România este „stat secătură”

Deputatul UMP (partid de dreapta), Pierre Lellouche, fost secretar de Stat la Ministerul francez al Afacerilor Europene, a avut un foarte dur schimb de replici cu Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Paris, după ce acesta din urmă i-a reproşat, în cel mai diplomatic ton posibil, modul total deplasat şi lipsit de cea mai mică decenţă politică în care a catalogat felul în care ţara noastră tratează problema romilor, au anunţat, la 11 iunie, Liberation.fr şi postul de televiziune TF 1.

Mai precis, la 15 mai a.c., în timpul lucrărilor Adunării Naţionale, deputatul parizian din partea UMP, de opoziţie, a făcut o interpelare Guvernului său în ceea ce priveşte dosarul romilor, context în care a calificat România drept „ Etat voyou”

(secătură, lichea) pentru felul cum tratează această minoritate. Ambasadorul Bogdan Mazuru a reacţionat faţă de această afirmaţie infamantă a lui Pierre Lellouche, el protestânt cu vigoare. „Faptul că sunteţi membru al grupului de prietenie Franţa-România din Adunare (e vorba de Parlamentul francez – n.n.) face demersul dvs. şi mai de neînţeles pentru mine”, declară şeful misiunii diplomatice române la Paris, care mai vorbeşte despre „reaua credinţă” a acestui parlamentar şi-l acuză că „vehiculează date cantitative false”. Aceste „informaţii eronate stimulează crearea şi propagarea clişeelor”, arată ambasadorul Mazuru, care cere deputatului Pierre Lellouche „să dea dovadă de mai multă obiectivitate în declaraţiile (sale) viitoare”.

Cum era de aşteptat, cel ce gratulase România cu un atare calificativ, nemaiîntâlnit în istoria raporturilor româno-franceze, nici măcar în timpul Războiului Rece, a reacţionat pe aceeaşi linie deplasată: Această scrisoare (ce i-a fost adresată de ambasadorul Bogdan Mazuru – n.n.) „nu este acceptabilă nici prin formă, nici pe fond”, scrie el, după care apără „dreptul total liber” la cuvânt al deputaţilor din Franţa. El adaugă că nu poate „ignora condiţiile perfect nedemne” pe care romii le suportă în „ţara dvs., în pofida miliardelor de euro deversate de Europa ( UE – n.n.) pentru a ajuta România să integreze corect această minoritate.

„Acest comportament nu este demn de un stat al Uniunii ( Europene – n.n.), şi o repet este comportamentul unui stat secătură”, a insistat deputatul francez, aşa cum arată o telegramă France Presse, citată de Liberation.fr şi, respectiv, TF1, într-o ştire care a durat trei minute. „Am regretul de a vă spune că nu-mi vine în minte nicio formulă de politeţe”, îşi încheie scrisoarea sa deputatul Pierre Lellouche.

Cum spuneam, în cronica raporturilor României cu Franţa, ca şi cu alte state, nu neapărat vest-europene, nu există un incident similar, cu atare epitete greu de acceptat în textele unor comentarii, ca să nu mai vorbim de limbajul oamenilor politici, indiferent de orientarea lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.