×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:43
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Contribuţii mari, beneficii mici
România, costuri mari la contribuţiile de asigurări sociale

România are al şaptelea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din 27 de ţări ale Spaţiului Economic European (SEE), în contextul în care plafonarea bazei de calcul a fost eliminată din 1 februarie 2017, România impunând contribuţii comparabile cu Germania şi Belgia, fără a oferi şi beneficii comparabile asiguraţilor, potrivit unei analize publicate luni de firma de audit şi consultanţă Deloitte România.

Până în 31 ianuarie, contribuţia de asigurări sociale era plafonată la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. România se afla pe locul 18 în clasamentul Deloitte, în ianuarie 2017, şi a urcat pe locul 7 după eliminarea plafonului.

Cele mai mari costuri ale contribuţiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franţa, Ungaria, Belgia, Grecia şi Italia. La polul opus se poziţionează Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda şi Irlanda, potrivit Deloitte.

Ţările cu cele mai mari costuri sunt şi cele care nu au plafon, susţine unul dintre directorii Deloitte România, Monica Ţariuc.

”Chiar dacă ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simţitor acolo unde lipseşte plafonul. România impune contribuţii comparabile cu Germania şi Belgia, fără a oferi şi beneficii comparabile asiguraţilor. O altă remarcă ar fi că majoritatea statelor permit asigurarea alternativă de sănătate în sistem privat, opţiune care în România lipseşte deşi din ce în ce mai mulţi angajaţi apelează strict la acest tip de servicii medicale”, a spus Monica Ţariuc.

Din 2018, România ar putea să revină aproape de mijlocul clasamentului, pe poziţia 11, luând în considerare reducerea ratei cumulate a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, prevăzută în programul de guvernare, potrivit Deloitte.

”Totuşi, această măsură de diminuare a ratei procentuale vine la pachet cu o majorare a venitului salarial brut cu 22,75% pentru a menţine valoarea netă a salariului. Dacă nu ar fi luată în calcul această majorare şi ar fi efectuată o analiză comparativă a costurilor asigurărilor sociale plecând de la un venit net, şi nu unul brut crescut artificial, România ar putea ajunge chiar pe podiumul ţărilor cu costurile cele mai ridicate de asigurări sociale”, se arată în comunicat.

În 2018, România ar urma să elimine patru din cele şase categorii de contribuţii de asigurări existente, să le transfere integral la angajat şi să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut).

Costul muncii va fi, în aceste condiţii, de 70% faţă de 75% în prezent. Pentru fiecare 100 lei primită de angajat, statul va încasa 70 lei în loc de 75 lei, au subliniat specialiştii Deloitte.

Eugenia SolomonPublicat Luni, 17 iulie 2017
706
 | 0
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
BIBICU
+1
In toate tarile din UE raportul dintre pensia minima este de 1/5, adica pensia maxima este de 5 ori mai mare decat pensia minima sau altfel spus pensia maxima nu depaseste 5 pensii minime. Stiti cat este la noi acest raport ? Raportul dintre pensia maxima si cea minima este de cca 1/100. Ce inseamna asta, ca pensia maxima in prezent este de 100 de ori mai mare decat cea minima, ca niciunde in lume. Deasemenea vreau sa-i mai spun acestui domn ca cea mai mare pensie din UE este a unui roman si anume, cca 8.500 de euro. A doua pensie ca marime este in Luxemburg de 7.500 de euro insa acolo pensia minima este de 1.500 de euro. Concluzia, cauza acestor situatii anormale sunt cele legate de lipsa unui prag in ce priveste pensiile, asa cum exista in orice tara normala. Si in Romania a existat un prag prin Legea 19/2000 insa a fost desfiintat. S-a prevazut ca anual punctul de pensie sa nu depaseasca cifra 3, deci anual sa nu existe un punst de pensie mai mare de 3. Jigodiile au anulat aceasta prevedere. Deasemenea multimea de pensii speciale acordate profitorilor societatii. Acestea sunt cauzele pentru care fondul de pensii este insuficient. Masuri ce trebuiesc luate sunt stabilirea unui raport intre pensia maxima si minima de 5 si desfiintarea pensiilor speciale.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Tiaso
+9
ajutoarele sociale pentru parazitism si pensiile speciale pentru 150.000 de smecheri,plus busele 'revolutionarilor"= 60% din bugetul pensionarilor !Inainte se spunea "cine nu munceste nu mananca "acum e "cine munceste mananca putin ca trebuie sa imparta cu cine nu munceste!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
lili
-1
Gagriel Biris, consultant fiscal si reprezentantul AOAR susţine că este nevoie de Plafonarea bazei de calcul a Contribuţiilor sociale, în condiţiile în care mai mult de 30.000 de angajaţi primesc în prezent peste 5 salarii medii şi vor ieşi la pensie cu "pensii nesimţite'", adica foarte mari! "Ce o să se întâmple, peste câţiva ani de zile, când cei 30.000 de angajaţi, care au Salarii mai MARI decat 5 salarii medii pe Economie, unii dintre ei, poate şi 30-40 de salarii medii, o să iasă la pensie, cu pensii nesimţite, pentru că o să primească 30-40-50 de Puncte de pensie? Pensiile lor de 30-40 de Puncte de pensie vor trebui plătite de către copiii noştri. Plafonarea bazei de calcul a Contribuţiilor sociale, odată cu aşezarea, este atât importantă pentru astăzi, cât şi pentru mâine, pentru viitor şi ea trebuie făcută. Din păcate, la începutul anului, deşi pentru prima dată se plafonaseră Contribuţiile la sănătate, măsura a fost Eliminată. Asta nu ajută la stimularea investiţiilor, nu ne ajută să scoatem la lumină salariile', a spus Gabriel Biriş. Ce inseamna asta: Cum mare tam-tam, Olguta si Dragnea au ELIMINAT Plafonarea existenta la 5 Salarii Medii brute pe Economie pentru plata contributiilor sociale. Adica, cei 30 000 anagajati din Romania cu salarii peste 5 Salariui medii pe Economie Platesc deja Contributiile sociale ca PARTE din intregul salariu! Asta inseamna ca la Pensie li se va calcula Punctajul tot prin raportare la Salariul intreg si vor ezulta Punctaje uriase! Care inmultite cu valoarea Punctului de pensie vor da Pensii nesimtite", cum le spune Olguta! Doar ca Olguta vrea Contributii "nesimtite"(din salariile uriase ale celor 30 000 de angajati!), dar NU si Pensii "nesimtite" pentru ei cand vor iesi la pensie! La o astfel de intrebare astept raspunsul Olgutei si al lui Dragnea, carora nu le pasa pentru ca ei primesc ORICUM Pensiile Speciale ale parlamntarilor! URIASE, dar fara nici o Contributie! Rusine, o adunatura de hoti si mincinosi!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
George Radu @ lili
+6
fara contributivitate nu este echitate!Jos pensiile 'nesimtite", acordate de frica si din lacomie unor categorii sociale !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 32 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 35 minute
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 51 minute
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 4 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 3 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 40 minute