România între paranteze

Statul român actual are câteva probleme extrem de grave, accentuate de tupeul oamenilor politici. Una dintre ele, instalată cândva de puterea pretins populară, este pe cale a distruge în totalitate România. Accesul spre pârghiile puterii s-a făcut o jumătate de veac prin această teribilă şi deviată formulă a serviciului de siguranţă. Dereglarea societăţii şi permanentul blocaj spre democraţie au permis fostei Securităţi, imediat după 1990, să se constituie într-un fel de club al iniţiaţilor. Economia României a intrat în sfera privată a unor personaje despre care n-auzit nimeni. Împreună cu economia a intrat aproape întreaga structură publică. Conflictul între tabere, şi cel din interiorul lor, i-a transformat pe aceşti delapidatori în cazurile luptei anticorupţie.

Influenţa acestor grupuri asupra clasei politice este totală, găsind permanente resurse de poziţionare în sistem. Lupta anticorupţie, datorită acestui tip de farsă pe care o întruchipează, nu se poate atinge de sistem, de grupurile care continuă să reprezinte o forţă colosală. Asistăm la o mimare a actului de justiţie căruia îi sunt livraţi cei marginali, victime ale unei vizibilităţi de conjunctură. Din acest punct de vedere, justiţia a clarificat, în timp, destul de multe cazuri răsunătoare şi fără afişarea marilor cruciaţi de astăzi. Actul de justiţie a ajuns unul la limita excepţiei. Conflictul surd din interiorul puterii, cu ramificaţii foarte largi în societate, pare ajuns la limita suportabilităţii, încât blocajul şi anularea marilor consecinţe au ajuns evidente. Nu mai există, în aceste condiţii, niciun arbitru, iar controlul paritar al acestor grupuri se reinstalează.

Serviciile secrete, parte din structura mafiotă a clasei politice, nu au cum să protejeze interesele societăţii româneşti, fiind angrenate în cu totul alte chestiuni. Nu neapărat implicit împotriva României, însă fără legătură cu situaţiile inacceptabile care se permanentizează. Politica internă compromisă de însăşi starea societăţii a permis ascensiunea serviciului secret drept înlocuitor al sistemului politic. Într-o asemenea situaţie se poate spune un adio democraţiei. Avem oameni ai serviciilor peste tot, încât instalarea, reinstalerea, în fapt, a sistemului de comandă construit de Traian Băsescu, se află într-o şocantă ascensiune. Puterea politică a ajuns un monopol al unor grupuri care fac din România obiectul unor tranzacţii în păstrarea propriilor poziţii. Alternanţa la putere este mai mult de suprafaţă, opoziţia fiind cheia stabilităţii acestor grupuri.

Aceasta este o consecinţă a „societăţii civile”, a securismului de toate coloraturile posibile. Într-atât este de sufocată societatea de spiritul criminalei organizaţii comuniste încât aproape nimeni nu mai este dispus la reacţii decisive faţă de numirile pe bandă rulantă din ultimele săptămâni. Riscurile sunt enorme, şi perspectiva asumării lor tot mai estompată. Cartea câştigătoare a căderii comunismului în România aparţine celor care au trădat continuu, aşa cum o vor face în continuare. Controlul serviciilor a ajuns, prin încălcarea totală a principiilor democratice, o urgenţă.

Dispreţul total faţă de democraţie se reinstalează cu viteză maximă în fruntea statului român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.