„România liberă”, în faza comică

Cel mai încăpăţânat ziar al tranziţiei, “România liberă”, a intrat într-o fază de umor involuntar şi de naivităţi uneori mai mult comice. Tot anti-securitate, tot anti-corupţie, tot pro integrarea europeană. Ei duc acelaşi război început de Petre Mihai Băcanu chiar înainte de căderea lui Nicolae Ceauşescu. Dar acum o fac doar cu oameni care strâng din măsele, care uneori ţintesc corect, dar devin comici prin argumentele încropite, prin excese, prin raportare la o lume care nu mai există decât în fanatismul revoluţionarilor de profesie.

Cea mai mare absurditate şi cel mai cumplit nenoroc s-au întâlnit la preluarea acestui ziar de Dan Adamescu, un suporter al CDR-ului, dar şi o balama externă a serviciilor româneşti. “România liberă” a devenit apoi un organ de propagandă al băsismului. Pe măsură ce pensionarii au plecat din rândul cititorilor, “România liberă”, din ce în ce mai prost administrată, a devenit un ziar prăfuit, depăşit de timp şi într-o disperată lipsă de cititori.

“România liberă” a mai traversat un moment comic. Dan Adamescu, după ce a tot schimbat echipe, din căruciorul său de deţinut, i-a făcut o ofertă lui Rareş Bogdan. Acesta a anunţat-o cu surle şi trâmbiţe şi apoi a tăcut mâlc. Probabil că diferenţele în materie de cifre au fost mai puternice decât cele în materie de orientare, şi patronul, şi jurnalistul având disponibilităţi pentru orice direcţie.

Azi, ziarul numărul unu al tranziţiei, al mineriadei, al acuzelor la adresa securităţii, al recuperării memoriei româneşti din anii terorii se zbate într-un comic cumplit.

Prin conturile sale a fost comisă o fraudă nebună, prin redacţia sa au fost dirijate campaniile de susţinere a lui Traian Băsescu în cele mai cumplite excese ale sale. Şi astăzi, ziarul atacat de mineri în 1990 abia îşi mai trage sufletul. Are un patron care bate la uşa penitenciarului şi un nou director, jurnalistul Sabin Orcan, hotărât să continue.

Nici patronul, nici directorul editorial nu realizează situaţia comică în care se află!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.