România, codaşă în UE la utilizarea internetului (I)

Ne batem cu bulgarii şi grecii pentru ultimele locuri în UE în domeniul internetului. Suntem pe locul 1 în cel mai de nedorit top. Cum arată top 10 al ţărilor cu cei mai mulţi utilizatori de internat la domiciliu.

Ne batem cu Bulgaria şi Grecia pentru locurile 26-28

La nivelul statelor din Uniunea Europeană, România se află pe locul 26 (din 28) în ceea ce priveşte numărul de utilizatori de internet la domiciliu. Conform unui studiu Eurostat, 58% dintre români sunt conectaţi la internet la domiciliu. Două ţări stau mai slab decât România: vecina noastră de „suferinţă”, Bulgaria, unde procentul este de 54% şi Grecia, care are un procent de 56% (în ceea ce-i priveşte pe greci ei sunt traşi în jos din cauza conservatorismului persoanelor de vârsta a treia care locuiesc în insulele depărtate de continent). Media europeană în ceea ce priveşte utilizatorii de internat la domiciliu este de 79%.

Tot prietenii noştri de dincolo de Dunăre şi amicii la care ne petrecem concediile ne mai salvează la un capitol: cel al conexiunilor rapide în bandă largă (Broadband connection). Procentul Bulgariei este tot de 54%, al Greciei de 55%, în timp ce procentul României este de 56%. Media UE la Broadband connection este de 76%.

Top 10 „conexiuni la domiciliu”

  1. Olanda – 95%
  2. Luxemburg – 94%
  3. Danemarca – 93%
  4. Suedia – 93%
  5. Finlanda – 89%
  6. Marea Britanie – 88%
  7. Germania – 88%
  8. Franţa – 82%
  9. Irlanda – 82%
  10. Austria – 81%

După cum se poate observa ţările nordice (şi cele din nord-vest) sunt foarte bine reprezentate, şi mai trebuie să precizăm că alte două „nordice”, Islanda şi Norvegia – state non-UE – sunt şi ele sus de tot, cu 96, respectiv 94%

 Liga codaşelor la internet

21. Italia – 69%

22. Lituania – 65%

23. Cipru – 65%

24. Croaţia – 65%

25. Portugalia – 62%

26. România – 58%

27. Grecia – 56%

28. Bulgaria – 54%

Par surprinzătoare poziţiile Italiei şi mai ales cea a Portugaliei în acest clasament al codaşelor. Conform unor experţi, în Italia a existat o mare reticenţă în ceea ce priveşte utilizarea – la nivel individual – a internetului, iar creşterea numărului de utilizatori individuali a fost foarte lentă. Şi în Portugalia, tot conform specialiştilor, s-a manifestat un fenomen de reticienţă, de mai mică amploare decât în Italia, dar aici progresul a fost lent din cauza costurilor relativ ridicate de la mijlocul anilor ’90.

 România – un loc unu cât o „lingură de lemn”

Mai sunt trei top-uri legate de utilizarea internetului. La unul dintre ele suntem detaşat pe locul 1, dar de fapt suntem în posesia „lingurei de lemn”, pentru că este vorba de un fel de anti-top, şi anume acela al persoanelor care niciodată nu au utilizat internetul. Menţionăm că la această „categorie”, media UE este de 21%. Avem următoarea situaţie:

  1. România – 42%
  2. Bulgaria – 41%
  3. Grecia – 36%
  4. Italia – 34%
  5. Portugalia – 33%
  6. Cipru – 32%
  7. Polonia – 32%
  8. Croaţia – 29%
  9. Lituania – 29%
  10. Malta – 28%

Avem două surprize în acest „anti-top”, prezenţa Poloniei şi a Maltei. În clasamentul UE al conexiunilor, Malta nu stă deloc rău, se află pe locul 13 cu 79%, iar Polonia pe locul 16 cu 72%. Faptul că România, Bulgaria şi Grecia sunt pe „podium, este ceva normal dacă ţinem cont de faptul că toate trei sunt în coada clasamentului conexiunilor.

Cu cele mai mici procente privind neutilizarea internetului, avem: Suedia şi Danemarca (4%), Luxemburg şi Olanda (5%), Finlanda (6%), Marea Britanie (8%).

România: 32% dintre utilizatori intră zilnic pe internet

 Eurostat publică şi o situaţie privind accesul zilnic pe internet. În ceea ce-i priveşte pe români, doar 32% dintre utilizatori – adică 32% din cei 58% din utilizatori domestici – intră zilnic pe internet. Din păcate acest procent ne ţintuieşte pe ultimulr loc în UE, iar „colegii de suferinţă”, bulgarii şi grecii au procente mult mai bune: 43% – Bulgaria, 47% – Grecia. Evident, cele două ţări sunt tot lângă România, dar de această dată sunt ceva mai distanţate. Media pe UE este aici de 62%

50% dintre utilizatori români au intrat pe internet în ultimele 3 luni, iar în ultimele 12 luni, 55%. Cu aceste procente suntem tot pe locul 28 în UE. Media UE este de 75% pentru cei care au utilizat internetul în ultimele 3 luni şi de 77% pentru cei care au utilizat internetul în ultimele 12 luni.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.