România este un avanpost ameninţător al NATO

Rusia consideră România drept un avanpost al NATO şi o ameninţare ca urmare a prezenţei pe teritoriul ei a elementelor scutului antirachetă american, a declarat joi un înalt responsabil al MAE de la Moscova, într-un interviu acordat agenţiei Interfax, reluat de Reuters. „Poziţia României şi poziţia conducătorilor ei, care au transformat ţara lor în avanpost, sunt în mod clar o ameninţare pentru noi. Părţii române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public”, a declarat Alecksandr Boţan-Harcenko, şeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din MAE rus.

„Toate aceste decizii, aceste planuri constituie o ameninţare pentru Rusia şi, desigur, ele sunt îndreptate în primul rând împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacţiunea şi cooperarea (dintre noi). Dar, în acelaşi timp, este necesar să se menţină şi să se utililzeze posibilităţile existente”, a mai declarat diplomatul moscovit.

Potrivit lui Alecksandr Boţan-Harcenko, „din partea Bucureştiului s-a observat o linie antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancţiunilor (antiruseşti, adoptate de UE-n.n.) şi a unei retorici antiruseşti fervente”. Cu toate astea, „avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăşi această situaţie nefavorabilă în relaţia noastră. Şi vom căuta, totuşi, să interacţionăm în mod constructiv”, a declarat şeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din MAE rus în interviul acordat agenţiei Interfax.

Agenţia Reuters reaminteşte, în context, că, în mai 2016, SUA au reactivat partea din scutul lor antirachetă instalat în România, la Deveselu. Acesta este echipat cu un radar, interceptoare de rachete şi sisteme de comunicaţii şi este parte a unui sistem destinat să apere Europa de „statele care nu respectă legile internaţionale de bază, organizează sau susţin atentatele ori violează sistematic drepturile cele mai elementare ale omului, precum Iranul”. Washingtonul a dat asigurări că el nu ţinteşte Rusia. „Toate aceste decizii (…) vizează în primul rând Rusia”, apreciază, dimpotrivă, Moscova. Potrivit Agerpres, presa moscovită de joi a reluat declaraţiile făcute agenţiei Interfax de Alecksandr Boţan-Harcenko sub titlul „MAE: România reprezintă o ameninţare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo”.

Ajunşi aici, ar trebui reamintit că opinia profund negativă a liderilor ruşi despre scutul antirachetă de la Deveselu nu este nouă, interesant este momentul în care înaltul oficial din MAE moscovit a ţinut să repete acest lucru, mai precis în actualul context în care se ţes tot felul de iţe spre a pregăti o întâlnire Putin-Trump şi agenda ei. Din această ultimă perspectivă, aş preciza că optica noului lider republican al Casei Albe este radical diferită de a predecesorilor săi, inclusiv în ce priveşte aportul statelor NATO la autoapărare. Se ştie că Administraţia Bush l-a vrut în Polonia şi Cehia, Administraţia Obama fiind cea care a transferat o parte a lui în România, la Deveselu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.