România, fabrică de cetăţeni UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

Republica Moldova a intrat deja în Uniunea Europeană. Este adevărat, intrarea s-a făcut prin România, care, după votul masiv pro-Băsescu de la ultimele alegeri, a devenit extrem de concesivă în acordarea cetăţeniei pentru moldovenii de peste Prut. În afara faptului că moldovenii sunt trecuţi la redobândirea cetăţeniei, adică o simplă formalitate, fără cei opt ani de aşteptare şi fără examen, aceştia mai beneficiază şi de alte facilităţi. Astfel, pentru ca fabrica de cetăţeni români să aibă o productivitate mai mare, moldovenii din Republica Moldova şi din Ucraina care solicită cetăţenia română sunt scutiţi de orice fel de taxe. Cei care nu au avut norocul să aibă străbunici în aceste ţări trebuie să achite aproximativ 200 de lei. Totodată, moldovenii nu numai că nu trebuie să aibă domiciliu stabil în România pentru obţinerea cetăţeniei, ci pot depune actele chiar la ambasadele din ţările de origine, ajungându-se astfel la cetăţenie prin corespondenţă. Mai mult, dacă aduc „scutire medicală”, moldovenii nici nu trebuie să facă efortul de a se deplasa la ambasade, ci pot trimite un reprezentant legal. Pentru cei care au treburi prin România, dacă nu ajung la sediul Ministerului Justiţiei din Capitală, aceştia au posibilitatea să depună cererile pentru obţinerea cetăţeniei la birourile teritoriale ale ministerului din Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca. De asemenea, pentru documentele din Republica Moldova şi cele din Ucraina nu este necesară apostilarea.

Cetăţenie cu buletin, paşaport şi cazier

Pentru moldovenii care doresc să obţină cetăţenie română sunt necesare doar câteva documente: copii după paşaport şi buletin, cazier judiciar din Republica Moldova sau Ucraina şi cazier judiciar din România şi două declaraţii personale autentificate la notar. Una din care să reiasă dacă a mai depus vreo cerere pentru redobândirea cetăţeniei române şi cealaltă din care să rezulte că nu a întreprins şi nu întreprinde sau nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale. Pentru cei care nu intră la redobândire de cetăţenie, sunt necesare, în plus: permis de şedere permanentă, domiciliu legal în România de opt ani, sau cinci ani dacă sunt căsătoriţi cu un cetăţean român, dovada locuinţei, precum şi dovada mijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România. În plus, toţi în afară de moldoveni trebuie să cunoască limba română (scris şi citit), Constituţia României şi Imnul naţional, dar şi noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească.

În această lună, peste 800 de moldoveni de peste Prut au primit cetăţenie română, faţă de circa 600, în luna august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.