioane. Am inteles ca este vorba de 8.000.000.000 lei ( OPT MILIARDE) anual ! Cu banii acestia se fac toate autostrazile trans carpatice in doi ani si mai si ramane pentru doua linii CFR de mare viteza !
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
poiu
-28
A ajuns si Piperea o mare vedeta.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ion Pribeagu @ poiu
+23
SI ce bai Securila, nu are dreptate ? sau esti doar un TFL-ist spalat pe creier, TFL-ist care sufera de complexul Stockhom ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
daniel @ poiu
+19
Pai faceti si dvs. macar 10% din ce a facut Piperea si o sa-i calcati pe urme.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ poiu
+17
Ei , ca să vezi .... ! Nu e de dimensiunea ta , dar orșcît ... ! Tu cine mai ești mă .... ?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
clasic
+17
Povestea interceptarilor telefonice este lunga si stufoasa, cetateanul de rans nu reactioneaza si nu se simte amenintat, dimpotriva se simte protejat, deoarece percepe povestea ca parte a luptei impotriva coruptiei din Romania, cand, in fapt, realitatea este cu totul alta. Interceptarile telefonice nu ar trebui sa stea la baza niciunui dosar penal, pot ajuta desigur, dar nu poti pe baza lor sa constitui dosare penale. In Romania SRI si alte servicii de securitate au prea multa putere, iar interceptarile telefonice stau la baza dosarelor intocmite de procurori. In aceste conditii este normal sa suspectezi ca dosarele penale sunt facute din razbunare, din interes, ca oricand poti si tu sa ai un dosar penal, doar asa ca te-i certat cu veciunul, sa suspectezi ca unii sunt legea si dau cu ea in cap la adversari, si mai mult sa suspectezi ca fara SRI nici iarba nu creste in Romania, nici puterea nu se schimba. Si atunci te intrebi la fel ca dl. Piperea, democratia pe unde ati ascuns-o?
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Omisiune sau intentie?
+14
Dupa titlu se pare ca democratia din Romania s-a deteriorat.EROARE! In Romania n-a fost niciodata democratie.Pardon! Inainte de al-II-lea mondial.In 89 securistii ceausisti au condus evenimentele (stim cu totii foarte bine) si cum era normal au ramas cu puterea si privilegiile, ideologia stalinista si naravurile.Si-au schimbat doar firma:SRI.Tot timpul au avut si au inca sprijinul total al comunistilor si ulterior al progeniturilor si rudelor travestite in democrati (cum de asemenea stim foarte bine cu totii). Dl. Piperea daca nu i-au scapat aceste amanunte fara sa vrea, ne ia zdravan peste picior.Ar fi fost minunat sa spuna cînd a fost democratie in Romania (dupa 89) si in ce moment s-a deteriorat.
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 25 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 13 ore şi 55 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 15 ore şi 36 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 7 ore şi 57 minute