„România este stat unitar doar în Constituţie, în realitate este o sumă de cnezate, de baronate”

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş susţine că una dintre marile probleme ale României o reprezintă bazele de date şi că diversele instituţii îşi păstrează cu străşnicie informaţiile pe care le deţin astfel încât să nu ajungă la alte instituţii, locale sau centrale. „Fără informatizare rămânem în evul mediu, nu avem nici o şansă să primim servicii publice de calitate, să dezvoltăm politici publice de calitate sau să evaluăm rezultatele unor politici publice. Una din marile probleme pe care le avem sunt bazele de date. România este stat „unitar” doar în Constituţie, în realitate este o sumă de cnezate, de baronate, adică de „instituţii”, fiecare stând pe propriile baze de date, evident dezvoltate intern (a se citi de furnizori agreaţi), informaţii pe care le păzesc cu străşnicie, nu care cumva să ajungă şi la alte instituţii, locale sau centrale”, a scris Biriş pe pagina sa de Facebook. Conform acestuia, nu există o bază de date care să poată fi accesată centralizat, să poţi face studii, analize de risc, politici publice. „Ţări precum Moldova sau Uzbekistan sunt la ani lumină în faţă noastră, ceea ce este absolut scandalos! Nu mai pomenesc de Estonia, care a făcut din e-guvernare brand naţional, lansând inclusiv conceptul de e-estonian într-un exerciţiu de PR fabulos…”, a mai spus Biriş.

Fostul oficial de la Finanţe susţine că a avut discuţii cu Ministerul de Finanţe din Austria, pentru a înţelege cum au procedat ei („să nu uităm că avem cadastru doar în Transilvania, introdus de austrieci cu peste 100 de ani în urmă, complet funcţional şi azi”), iar concluziile sunt următoarele:

– au înfiinţat o companie, deţinută de stat 100% prin Ministerul Finanţelor;
– această companie administrează baza de date a statului (care e una singură, pentru toate instituţiile);
– această companie acordă servicii IT tuturor instituţiilor publice, centrale sau locale, dezvoltă produse, gestionează resurse. Are şi multe colaborări cu mediul privat, pe baze comerciale, transparent;
– practic, această companie este responsabilă de e-guvernare în Austria;
– deşi majoritatea bugetului de venituri şi-l face cu instituţiile publice, compania acordă servicii şi companiilor private (15-20% din venituri).

„Avantajul unei astfel de soluţii este evident nu numai dpdv al eficienţei, dar şi al personalului. Poate urmări mult mai rapid evoluţiile pieţei, acordă salarii competitive pentru a atrage şi păstra crema IT-ştilor În ţară. Noi, ce facem cu talentele noastre? Fie le lăsăm să plece, fie le dăm scutiri de impozit/ajutoare de stat firmelor mari că să îi angajeze şi mai apoi să delocalizeze IPR-ul (adică subvenţionăm lohn-ul, de lux e drept) sau chiar mai rău, să ţină captiv statul… Probabil că pentru a putea mişca ceva aici e nevoie de implicarea directă a Preşedintelui şi a CSAT. Altfel, vom continua să ne plângem de impotenţa statului nostru, vom continua să fim furaţi de tot felul de şmecheri români sau străini, vom continua să avem servicii publice de proastă calitate, dar şi manipulări grosolane de genul „luptei” împotriva evaziunii, evident cu parul şi girofarul, că pentru analize de risc şi politici eficiente era nevoie de soluţii IT deştepte…”, a încheiat Biriş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4529 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.