România își dezvoltă sistemul judiciar cu bani de la BIRD

România va încheia cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) un Acord de împrumut în valoare de 60 milioane euro, destinat sprijinirii Proiectului „Îmbunătățirea serviciilor judiciare”, se arată într-un comunicat al Cabinetului Cioloș.

Executivul a aprobat astăzi, printr-un Memorandum, Raportul negocierilor cu BIRD, textul negociat al Acordului de împrumut, precum și documentele aferente acestuia. Împrumutul este destinat îmbunătățirii funcționării instanțelor și a instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Justiției precum și a infrastructurii IT la nivel național. îmbunătățirii activității Oficiului Național al Registrului Comerțului (hardware si sistem de arhivare electronică), îmbunătățirii activității parchetelor și a infrastructurii informatice la nivelul Ministerului Public. Toate aceste activități sunt incluse în Planul de acțiune pentru implementarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020.

Costul total estimat al proiectului este de 65 milioane euro, din care 60 milioane euro din împrumutul acordat de BIRD şi 5 milioane euro contribuția părții române, prin bugetul Ministerului Justiției. Proiectul este prevăzut a se implementa în 6 ani, Ministerul Justiției fiind desemnat ca agenție de implementare.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 10 ani, din care 6 ani perioada de grație, la o dobândă egală cu rata EURIBOR la șase luni, plus marja variabilă. După semnarea de către părți, Acordul de împrumut va fi supus ratificării, conform legislaţiei române în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.