România intră în stil mare în jocul bitcoin

România intră în stil mare în jocul bitcoin, moneda virtuala care, în ciuda faptului că nu este reglementată, câştigă tot mai mult teren în SUA şi reuşeşte să pună pe jar autorităţile din Rusia şi China, informează Euronews.

În Bucureşti a apărut deja primul ATM pentru bitcoin, iar la Oradea exista platforma BTCXchange pentru moneda digitală, care are nu mai puţin de 2.000 de clienţi, la şapte luni după deschidere. Tranzacţiile de la Oradea totalizează circa 1,1 milioane de euro. Afacerea din Oradea îi aparţine lui Horea Vuşcan, fost candidat ecologist la primăria orasului. “Am căutat prin legislaţie şi am interpretat nişte politici. Acum suntem în discuţii cu oficialii statului, pentru ca nu ştim unde să ne poziţionăm: bursă, bancă, firmă de transfer de bani”, spune Vuscan.

“Este o industrie aflată într-un stadiu incipient”, spune George Rotariu, cel care a deschis primul bancomat bitcoin la Bucureşti, în colaborare cu firma Bitcoiniacs din Vancouver. “Este nevoie de un cadru legislativ pentru a oferi servicii sau pentru a putea face afaceri în acest domeniu”, spune Rotariu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează că folosirea monedei digitale în România nu este reglementată şi comportă riscuri foarte mari. “Riscul fraudei nu poate fi exclus”. “Aceasta afacere ar trebui sa aiba o semnificaţie economica în România, dar nu o are”, arată ASF.

La nivel european, Autoritatea Bancară Europeană a cerut politicienilor din statele membre să descurajeze oferirea de împrumuturi, efectuarea de plăţi şi economisirea în moneda digitală bitcoin, până când nu va exista un cadru legal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.